Touring : tijd voor winterbanden

vrijdag, 16 oktober, 2015

Mobiliteitsorganisatie Touring roept voertuigbestuurders op om vanaf nu de winterbanden te plaatsen. “Van zodra de temperatuur beneden de 7° gaat zijn winterbanden efficiënter en veiliger dan zomerbanden. Meer en meer mensen zijn daarvan overtuigd”. Uit een onderzoek van Touring blijkt dat ongeveer 40% van de Belgen winterbanden gebruikt. De organisatie raadt winterbanden aan, maar wil geen verplichting: “de keuze is aan de consument die beter even zijn of haar persoonlijk verplaatsingsgedrag analyseert”. Ook fietsers kunnen navraag doen naar winterbanden, aldus Touring.  

 

                       Winterbanden

 

Touring: Winterbanden zijn niet alleen efficiënter bij sneeuw of ijzel, maar ook gewoon wanneer de temperatuur beneden de 7 graden blijft. Tijdens de winter kennen we zeer veel verschillende toestanden van het wegdek, gaande van droog tot losgereden ijs en verharde sneeuw. De winterband pas zich als het ware aan telkens de situatie wijzigt.

 

“Winterbanden zitten heel anders in elkaar dan zomerbanden. Om te beginnen hebben ze een dieper profiel: de groeven zijn minstens 3,5 mm diep. Het gevolg hiervan en ook het voordeel is dat winterbanden meer water, modder en sneeuw afvoeren. Daardoor daalt het gevaar voor aquaplaning aanzienlijk. Vervolgens blijft het rubber van winterbanden veel elastischer en soepeler dan bij een klassieke band, ook als het polair koud wordt (-40°C). Daardoor is er meer grip op de weg. En tenslotte verkleinen winterbanden de remafstand gevoelig:

  • Nat wegdek aan 80km/u = 10 meter minder, aan 100km/u = 4 meter minder
  • Op sneeuw aan 50km/u = 30 meter minder

 

Touring raadt aan om nu winterbanden te plaatsen om ze in april weer te vervangen door zomerbanden. “Op die manier is de slijtage min of meer gelijklopend, op voorwaarde dat de stockage oordeelkundig gebeurt (met velgen stapelen en zonde velgen rechtop plaatsen). En het is belangrijk om altijd vier dezelfde banden te monteren, dus 4 winterbanden of 4 zomerbanden”. 

Deel dit

Perscontact
Danny Smagghe
Danny SMAGGHE

Tel: 

+32 2 233 24 78

Mob: 

+32 476 542 142

danny.smagghe@touring.be

Wetstraat 44
1040 Brussel
België

Volg ons op :