Campagne van Touring en FIA voor veiligheid voetgangers

“aantal voetgangers die sterven op de weg stijgt met 24%”

Brussel, 7 september 2020. Vorig jaar vielen er 92 dodelijke slachtoffers bij de voetgangers in het verkeer. Dat zijn er 18 meer dan in 2018*. Dat zegt mobiliteitsorganisatie Touring die de cijfers* analyseerde. “Het is belangrijk om deze doelgroep specifiek te benaderen met een reeks maatregelen en sensibiliseringscampagnes.” Daarom lanceert Touring, samen met de internationale koepelorganisatie FIA, vandaag een affichecampagne. Bedoeling is dat we weggebruikers even laten stilstaan bij de veiligheid van voetgangers op de baan.

“We zijn allemaal voetganger in het verkeer. Het is onze eerste verplaatsingsmethode voor de fiets, de trein of de auto. Zwakke weggebruikers moeten beter worden beschermd. Het stappen moet worden gestimuleerd voor korte afstanden, zeker in de stad. Maatregelen dienen gericht te zijn op drie elementen: de weggebruiker, de voertuigen en de weginfrastructuur. Minder ongevallen en slachtoffers kunnen we alleen maar bekomen door te ijveren voor 5-sterren weggebruikers, 5-sterren voertuigen en 5-sterren infrastructuur.

Touring: elke dag sterven 3.500 mensen in het verkeer wereldwijd. Bij 15-29 jarigen is dat zelfs de eerste doodsoorzaak**.

In een internationale campagne trachten de mobiliteitsorganisaties van de FIA nu, in samenwerking met affichagebedrijf Decaux, weggebruikers te sensibiliseren tot verkeersveiliger gedrag tegenover voetgangers. “Bekende mensen lenen hun gezicht om op de affiches de boodschap kracht bij te zetten.  De campagne loopt wereldwijd en in ons land wordt de aandacht dus gevestigd op de veiligheid van voetgangers. Twee prominenten vertegenwoordigen de campagne. Het gaat om Formule 1 piloot Charles Leclerc en om prinses Charlène van Monaco.”.

“In België gaat het om 1.000 locaties waar de affiches te zien zijn en om communicatie via de sociale media”. Touring en de FIA willen iedere verkeersdeelnemer wijzen op zijn of haar verantwoordelijkheid.  “Iedereen kan bovendien de actie steunen door het manifest voor meer verkeersveiligheid te ondertekenen op www.fia.com/3500lives”.

Image
voetgangers verkeersveiligheid FIA Touring

Enkele tips voor de weggebruikers:

Voertuigbestuurders:

  • Uitkijken, vooral bij donker weer. De meeste voetganger-slachtoffers vallen bij duisternis.
  • Laat je niet afleiden door de elektronische apparatuur in de auto of gewoon door een gesprek met een medepassagier
  • Snelheid minderen in de buurt van oversteekplaatsen en scholen
  • Een mogelijkheid, maar daarvoor dient de verkeerscode te worden aangepast, is dat autobestuurders hun linker knipperlicht activeren wanneer een voetganger oversteekt zodat een achterop komend voertuig gewaarschuwd is.
  • Voetgangers hebben altijd voorrang op een oversteekplaats
  • Toon hoffelijkheid tegenover de voetganger: misschien zorgt hij er wel voor dat er een auto minder in jouw file staat.

 

Voetgangers:

  • Draag liefst niet te veel donkere kledij, vooral bij duisternis, zorg dat je gezien wordt
  • Respecteer de verkeerslichten
  • Laat je niet afleiden door smartphone of luide muziek

 

Voertuigen

Dankzij de crashtests van de Internationale Automobielfederatie FIA investeren autoconstructeurs volop in systemen die de voetganger (en de fietser) meer bescherming biedt bij een impact. Zo worden de harde structuren onder motorkap en bumper afgeschermd met zacht materiaal en worden auto’s hoe langer hoe meer uitgerust met elektronische systemen die bijvoorbeeld de motorkap doen omhoog gaan of de auto doen noodremmen wanneer een voetganger wordt gedetecteerd. We moeten de autobouwers verder stimuleren om daarin te blijven investeren.

Infrastructuur

De toestand van veel voetpaden en oversteekplaatsen is ronduit schrijnend. Op tal van plaatsen in binnensteden zijn de oversteekplaatsen nauwelijks zichtbaar door de versleten verf en de voetpaden zitten, net zoals vele lokale wegen, vol met putten en bulten. Om het te voet gaan te stimuleren moeten we ook zorgen voor een aantrekkelijk parcours zonder hindernissen en veilig afgescheiden van de rijweg. Er zou tenslotte zoveel mogelijk moeten gebruik gemaakt worden van die speciale gerichte verlichting voor oversteekplaatsen die men al hier en daar ziet.  

*cijfers FOD Economie STATbel

**gegevens WHO