Te lage bandendruk bij 1 op 2 voertuigen

maandag, 25 juli, 2016

Mobiliteitsorganisatie Touring heeft bij de start van de zomervakantie deze maand de banden gecheckt van 1.100 voertuigen. “Niet alleen bleek bijna 15% van de mensen rond te rijden met versleten banden maar bij liefst de helft werd ook een te lage bandendruk vastgesteld.
Versleten banden met te weinig profiel zijn uiterst gevaarlijk bij nat wegdek, vergen een langere remafstand en zijn ook meestal de oorzaak voor klapbanden, waarbij het voertuig onbeheersbaar wordt”. Bij een te lage bandenspanning verliest het voertuig ook stabiliteit op de weg en verbruikt men tot 7% meer brandstof, zegt Touring. “En ook: een te lage bandendruk doet de slijtage (en dus de kosten) sterk stijgen”.  

Touring organiseerde de controleacties op parkings langs de autosnelwegen. “Zowat 165 voertuigen bleken rond te rijden met banden waarvan het profiel minder bedroeg dan de wettelijke norm van 1,6 mm”.
Om veilig te rijden raden wij aan om ervoor te zorgen dat de profieldiepte zelfs op minimum 3 mm blijft, zegt Touring. “Dat is het buitenrandje van een stuk van 2 euro waarmee men makkelijk de profieldiepte zelf kan checken.
De remafstand met versleten banden bij regen, aan 60km/u, is 35 meter langer (ipv de normale 27 meter) omdat water onvoldoende wordt afgevoerd. Een aantal mensen gaf aan dat ze wilden besparen op nieuwe banden, door zo lang mogelijk met dezelfde rond te rijden, omwille van de kostprijs”.

 

“Bij meer dan 500 gecontroleerde voertuigen was de bandenspanning te laag. Dat is niet alleen negatief voor het brandstofverbruik, ook de slijtage van de banden gaat veel sneller, waardoor men vroeger nieuwe banden nodig heeft en dus toch in de kosten valt”.
“Tenslotte valt het op dat er nog een tiental mensen met winterbanden rondreden. Bij tropische temperaturen is dat echt niet nodig”. Men doet er goed aan de banden te wisselen in april en terug te plaatsen in november zodat men telkens zes maanden met winter- en zomerbanden rijdt en deze dus ook gelijkmatig slijten, aldus Touring.

 

Touring: Ondanks de vele verschillende oproepen en informatie over het belang om met de juiste bandenspanning rond te rijden, blijft dit een probleem bij veel weggebruikers. “We moeten overwegen of een nieuwe sensibiliseringscampagne nodig is, want het gaat om een veel te belangrijk fenomeen”. Touring raadt de automobilisten aan om de wagen regelmatig te laten controleren en repareren.
Een grondige check-up alvorens de weg op de gaan loont. Men kan al veel leed en kosten voorkomen door gemiddeld een keer op de maand de bandenspanning te checken in de voorziene installaties van de tankstations

Deel dit

Perscontact
Danny Smagghe
Danny SMAGGHE

Tel: 

+32 2 233 24 78

Mob: 

+32 476 542 142

danny.smagghe@touring.be

Wetstraat 44
1040 Brussel
België

Volg ons op :