Emoties als boosheid = 10 X meer risico op auto-ongeval

vrijdag, 22 april, 2016

“Er werd al lang over gespeculeerd zonder dat er objectieve gegevens waren, maar nu heeft men voor het eerst de link kunnen leggen tussen emoties achter het stuur en het risico op ongevallen”. 

Dat concludeert mobiliteitsorganisatie Touring uit een onderzoek van het Verkeersinstituut van Virginia*.
“De resultaten zijn verrassend en alarmerend. Kwaad of verdrietig achter het stuur kruipen verhoogt het risico op een ongeval met liefst 10 keer, terwijl  vermoeidheid dat 3 keer groter maakt en dat bij niet-handenvrij bellen het risico verdubbelt”.

 

Emoties moeten worden aangepakt via educatie in de rijscholen, minder frustrerende weginfrastructuur, verkeersmanagement en handhaving van agressie, zegt Touring.


Emoties
 

“Voor het onderzoek werden 3.500 bestuurders gevolgd via camera’s in hun voertuig, om het rijgedrag te monitoren. Tijdens de testfase waren de deelnemers betrokken in 900 ongevallen. De gegevens over het rijgedrag werden nadien vergeleken met de ongevalsdata”.
 

We zien ontegensprekelijk een link tussen de kans op een ongeval, de emoties van de bestuurder en de handelingen die hij of zij uitvoert, zegt Touring die de resultaten bestudeerde.

“Een gezonde emotionele toestand is belangrijk bij het voorkomen van ongevallen. Negatieve emoties zoals kwaadheid en verdriet zijn blijkbaar riskanter dan pakweg het versturen van een sms of het prutsen aan de radio of Cd-speler. Twee handelingen die de kans op een ongeval nog meer vergroten dan negatieve gevoelens, zijn respectievelijk drugs- en alcoholmisbruik (X 35) en het intoetsen van een telefoonnummer (X 12). Het versturen van een bericht doet het risico met factor 6 toenemen en het reiken naar een object in de wagen zelfs met factor 9”**.


De testresultaten onderlijnen volgens Touring overduidelijk dat niet alleen negatieve emoties, maar ook afleiding in het voertuig nefast zijn. “Een paar seconden concentratieverlies door het reiken naar een gsm of het instellen van de gps kan leiden tot een ongeval dat het leven voor altijd verandert”.


Tabel
 

Nu de link met emoties duidelijk is, moeten we dat ook aanpakken, zegt Touring. Daarom stellen we voor:

  • dat de rijscholen aandacht besteden aan het voorkomen van negatieve gevoelens tijdens het rijden en het beheersen van agressie,
  • dat de overheden beter communiceren om slechte emoties te verhinderen: waarom mag men op een weg opeens maar 50 rijden in plaats van 70. De voordelen van nieuwe regels moeten duidelijk zijn.
  • dat de verkeersinfrastructuur geloofwaardig is en niet overkomt als een pestmaatregel die achtereenvolgens onbegrip, kwaadheid en agressie uitlokt. Denk alleen al aan intelligente verkeerslichten.
  • dat er werk wordt gemaakt van een gedetailleerde ongeval analyse. “Onderzoek van onze Engelse collega’s heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat 88 verkeersdoden per jaar het gevolg waren van verstrooidheid waarvan 17 door niet handenvrij bellen. In ons land bestaat dit soort analyse nog altijd niet”. 

* PNAS
* Telegraph 

 

Deel dit

Perscontact
Danny Smagghe
Danny SMAGGHE

Tel: 

+32 2 233 24 78

Mob: 

+32 476 542 142

danny.smagghe@touring.be

Wetstraat 44
1040 Brussel
België

Volg ons op :