85% van de Belgen vertrekt met de auto op vakantie

vrijdag, 1 juli, 2016

Onze landgenoten zijn reizigers en gaan regelmatig met vakantie en dit ondanks de vele problemen in het buitenland en de onzekerheden met veiligheid en natuurgeweld. In het vooruitzicht van de zomervakantie heeft reisbijstandsorganisatie Touring bij 1.000 Belgen gepeild naar hun reisgedrag. “Dat geeft ons een aantal opvallende en interessante inzichten”.

Resultaten

  • 85% reist met de auto (onder meer) terwijl 61% het vliegtuig neemt en 24% de trein.
  • De keuze voor een vervoermiddel wordt voor 7 op de 10 Belgen bepaald door de bestemming, voor 52% van hen door de reistijd en voor de helft door de prijs.
  • De bestemming zelf wordt voor 67% beïnvloed door de prijs, 54% laat de keuze aan bezienswaardigheden meespelen en 52% gaat voor de zon.
  • Voor de keuze van een vakantie laat 62% zich beïnvloeden door de raad van vrienden of collega’s, eerder dan door familie (52%). We zijn ook prijsbewust want kortingsacties zijn voor 51% een inspiratiebron
  • Het vaakst kiezen vakantiegangers voor een citytrip (50%), gevolgd door een strandvakantie (49%) en een rustvakantie in de natuur (38%)
  • Driekwart kiest voor een hotel tegen 34% voor een vakantiehuis. 24% gaat voor een appartement
  • Meer dan de helft van de landgenoten kijkt op voorhand of er een zwembad aanwezig is en hoe het gesteld is met de veiligheid in de omgeving. Reizigers met kinderen kijken in de eerste plaats naar de attracties (75%).

 

Belangrijk: de huisdieren.

Bijna de helft van de Belgen heeft een huisdier en volgens het onderzoek worden die in de meeste gevallen (4 op de 5) achtergelaten. Dat is zeker zo bij een citytrip en vliegvakanties.
Enkel op autovakanties neemt 1 op de 5 zijn huisdier mee. 3 op de 10 vakantiegangers laat zijn reis wel op één of andere manier beïnvloeden door de huisdieren. Dat geldt dan bij de keuze van de bestemming, het type en de duur van de vakantie en het vervoermiddel.

 

Touring wijst erop dat het reizen met een huisdier niet altijd zo leuk is voor het beestje zelf. Er zijn wel hoe langer hoe meer faciliteiten voor dieren op locatie, maar een lange autorit en stranden in de blakende zon, zijn niet echt geschikt voor dieren. In de auto moeten de huisdieren goed worden vastgemaakt of in een aangepaste kooi zitten, zo niet worden ze bij een aanrijding als ware projectielen door de wagen gekatapulteerd.
 

We raden de mensen ook aan om eerst wat informatie op de zoeken over de reisbestemming en ‘wat met kat of hond’. En zeker niet vergeten: het paspoort dat geldt in de EU. De dierenarts kan zo een pas bezorgen. Je hoeft dus niet naar het gemeentehuis. De code van het paspoort moet in de chip worden opgenomen dat ieder huisdier moet dragen. Het paspoort geldt enkel voor kat, hond en fret. Voor andere dieren zie: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/index_en.htm.
 

Vraag tenslotte ook aan de dierenarts of en welke inentingen eventueel nodig zijn.
 

De vakantie is al half geslaagd wanneer men goed voorbereid vertrekt. Elk jaar alleen al tijdens de zomervakantie ontvangt Touring gemiddeld 63.000 oproepen van Belgen in nood in het buitenland. De Belgen onderschatten schromelijk de kosten van een medische of technische interventie op de plaats van bestemming.


Touring roept de vakantiegangers op om zeer goed te overwegen wat ze nodig hebben van bescherming en zich te laten bijstaan om een bescherming op maat samen te stellen.

 

-einde persbericht-
 

*Onderzoek uitgevoerd door iVOX iov Touring bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen. 

Bijkomende info:

Deel dit

Perscontact
Danny Smagghe
Danny SMAGGHE

Tel: 

+32 2 233 24 78

Mob: 

+32 476 542 142

danny.smagghe@touring.be

Wetstraat 44
1040 Brussel
België

Volg ons op :