Image
Charleroi
Is Charleroi echt een grauwe en lelijke stad zoals velen beweren? De realiteit is anders. Check deze 9 ontluisterende tips.


Negen Touringleden geven in het kader onze ‘Ronde van België’ tips over een stad die ze goed kennen. Dat levert steevast verrassende lijstjes op en voor Charleroi is dat niet anders. Te herontdekken dus.


1. Ten huize René Magritte

Maison Magritte


Het Magrittehuis bevindt zich net niet in Charleroi maar is toch het vermelden waard. In de aangrenzende gemeente Châtelet staat het huis dat de vader van René Magritte bouwde. De surrealistische kunstschilder leerde er zijn stiel en stelde daar ook voor het eerst tentoon.


2. Kunst in een bijzonder gebouw: BPS22

Charleroi-BPS22


Kunst in een bijzonder gebouw, dat is BPS22. De tentoonstellingen volgen elkaar snel op in dit industriële complex, dus telkens opnieuw is het een aangename verrassing om hier kunst uit de streek maar ook van (ver) daarbuiten te komen bewonderen.


3. La Gayette de Charleroi

La Gayette


België is het land van de chocolade en in Charleroi hebben ze die in de vorm van steenkool. De Gayette van Charleroi is een heerlijke chocoladetruffel en de beste vind je bij La Maison Pilloy in de Rue Neuve, een winkeltje dat al open is sinds 1882.


4. Robbedoes en Kwabbernoot

Charleroi-Spirou et Fantasio


In Charleroi werd de allereerste editie van het magazine Spirou uitgegeven. De striphelden die erin aan bod kwamen, zijn ‘wereldberoemd’ aan beide kanten van de taalgrens en ver daarbuiten: Robbedoes, Kwabbernoot, Guust Flater, Lucky Luke, de Smurfen, Buck Danny enzovoorts. Een stripmuseum hebben ze helaas niet, maar je vindt ‘onze’ striphelden wel terug in de vorm van standbeelden verspreid over de stad.


5. Art Nouveau et Art Déco

Charleroi-Maison Dorée


Aan het begin van de 20ste eeuw was Charleroi een van de rijkste gemeenten van België. Dat is duidelijk te zien aan de huizen die uit die periode dateren. Kijk eens omhoog in de Léon Bernusstraat, ga eens kijken naar het Maison Dorée en Maison Lafleur. En bewonder de art deco details van het stadhuis.


6. Werelderfgoed: zowel stadhuis als belfort

Dat Charleroi kreunt onder zijn industrieel verleden valt niet te ontkennen. Maar is de stad écht Le Pays Noir? Ga eens kijken in het stadscentrum! Zowel het stadhuis en het belfort van meer dan 70 meter hoog behoren tot het Unesco werelderfgoed. Ook de Saint-Christophe basiliek is bijzonder, de mozaïeken zijn uniek. Toegegeven, het is eigenlijk een kerk maar in Charleroi spreken ze toch liever van ‘onze (kleine) basiliek’.


7. Een gigantisch museum: 80.000 foto’s!

Charleroi-Musée de la photo


Het Musée de la Photographie van Charleroi is naar eigen zeggen het grootste in zijn soort in Europa: meer dan 6.000 m2 groot en een verzameling van meer dan 80.000 foto’s. Er loopt altijd wel een boeiende tentoonstelling.


8. Never forget: de mijnramp van ‘56

Het museum Le Bois du Cazier is veel meer dan een tastbare herinnering aan die dramatische dag in augustus. Wie de industriële revolutie beter wil begrijpen, kan die hier met een beetje fantasie herbeleven.


9. Les Templiers

In de schaduw van het belfort vind je veel cafés en tavernes maar Les Templiers is een bijzondere brasserie, een adresje waar de lokale bevolking zich graag ophoudt. Uit de tap stroomt het beste bier uit de streek, onder meer Chimay, en in de keuken worden voornamelijk streekgerechten klaargemaakt.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!