Touring reisbijstand: 34% meer oproepen dan vorig jaar.

Brussel 31 juli 2021. Na een maand zomervakantie ziet reisbijstand organisatie Touring oproepen voor medische en technische bijstand vanuit het buitenland stijgen met 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is wel nog altijd 27% minder dan het laatste ‘normale’ jaar 2019. Zowat een kwart van de oproepen is Covid gerelateerd. “Ook het aantal interventies stijgt met 28% ten opzichte van 2020 (28% minder dan in 2019). Het aantal medische dossiers steeg dit jaar, naar 871 (+43% tegenover vorig jaar) en het aantal technische naar 3.875 (+25% ten opzichte van vorig jaar). Volgens Touring is de reislust dit jaar dus al wat toegenomen. De populariteit van de auto, als corona-veilig en flexibel verplaatsingsmiddel speelt dit jaar nog een grotere rol.  De reissector zal nog een paar jaren nodig hebben om uit het diepe dal van de coronacrisis te geraken. Touring verwacht nog een felle stijging van het aantal tussenkomsten, “aangezien momenteel veel mensen last minute vertrekken op zoek naar beter weer”.   

“Voor het binnenland zien we tijdens deze maand een stijging van het aantal oproepen voor pech met 22% tot 56.665 in totaal. Allicht zijn er toch nog heel wat mensen die een vakantie in eigen land verkozen, maar de scherpe stijging was vooral de laatste dagen te wijten aan het noodweer in Wallonië en Limburg waar we tal van automobilisten hebben geholpen”.

Image
presse

Touring: de medische dossiers hadden zoals gewoonlijke te maken met de niet altijd ideale hygiënische omstandigheden, ondanks de corona-voorzorgen, in de meeste landen.Vakantiegangers eten en drinken zaken die sneller bederven omwille van de warmte. Gezondheidsproblemen tijdens een vakantie in het buitenland zijn vaak ook te wijten aan vermoeidheid en vakantiestress en aan de overgang naar een warmer klimaat. De manier waarop men reist en logeert spelen een grote rol. Meer dan regelmatig handen wassen is een must. Dat zou in coronatijden toch al een goede gewoonte moeten zijn”.

Daarnaast telden we ook wat cardiologische problemen en gevolgen van zonneslag en (auto)-ongevallen met gewonden.  

De meeste medische oproepen en interventies kwamen uit Frankrijk Spanje, Italië, Turkije en Nederland.

De technische oproepen voor autopannes stegen enorm. Volgens de laatste vakantiebarometer van Touring, kozen veel meer mensen voor een autovakantie in een van de buurlanden. Pannes hadden te maken met batterijproblemen, kapotte banden ( in veel nieuwe voertuigen is vaak geen reservewiel meer aanwezig), problemen met de remmen, de koeling of met de startmotor. De meeste technische oproepen kwamen uit Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje en Duitsland.

Touring roept de vakantiegangers op om hun voorzorgen te nemen zowel lichamelijk als voor het voertuig: de hoge temperaturen in het zuiden van Europa kunnen immers voor heel wat narigheid zorgen.  


 

Over Touring

Opgericht in 1895 door een groep wielertoeristen en uitgegroeid tot de belangrijkste mobiliteitsorganisatie in België. Touring verdedigt de absolute vrijheid van verplaatsen voor elk individu op de manier en met de middelen van zijn of haar keuze. Touring is deel van de Internationale Automobielfederatie FIA, de grootste mobiliteitsorganisatie ter wereld. De FIA is een officiële raadgever van de Europese Commissie en vertegenwoordigt in Europa alleen al 36 miljoen leden. Touring maakt rechtstreeks gebruik van de expertise en informatie van de FIA voor het lanceren van zeer gefundeerde voorstellen en het innemen van standpunten.

Bijstand

Als eerste hulpverleningsorganisatie in België op het gebied van pechverhelping (1948) en reisbijstand (1958) in binnen- en buitenland, behoort Touring tot de meest ervaren spelers op de Belgische markt. In de loop der jaren heeft Touring haar marktpositie verstevigd en is zij geëvolueerd van de grootste automobilistenvereniging tot de belangrijkste mobiliteitsorganisatie van het land. Touring telt vandaag meer dan  2.800.000 leden/weggebruikers en 450.000 gezinnen met een reisbijstand  die de klok rond, 7 dagen op 7, kunnen rekenen op de medische, technische en personenbijstand, alsook op gespecialiseerd advies in ruime mobiliteitskwesties. De reisbijstand centrale van Touring telt permanent 40 medewerkers, tijdens de hoogseizoenen is dat het dubbele.

De Alarmcentrale Buitenland van Touring ontvangt jaarlijks gemiddeld 145.000 oproepen van Belgen in nood in het buitenland en voert gemiddeld 35.000 medische en technische interventies uit. 

De Alarmcentrale Binnenland verwerkt elk jaar meer dan 680.000 oproepen van automobilisten, motorrijders en fietsers met pech. In België heeft Touring ongeveer 200 voertuigen op de baan voor de wegenwacht en de pechverhelping. In Vorst bevindt zich de technische centrale en het opleidingscentrum. Er zijn ook provinciale technische centra. Het hoofdkantoor van TouringGlass bevindt zich in Boom. En de centrale hoofdzetel van de groep in de Brusselse Wetstraat. 

Als lid van ARC Europe kan TOURING wereldwijd beroep doen op een uitgebreid netwerk van bijstandsverleners. In totaal wordt aan 45 miljoen leden technische en medische hulpverlening bij ongeval of ziekte verleend. Via dit internationaal netwerk beschikt Touring over 12.000 pechverhelpingsvoertuigen, meer dan 70 helikopters en 8 ambulancevliegtuigen.