Touring waarschuwt voor hittegolf

Brussel, 22 juli 2019.

Pechverhelper Touring vraagt aan de weggebruikers om hun voorzorgen te nemen tegen de hitte die ons te wachten staat. Dat geldt zowel voor voertuigbestuurders en hun voertuig als voor fietsers. Ieder jaar stellen we vast dat vele pechvolgels niets te drinken hebben in de (verhitte) wagen. “Terwijl het met deze temperaturen absoluut noodzakelijk is om niet alleen de wagen te koelen, maar ook het lichaam”. De airco zorgt bovendien voor bijkomende uitdroging. De temperatuur in een stilstaand voertuig stijgt na 30 minuten al tot 46° bij 30° buitentemperatuur, na een uur is dat al 56°”.

“Bij hoge temperaturen zie je meer automobilisten met pech langs de kant staan, zegt Touring. De voertuigen krijgen voornamelijk af te rekenen met batterij- en koelingproblemen. De batterij wordt extra belast door de airco die momenteel op volle toeren draait en de koelingproblemen zijn vooral te wijten aan oververhitte motoren. Ook versleten of te weinig opgepompte banden laten het bij deze temperaturen sneller afweten: het oppervlak dat de weg raakt is groter en dus de verhitting ook. Dat kan een klapband tot gevolg hebben.

Touring verwacht dat het aantal tussenkomsten tussen 19.00 uur en middernacht fel zal stijgen. “Dit is te wijten aan het feit dat mensen de warmte thuis ontvluchten met een auto die de hele dag in de zon heeft gestaan en nog tot ’s avonds laat genieten van het terrasjesweer. Nog iets: velen zullen ervoor kiezen om zich met de fiets of step te verplaatsen. Maar dat wil niet zeggen dat men dan veel alcohol mag drinken. Dat is even strafbaar als met de auto. Bovendien heeft alcohol een uitdrogend effect”. 

“Daarnaast zien we ook dat mensen onvoldoende water drinken in de warme auto. Het is ontstellend om vast te stellen dat heel veel automobilisten niets van drank mee hebben. Vooral bij jonge kinderen is de kans op uitdroging reëel. Gevolgen kunnen zijn nierproblemen en maag-darmontstekingen. Langs de autosnelweg kan men wel voorzieningen vinden, maar bij een panne op het platteland of wanneer men in een file staat is dat al veel moeilijker. Dehydratatie heeft een negatief effect op het reactievermogen en de alertheid, niet alleen voor voertuigbestuurders, ook voor fietsers”. Absoluut te vermijden dus, zegt Touring. 

Tips

Auto: Touring raadt aan om bij het starten met de auto niet meteen de airco op te zetten maar eerst de cabine af te koelen door een aantal minuten met de vensters open te rijden. En als men de airco opzet dan liefst niet lager dan 24° anders wordt het verschil tussen buiten en binnen veel te groot en neemt de airco alle energie weg van de batterij. Het is ook aangeraden om het knopje voor circulatie van de binnenlucht te activeren zodat het systeem steeds afgekoelde binnenlucht opneemt en niet steeds de warme lucht van buiten moet afkoelen. Dit verhindert dat het koelingsysteem defect raakt. Vooral in files wanneer de motor niet kan afkoelen door de wind is dit belangrijk.

Fiets: Bandenspanning goed nakijken. Water drinken, hoofd beschermen met een fietshelm en een zonnebril dragen. De warmte kan ervoor zorgen dat we minder oplettend zijn, dus altijd goed uitkijken en anticiperen is de boodschap.

Mens: water drinken en nog eens water drinken, en voor kinderen altijd een flesje water in de buurt houden: ze hebben zelf niet de reflex om te drinken bij dorst. Hoeft het nog gezegd: kinderen niet alleen achterlaten in een stilstaande auto, ook niet wanneer deze in de schaduw staat; dehydratatie start al na een tiental minuten. Een oud, maar efficiënt middel zijn verfrissingsdoekjes of gewoon een nat washandje. De ramen kan men afschermen met zonneschermpjes. Bij lange trajecten is het raadzaam om 10 tot 15 minuten te stoppen om de 2 uur.

- Einde persbericht -