Musea Brugge

Image
Brugge - Bruges

Hele jaar door

Brugge
€1 korting
Deel deze inhoud

Archeologiemuseum

Archeologiemuseum is het ideale museum om met je (klein)-kinderen te bezoeken. Onder het motto ‘Voel het verleden onder je voeten’ ontdek je via allerlei doe- en zoekelementen het verleden van de stad. Van de prehistorie over de middeleeuwen tot onze tijd laten we je zien en ervaren hoe mensen wonen en werken, leven en sterven.


Arentshuis

Op de bovenverdieping van dit fraaie 18de-eeuwse gebouw kan je het oeuvre van de veelzijdige Brits-Brugse kunstenaar Frank Brangwyn (1867-1956) bewonderen. Je ontdekt er schilderwerken, etsen en aquarellen van zijn hand, maar ook meubelen en tapijten. Op de benedenverdieping vinden exposities van beeldende kunst plaats.


Belfort

De belforttoren is maar liefst 83 meter hoog. Onderweg naar de top ontdek je een schatkamer, een indrukwekkend uurwerkmechanisme en een beiaard met 47 klokken. Na 366 trappen worden je sportieve prestaties beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken.


Brugse Vrije

In het Brugse Vrije zetelde de rechtbank van Brugge. Nu bewaart het Stadsarchief er het geschreven geheugen van de stad. In de voormalige schepenkamer trekt de monumentale pronkschouw in hout, marmer en albast alle aandacht. Lanceloot Blondeel ontwierp deze 16de-eeuwse schouw rond de figuur van Karel V.


Gentpoort

De Gentpoort is een van de vier bewaarde middeleeuwse stadspoorten van Brugge. In het museum ontdek je hoe de stad zijn verdediging organiseerde en hoe de stadsomwalling evolueerde naar een groene gordel rond de stad. Vanaf het dakterras toont Brugge zich van haar meest verrassende kant.


Gezellemuseum

In het geboortehuis van de Vlaamse dichter Guido Gezelle word je ondergedompeld in zijnwerk en wonderlijke taal. Het huis heeft ook een romantische tuin en een biologischemoestuin. Misschien vind je er wel inspiratie voor je eigen ‘Schryverke’?


Groeningemuseum

De vaste museumcollectie van het Groeningemuseum biedt een rijk en boeiend overzicht van zes eeuwen beeldende kunst in de Zuidelijke Nederlanden. Van de wereldberoemde Vlaamse primitieven over werken van diverse renaissance- en barokmeesters tot mijlpalen van het symbolisme, modernisme en Vlaamse expressionisme.


Gruuthusemuseum

In het luxueuze stadspaleis van de heren van Gruuthuse word je als een vorst ontvangen. Heel wat voorwerpen geven je een idee van het leven van een rijke Brugse familie tussen de 15de en 19de eeuw. De erezaal, met haar prachtige wandtapijten, imposant haardvuur en rijk versierde balken getuigt van de weelde en rijkdom van de Heren van Gruuthuse.


Koeleweimolen

De Koeleweimolen die vandaag op de Kruisvest staat, is oorspronkelijk de Bosterhoutmolen uit Meulebeke. De stad Brugge kocht de molen in 1996 en gaf hem een plaats op de Kruisvest. De molen werd herdoopt tot Coeleweymolen naar de oude molen die er vroeger stond en in 1880 verdween.


O.L.V.-kerk

Naast de 122 meter hoge bakstenen toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk kan je niet kijken. Het illustreert het vakmanschap van de Brugse bouwvakkers. Maar de kerk bezit ook een uiterst rijke kunstcollectie, met onder meer de wereldberoemde ‘Madonna met kind’ van Michelangelo. In het koor staan de schitterende praalgraven van Maria van Bourgondië en haar vader Karel de Stoute.


O.L.V.-ter-Potterie

Het Hospitaal van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Potterie bestond al in de 13de eeuw. Religieuzen ontfermden zich erover pelgrims en zieken. In de vroegere ziekenzalen bevindt zich nu een museum. Je vindt er kunstwerken en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van toen. Naast de zilverschat is ook de barokkerk zeker een bezoek waard.


Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal is een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa. Je maakt er kennis met het vroegere hospitaalleven en bezoekt er de prachtige Diksmuidezolder, de oude apotheek en de kruidentuinen. De kunstwerken van Hans Memling, waaronder het Ursulaschrijn, zijn hier de blikvangers.


Sint-Janshuismolen

Op de vesten rond Brugge stonden er vroeger tot wel dertig molens. De Sint-Janshuismolen doet nog steeds dienst als graanmolen. Tijdens het bezoek vertelt de molenaar je alles over de werking van de windmolen.


Sound Factory - Lantaarntoren

In de Lantaarntoren van het Concertgebouw vind je de Sound Factory. Je kunt er zelf aan de slag met klanken. Laat je inspireren door het klokkengelui van de Brugse torens en experimenteer, ervaar of componeer. Er zijn verschillende installaties waarmee jij je ding kan doen. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de Brugse binnenstad.


Stadhuis

Het Brugse stadhuis is een van de oudste van de Lage Landen. Van hieruit wordt de stad al bijna 700 jaar bestuurd. De Gotische Zaal, waar ook de huwelijken voltrokken worden, is met haar schitterende 19de eeuwse muurschilderingen een kunstwerk op zich. Hoe de strijd om de macht tussen het stadsbestuur en de Bruggelingen verliep, ontdek je in de historische zaal.


Volkskundemuseum

Achter de godshuisgevels in de Balstraat herontdek je het dagelijkse leven van weleer. In acht 17de-eeuwse godshuizen bezoek je o.a. een klasje, schoenmakerij en kruidenier. Drink gerust ook iets in de museumherberg! Op elke eerste en derde donderdagnamiddag van de maand wordt er op ambachtelijke wijze snoep bereid.

Locatie

8000 Brugge
België

Voordeel

€1 korting op

Lidkaart

Om te genieten van dit voordeel hoef je enkel jouw lidkaart van Touring te laten zien.