hooikoorts beïnvloedt sterk de rijvaardigheid

donderdag, 16 juni, 2016

Mobiliteitsorganisatie Touring krijgt de laatste weken veel oproepen van weggebruikers met de vraag wat ze kunnen doen tegen hooikoorts in de wagen. “De vele regenbuien geven slechts lokaal en tijdelijk verlichting. Bovendien was er steeds veel wind. Dat zal er de komende dagen niet beter op worden. Grassoorten produceren nu volop zeer sterke pollen en de brandnetel begint er nu ook aan”. Dat leidt tot veel vragen en klachten, zegt Touring. 

 

“In vergelijking met vorig jaar, noteren we een stijging van 23%. Ieder jaar zijn er wat meer meldingen. Niet alleen zijn er elk jaar meer mensen met allergieën door genetische overdracht, maar door het ‘jojo’-weer wordt het pollenseizoen steeds wisselvalliger en komt het vaak vroeger op gang.

Dat is slecht nieuws voor de zowat 2,5 miljoen (!) hooikoortslijders in ons land, maar nog meer voor al wie regelmatig met de auto de baan op moet. Stuifmeel is immers in nog veel grotere concentraties aanwezig rond drukke wegen. Een hooikoortsaanval met veelvuldig niezen, tranende en gezwollen ogen kan daarbij leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties”.

Je kan het vergelijken met rijden onder invloed van 2 à 3 glazen alcohol, zegt Touring (Maastricht Universitair Medisch Centrum*).

 

“Meteovista verwacht deze week een fameuze opstoot van het pollenseizoen door het warmere weer en het stuifmeel van grassen en brandnetels dat nu volop rondvliegt. Het hooikoortsseizoen zal doorlopen tot augustus. Dat de allergie zeer vervelend kan zijn is alom bekend”.

Maar wanneer ze voor verminderd zicht zorgt door tranende en gezwollen ogen in de auto kan dat gevaarlijk zijn waarschuwt Touring. “Zelfs de fractie van een seconde dat men afgeleid is en de ogen even sluit bij niezen kan slecht aflopen. Voertuigbestuurders zijn vatbaarder dan mensen die binnen zitten of gewoon buiten wandelen. In de buurt van drukke wegen zweeft immers meer stuifmeel rond dat vanuit de hogere luchtlagen neerkomt en door de vele luchtverplaatsingen sterk wordt rond geblazen.

Daarbij komt dat de uitlaatgassen met fijn stof het effect van hooikoorts versterken. Er is trouwens een bewezen toename bij meer CO2 in de lucht**. Men doet er dus goed aan zich preventief te beschermen zodat men minder last krijgt van deze ongewenste aanvallen”.

 

Touring geeft een aantal tips, los van de medische behandelingen, waarmee men de hinder beperkt:

  • Hou de ramen van de auto gesloten
  • Vermijd parkeerplaatsen met hoge pollenconcentraties zoals onder bepaalde bomen
  • Bij het rijden: plaats de ventilatie op binnen luchtcirculatie
  • Bescherm de ogen, ook in de auto, met een zonnebril
  • Stofzuig de binnenkant van de wagen regelmatig en volledig
  • Vraag om een pollenfilter bij de aankoop van een auto (is vaak al standaard)
  • Een combifilter is geschikt voor meer verschillende soorten pollen
  • Vervang de filter om de 15.000 kilometer

 

Touring vreest dat door het toenemend warmere klimaat het pollenprobleem de komende jaren zeker blijft aanhouden. “Vroeger had men vooral last van hooikoorts tijdens de hooimaand juni, maar nu staat er geen regelmaat meer op. In combinatie met luchtvervuiling doet dat het aantal allergieën nog stijgen. Het aantal patiënten stijgt al twintig jaar keer op keer. In het belang van de verkeersveiligheid doen we er dus goed aan om daar rekening mee te houden”.

 

* http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Allergic+rhinitis+is+a+risk+fac...

** European Geosciences Union (EGU), 2011

Deel dit

Perscontact
Danny Smagghe
Danny SMAGGHE

Tel: 

+32 2 233 24 78

Mob: 

+32 476 542 142

danny.smagghe@touring.be

Wetstraat 44
1040 Brussel
België

Volg ons op :