Touring reisbijstand: 15% meer oproepen voor infecties door hittegolf in het zuiden

Brussel 15 juli 2017. Door de aanhoudende hitte in grote delen van Spanje, Griekenland, Italië en Oost-Europa en in mindere mate Zuid-Frankrijk  noteert de reisbijstand van Touring een sterke stijging van het aantal tussenkomsten voor maag- en darmproblemen bij de vakantiegangers. “Dit jaar belooft een ‘topjaar’ te worden. Het aantal infectieproblemen steeg met liefst 15% tegenover de eerste 2 vakantieweken van vorig jaar. En het aantal mensen met een zonneslag stijgt van 61 naar 82”. Zo’n warme temperaturen vereisen veel meer hygiëne van de vakantiegangers en daar loopt het mis, aldus Touring.  


 

Touring: De stijging van het aantal infectieproblemen is al enkele jaren aan de gang. “Ook andere zogenaamde kleine kwaaltjes zitten in de lift omwille van het nonchalant omspringen met de hygiëne op de vakantiebestemming. Er is nu al bijna de hele zomer een hittegolf in het zuiden met temperaturen tot boven de 40° en dat maakt het er alleen maar slechter op: vakantiegangers eten en drinken zaken die sneller bederven omwille van de warmte. Het zijn allemaal niet zo’n dramatische omstandigheden, maar ze kunnen wel aardig vervelend kunnen zijn voor de betrokkene en voor de medereizigers en een salmonella besmetting is echt wel ziekmakend en vergt in vele gevallen een opname in het ziekenhuis. Een ander opvallend fenomeen is de stijging van het aantal mensen met luchtwegenklachten”. Dat komt volgens Touring door de aircosystemen waarbij men plots van een zeer warme omgeving in een koude terechtkomt.

 “Gezondheidsproblemen in het begin van de vakantie in het buitenland zijn vaak te wijten aan vermoeidheid en vakantiestress, de overgang naar een warmer klimaat, door besmet voedsel, onzuiver water, vuile handen”. Een algemene misvatting, aldus Touring, is te stellen dat infectieziekten enkel in tropische landen voorkomen. “De manier waarop men reist en logeert spelen een grote rol. Een goede voorbereiding, voorzichtigheid, een goede hygiëne en een dosis gezond verstand doen de kans voor het oplopen van een gezondheidsprobleem aanzienlijk dalen. Dus opletten met wat men eet, geen rauw vlees en opletten met salade. Het is ook goed uitkijken voor ijsjes want deze kunnen een bron van infectie zijn. Voor ijs gebruikt men best flessenwater (dat niet in de zon heeft gestaan). Zelfs voor tanden poetsen kan men best flessenwater gebruiken. Meer dan regelmatig handen wassen is een must, zeker ook voor kinderen die daar niet altijd bij stilstaan. En tenslotte zorgt men er best voor dat men niet teveel in door de airco te sterk afgekoelde plaatsen terechtkomt of dat het verschil met buiten- en binnentemperatuur te groot is.  

“Bij oproepen geven de Touring medewerkers van de medische centrale onder meer informatie over verzorging en hygiëne, over welke vaccins in welk land verplicht of nuttig zijn, over de ter plaatse identieke of vergelijkbare aangeboden medicijnen. Veel medicamenten die we hier kennen dragen vaak een andere naam of verpakking in het buitenland, alhoewel het om hetzelfde gaat. Indien nodig wordt er medicatie vanuit België nagestuurd. Een diagnose wordt nooit per telefoon gegeven”. Daarvoor regelen we een interventie ter plaatse aldus Touring.