Agressief rijgedrag nr.1 bij ergernissen in het verkeer

maandag, 9 mei, 2016

‘Agressief rijden’ voert met 37% de top 10 aan van de ergernissen in het verkeer. Dat blijkt uit een rondvraag van Touring bij 1.060 weggebruikers.

“Op de tweede plaats zien we ‘te snel of te traag’ rijden en op de derde plaats ‘het niet gebruiken van de richtingaanwijzer’”. Touring schrikt niet echt van deze resultaten, aangezien dit opmerkingen zijn die we zeer regelmatig doorkrijgen van onze leden.


De organisatie heeft ook gepeild naar infrastructuur gebonden ergernissen en daar staan de ‘files’ op nummer 1, een ergernis die de laatste jaren alleen maar is toegenomen. “Daarna volgen slecht afgestelde lichten en een gebrek aan of te dure parkeerplaatsen”.  

 

Rijgedrag

 

Touring stelt vast dat de respondenten in grote lijnen problemen of situaties en gedragingen waaraan ze zich storen aanduiden, waarvoor er al zo lang oplossingen worden gevraagd. “Veel van deze zaken komen telkens terug in de mobiliteits-en verkeersdossiers waarmee we dagdagelijks te maken krijgen en waarover we adviezen en opmerkingen formuleren”.

 

“Agressief rijgedrag blijft een groot probleem en daar moeten de overheid en de rechtbanken efficiënt op inspelen en voor sanctioneren. Gelukkig is die kentering bezig en worden ook veelplegers in de toekomst harder aangepakt”.
Touring herhaalt dat de verkeerscriminelen definitief uit het verkeer moeten en hun voertuig verbeurd verklaard. “Voor de rest tonen de resultaten aan dat de aangekondigde trajectcontroles zeker nodig zijn, vooral op risicowegen. En het niet gebruiken van de richtingaanwijzer is een toenemend probleem”.
Meer controle op geselecteerde plaatsen en sensibilisering kunnen hier een beetje aan verhelpen, maar ook de rijscholen hebben hierin een rol te vervullen, zegt Touring.

 

“Voor wat de infrastructuur betreft zijn de meeste ergernissen een gevolg zijn van ingrepen of het gebrek daaraan door de overheden. Terecht vragen voertuigbestuurders al jaren om iets te doen aan de files en maatregelen te nemen om de verkeerscirculatie vlotter te maken”.
Dat verkeerde afstelling van de lichten op de tweede plaats staat, is voor Touring geen verrassing. “Elke dag krijgen wij daarover opmerkingen binnen, vooral omdat de mensen intussen weten dat dit op een vrij eenvoudige en goedkope manier kan worden opgelost.


En parkeren wordt niet alleen moeilijker, maar ook duurder. Zeer veel gemeenten en steden hebben intussen betalend parkeren ingevoerd, voor zover dat nog niet het geval was. Een duidelijke communicatie daarover, bijkomende ondergrondse parkings en een goed parkeerplan met alternatieven zoals P&R zones kunnen hier deels aan tegemoet komen. 

Deel dit

Perscontact
Danny Smagghe
Danny SMAGGHE

Tel: 

+32 2 233 24 78

Mob: 

+32 476 542 142

danny.smagghe@touring.be

Wetstraat 44
1040 Brussel
België

Volg ons op :