Waar slim tanken in het buitenland?

Omdat we tijdens de autovakantie flink wat brandstof verbruiken heeft mobiliteitsorganisatie Touring bekeken in welke landen we goedkoper af zijn dan in andere. “Voor een vakantie tanken Belgen gemiddeld 5 tot 6 keer: twee keer voor de heenreis, één tot twee keer op de vakantiebestemming en tweemaal voor de terugreis.
In het vakantiebudget wegen de brandstofprijzen dan ook goed door. De prijzen in de Europese vakantielanden verschillen fors.

Touring heeft de brandstofprijzen in België vergeleken met deze van de andere Europese landen.

In Nederland betaal je de hoogste benzineprijzen: voor benzine 95 en 98 tank je gemiddeld 21% per liter meer dan in België. Italië komt op de tweede plaats met gemiddeld en respectievelijk 18 en 19% meer, gevolgd door Noorwegen met 17 en 16% meer.  Voor de goedkoopste benzineprijzen moet je in Polen, Bulgarije, Letland en Bosnië zijn. Daar betaal je gemiddeld tussen de 24% en 43%(!) minder.

Voor diesel betaal je het meest in het Verenigd Koninkrijk met 23% meer dan in ons land, gevolgd door Zweden (+21%) en Italië (+19%). De voordeligste dieselprijzen vind je in Macedonië, Andorra en Bosnië (-28 tot zelfs -58%).

In Frankrijk, zowel vakantiebestemming als doorreisland voor de Belgen, zijn de benzineprijzen gemiddeld 6,5% duurder en diesel zelfs 9%.

Luxemburg blijft dus voordelig voor een tankbeurt-stop: Benzine 95 is er gemiddeld 15% goedkoper, benzine 98 tot 13% en diesel 18%. De bijbehorende files aan de benzinestations moet je er bijnemen. Tijdens het hoogseizoen riskeer je daarvoor al gauw drie kwartier aanschuiven.

Dieselrijders naar Italië en Zwitserland doen er goed aan om in Duitsland (2% goedkoper dan in België) te stoppen voor een tankbeurt. In de bestemmingslanden Italië en Zwitserland liggen de prijzen immers met 19% en 15% hoger dan in België.

Toch opletten: in Duitsland liggen de benzineprijzen tot 9% hoger in vergelijking met België.

Enkele extra tank-tips:

Zoek voor vertrek tankstations op nét buiten de doorgaande routes. Daar tank je doorgaans goedkoper dan langs autosnelwegen.
Houd er wel rekening mee dat kleine tankstations vaak uitsluitend overdag geopend zijn.
In grensstreken kan je vaak profiteren van een prijzenslag tussen de landen

Voor alle brandstofprijzen hier.