Slimme routeplanner van Touring voorspelt de beschikbaarheid van laadpalen

Image
routeplanner

Gent, 25 januari 2022. Mobiliteitsorganisatie Touring en smart mobility dienstverlener Be-Mobile lanceerden deze week een routeplanner voor elektrische wagens. Gebruikers van de Touring website en applicatie kunnen een realistische route genereren die rekening houdt met beschikbare laadplaatsen en stoptijden. Touring bood al lange tijd een routeplanner die rekening houdt met de actuele verkeerssituatie aan op hun website, maar breidt deze nu uit om op de verdere elektrificatie van voertuigen in te spelen.

In mei 2021 besliste de federale regering dat alle bedrijven in België vanaf 2026 een volledig geëlektrificeerd wagenpark moeten hebben. Daarnaast verklaarden verschillende autofabrikanten te stoppen met de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren en zich volledig te richten op elektrische motoren. Uit onderzoek van Be-Mobile bleek echter dat bestuurders van elektrische wagens lijden aan “range anxiety” oftewel de schrik dat men een verre trip niet zal kunnen vervolledigen op de huidige batterijlading door externe omstandigheden, bijvoorbeeld door file, slecht weer of een wachtrij aan elektrische laadplaatsen.

Om aan deze zorgen te kunnen beantwoorden toont de routeplanner waar de bestuurder kan stoppen en of er nog laadpalen beschikbaar zijn. Bijzonder innovatief is het feit dat er een inschatting wordt gemaakt of de laadpaal beschikbaar zal zijn wanneer de bestuurder er aankomt op basis van huidige beschikbaarheid en historische gegevens. Ook wordt er met behulp van iconen aangegeven van welke ontspanningsmogelijkheden in de buurt er gebruik kan worden gemaakt terwijl de wagen wordt opgeladen. Touring en Be-Mobile hopen met de aangepaste routeplanner hun klanten te blijven ondersteunen en de omschakeling naar elektrisch reizen te vergemakkelijken.

Bruno de Thibault, CEO van Touring: “Het ontzorgen van persoonlijke mobiliteit in al zijn vormen, dat is het DNA van Touring. En nu elektrisch rijden aan een steile opmars is begonnen, helpt Touring de laatste hindernissen weg te nemen. Een uitgebreid netwerk van laadpalen is natuurlijk een must, maar met deze slimme routeplanner gaan we een stap verder om het laadgemak en de laadzekerheid te verhogen en zo de consument vertrouwen te schenken. De slimme technologie en de rijke dataverwerking van Be-Mobile ter beschikking kunnen stellen van onze Touring-leden én van elke autogebruiker is een mooi bewijs dat elektrisch rijden dag na dag bereikbaarder wordt.”

 


 

Over Be-Mobile

Be-Mobile is een smart mobility dienstverlener, met hoofdkantoor in Gent, België. Vanuit haar expertise ontwikkelt Be-Mobile hoogtechnologische oplossingen op het vlak van slimme mobiliteit, verkeersmonitoring en -beheer, geconnecteerde voertuigtechnologieën, verkeersinformatie, mobiele betaling en tolheffing om de weg vrij te maken voor een vlottere dagelijkse mobiliteit.

Be-Mobile, met het Belgische telecombedrijf Proximus als meerderheidsaandeelhouder, helpt verkeersmanagers bij hun taak om het verkeer veiliger en vlotter te laten verlopen door gebruik te maken van de kracht van geconnecteerde voertuigen en reizigers. Het Be-Mobile Connected Vehicle Platform combineert gegevens van smartphones of rijdende voertuigen met gegevens van sensoren langs de weg, multimodale informatie, parkeergegevens en meer.

www.be-mobile.com

 

Over Touring

Als eerste hulpverleningsorganisatie in België op het gebied van pechverhelping (1948) en reisbijstand (1958) in binnen- en buitenland, behoort Touring tot de meest ervaren spelers op de Belgische markt. In de loop der jaren heeft Touring haar marktpositie verstevigd en is zij geëvolueerd van de grootste automobilistenvereniging tot de belangrijkste mobiliteitsorganisatie van het land. Touring telt vandaag meer dan 2.800.000 leden/weggebruikers en 450.000 gezinnen met een reisbijstand die de klok rond, 7 dagen op 7, kunnen rekenen op de medische, technische en personenbijstand, alsook op gespecialiseerd advies in ruime mobiliteitskwesties.

De Alarmcentrale Binnenland telt 105 medewerkers en verwerkt elk jaar meer dan 680.000 oproepen van automobilisten, motorrijders en fietsers met pech. In België heeft Touring ongeveer 200 voertuigen op de baan voor de wegenwacht en de pechverhelping.

https://www.touring.be/nl

 


Perscontact Be-Mobile: kirsten.velghe@be-mobile.com

Perscontact Touring: joost.kaesemans@touring.be