Fietsendiefstal kost 112 miljoen euro per jaar

dinsdag, 25 oktober, 2016

« Elke dag worden er 274 fietsen ontvreemd »

De stijgende populariteit van de fiets kent jammer genoeg ook een paar negatieve tendensen, zegt mobiliteitsorganisatie Touring. « Elk jaar worden er officieel 35.000 fietsen gestolen .
Officieel, want er wordt slechts 37% aangegeven. We kunnen er dus van op aan dat het juiste aantal om en bij de 100.000 ligt.  Door het succes van de elektrische fiets stijgt ook het schadebedrag door diefstal ». In 2015 ging dat om niet minder dan 112 miljoen euro*, zegt Touring die de cijfers bestudeerde. 

 

Touring : Fietsen wordt hoe langer hoe meer aantrekkelijk in ons land. “Steeds meer pendelaars gebruiken de fiets, al dan niet elektrisch, voor de woon-werkverplaatsing en senioren kennen intussen ook de voordelen van de e-bike.
Vorig jaar werden ongeveer 500.000 fietsen verkocht waarvan 23% elektrisch aangedreven. Het aantal gestolen fietsen volgt echter ook deze tendens en is in vergelijking met 10 jaar geleden nauwelijks gedaald”.

 

Volgens Touring is het tijd om de strijd tegen diefstal op te drijven. “Een gewone fiets kost immers al gauw gemiddeld 900 euro en een elektrische rond de 2.000 euro”. Touring vraagt aan de overheden om een anti-diefstal plan uit te werken. “Het gaat vaak om georganiseerde diefstal. De overheid zou dus kunnen zogenaamde lokfietsen gebruiken om dieven te betrappen.
Dat zijn fietsen die uitgerust zijn met een opsporingssysteem. In Nederland leidt dit tot ongeveer 600 aanhoudingen per jaar. Dat loont dus zeker de moeite zegt Touring.
Maar daarnaast zou de overheid meer moeten investeren in veilige fietsstallingen op belangrijke knooppunten en de lokale overheden kunnen fietsers sensibiliseren om hun fiets te laten graveren”.

 

Ook de fietsgebruiker zelf kan wat meer aandacht besteden aan het risico van diefstal:

Als de fiets geregistreerd werd door gravering van het rijksregisternummer dan komt dit zeker van pas. Dat maakt het traceren zeker makkelijker. Best is het om ook altijd een foto van de fiets en de aankoopfactuur te bewaren, zodat de beschrijving duidelijker wordt.
Dat alles om altijd aangifte te doen bij de politie in geval van diefstal.
Een degelijk overzicht van het aantal diefstallen is een eerste stap in de strijd ertegen. De aangifte kan onder meer online via www.police-on-web.be.

 

Nog een paar tips:

  • fiets steeds vastmaken met een degelijk slot aan een vast object, ook al is het voor maar even en op een veilige plaats. Best is daarbij om het fietsframe zelf vast te maken.
    En nog beter is de fiets op twee plaatsen vast te hechten. Vermijd dat de sloten de grond raken, want dat maakt kraken gemakkelijker.
    Bijstand van een fietsverkoper voor de juiste keuze van een slot is aangewezen.  
  • beter is een sleutelslot dan wel een cijferslot, er zijn immers kenners die de cijfers snel kunnen kraken.
  • stationeer de fiets zoveel mogelijk op veilige en goed verlichte plaatsen en laat geen zaken achter op de fiets die makkelijk kunnen worden meegenomen, zoals een kinderzitje of een tas. 

Deel dit

Perscontact
Danny Smagghe
Danny SMAGGHE

Tel: 

+32 2 233 24 78

Mob: 

+32 476 542 142

danny.smagghe@touring.be

Wetstraat 44
1040 Brussel
België

Volg ons op :