Krokusvakantie - Touring Reisbijstand waarschuwt skiërs

vrijdag, 5 februari, 2016

De krokusvakantie is traditioneel de drukste periode op de skipistes. Touring Reisbijstand roept de skiërs dit jaar op tot extra waakzaamheid. Door de overvloedige sneeuw en regen kwamen al 22 mensen om in lawines binnen en buiten de officiële pistes. “We raden alle skiliefhebbers sterk aan om een pieper op het lichaam te dragen (niet in de rugzak) om traceren onder de sneeuw makkelijker te maken. En niet alleen voor kinderen is de skihelm nuttig, ook volwassenen kunnen er veel leed mee besparen. Er is zelfs tot 60% minder kans op een hoofdfractuur”.

 

                  Krokusvakantie

 

Vorig jaar kreeg Touring tijdens de krokusvakantie tot 3.470 oproepen die resulteerden in 1.900 tussenkomsten op het terrein en 32 repatriëringen. “Maar het wordt elke jaar meer uitkijken”. Touring vreest vooral het steeds stijgend aantal skiërs die buiten de piste gaan. “Redenen daarvoor zijn de overbevolking op de gewone pistes, de avontuurlijke uitdaging en de verse sneeuw. In de meeste skigebieden geldt code 3, hetgeen betekent dat het lawinegevaar zeer reëel is. Meestal ligt de sneeuw losser en dikker buiten de piste hetgeen het nog gevaarlijker maakt”. Touring verzekert ook ongevallen buiten de piste op voorwaarde dat er begeleiding is van een ervaren gids en dat de organisatie is ingelicht hier en ter plaatse.

 

Zich voorbereiden tegen lawines is moeilijk maar men kan toch een aantal regels in acht nemen:  

 • men kan ter plaatse een lawinecursus volgen
 • Laat altijd hotel/pension en/of achterblijvers weten waar men gaat skiën
 • Draag een lawinepieper onder de eerste laag kleding (nooit in de rugzak!)
 • Let goed op de borden met waarschuwingen en/of andere signaleringen voor lawinegevaar. Er zijn 5 risico klassen: 1 tot 2 (geel=gering tot matig), 3 (geel/zwart = fors), 4 en 5 (zwart=groot tot zeer groot)
 • Blijf weg van steile hellingen met veel nieuwe sneeuw
 • Ski niet op het midden van de helling maar kies een route als het kan langs de bomen.
 • Test de vastheid van de sneeuw door even op een neer te springen
 • Bij een lawine, zoveel mogelijk op de buik op de glijdende sneeuwmassa blijven met gespreide armen en benen (alsof men een vrije val met een parachute maakt). Als men dan toch onder de sneeuwmassa komt trachten op te rollen tot een bal met handen voor de mond om te voorkomen dat men sneeuw binnen krijgt. 

 

“Ook het dragen van een skihelm blijven we sterk aanraden, want die helpt niet alleen bij lawines maar ook bij ongevallen tussen skiërs onderling en tegen obstakels. Op dit moment is een skihelm enkel verplicht in Italië voor kinderen tot en met 14 jaar en in Oostenrijk, Kroatië en Slovenië tot en met 15 jaar. In Italië kan je een boete krijgen tot 150 euro wanneer jouw kind geen helm draagt”. Zo ver hoeven we het niet te drijven zegt Touring.

 

“We kunnen het enkel aanbevelen en rekenen op het gezond verstand van de wintersporters. Het is in elk geval zo dat de kans om een hoofdfractuur op te lopen tijdens de sneeuwsport 60% lager bij het gebruik van een skihelm (bron, www.eurosafe.eu.com)."

 

De impact van een val of botsing met een andere skiër/object is bij hogere snelheid veel groter. Een botsing aan 30 km/u is vergelijkbaar met een val van 3,5 meter diep; aan 50 km/uur betekent dat een val van bijna 10 meter diep. Het aantal hoofdverwondingen bij een botsing ligt driemaal hoger. Een skihelm hoeft bovendien niet duur te zijn. En voor de aanschaf kan men een aantal tips in rekening brengen:

 • niet de look of de decoratie telt, wel het comfort en de kwaliteit
 • een skihelm is een must voor kinderen: ze zijn kleiner van gestalte en hun hoofd is in verhouding tot dat van een volwassene zwaarder
 • probeer de skihelm uit in de winkel en zet daarvoor ook de skibril op
 • zorg ervoor dat de helm de CEEN 1077 certificatie heeft
 • neem geen te zware helm, want dat laat zich voelen na enkele uren op de piste
 • schaf een nieuwe helm aan na een crash op de piste
 • schaf een nieuwe helm aan na vijf jaar gebruik want de elementen voor de schokabsorptie verliezen hun efficiëntie na die tijd
 • een skimuts, hoe duur en gesofisticeerd ook, is geen skihelm

Deel dit

Perscontact
Danny Smagghe
Danny SMAGGHE

Tel: 

+32 2 233 24 78

Mob: 

+32 476 542 142

danny.smagghe@touring.be

Wetstraat 44
1040 Brussel
België

Volg ons op :