Image
Sneeuwlawines

De uitzonderlijke sneeuwval in de Alpen van de afgelopen dagen is niet zonder gevaar. De kans dat lawines toeslaan, is aanzienlijk verhoogd. Met deze 8 basisregels hou je het veilig op en naast de afgebakende pistes.

Nu de sneeuw met bakken uit de lucht is gevallen en verschillende dorpen van de buitenwereld zijn afgesneden, is het lawinegevaar op diverse plekken fors toegenomen. Echter, ook op andere momenten is alertheid aangewezen want sneeuwlawines zijn nu eenmaal moeilijk te voorspellen en ontstaan niet louter na zware sneeuwval. Behalve verse sneeuw zijn er nog vier andere manieren waarop lawines kunnen ontstaan: meer informatie hierover vind je op European Avalanche Warning Services (EAWS). De vraag is echter: hoe ontsnap je eraan en wat kun je doen om zo’n lawine te overleven? 8 tips!

1. Blijf op de beveiligde pistes

De kans dat je op een beveiligde piste in een lawine terecht komt, is bijzonder klein. Temeer daar men vaak grote sneeuwmassa’s (verse sneeuw) preventief verwijdert. Die harde knallen in de vroege ochtend vooraleer de pistes opengaan? Dat zijn gecontroleerde explosies om lawines uit te lokken. Op die manier kunnen grote pakken sneeuw nadien niet meer spontaan gaan glijden. De basisregel is kortom: begeef je enkel op keurig onderhouden pistes.

2. Negeer de waarschuwingsborden niet!

Als er lawinegevaar dreigt, dan wordt dat in de skigebieden duidelijk en ondubbelzinnig aangegeven. Negeer de waarschuwingsborden dus niet en laat je niet verleiden om desondanks off-piste te gaan skiën of snowboarden. In dat laatste geval worden de pistes per definitie niet onderhouden en is de kans op een lawine bijzonder hoog.

3. Wacht tot de sneeuw stabiel is

Na forse sneeuwval off-piste gaan skiën is beslist een slecht idee, zélfs met ervaren off-piste skiërs in jouw gezelschap. Wacht na verse sneeuw enkele dagen tot de sneeuw zich gestabiliseerd heeft.

4. Daal niet alleen af

Als het risico op lawines hoger is dan normaal, ga dan niet alleen op de latten staan. Laat je desgevallend vergezellen van lokale gidsen doch vergeet niet dat ook zij geen lawines kunnen voorspellen! Doch lokale gidsen kennen de risico’s beter en weten als geen ander wat te doen als het fout gaat.

5. Detectiesystemen

Bang dat het op een dag fout loopt? Schaf je in dat geval een detectiesysteem aan of huur er één. Stop het apparaatje echter niét in je rugzak – want die kun je verliezen – maar gewoon op je lichaam. Je kunt dergelijke apparaatjes – ook wel ‘lawinepiepers’ geheten – in de betere sportwinkel kopen (vanaf ca. 200 euro). Vraag naar of google de volgende merken: Mammut, Pieps, bca, Ortovox en Arva.

6. Dwars op de lawine ontsnappen

Als voorkomen niet heeft geholpen en er een sneeuwmassa op jou af dendert, probeer dan om zo snel mogelijk uit de lawinezone te geraken. Dat betekent dat je zo snel mogelijk naar de rand moet skiën/snowboarden. Kortom: probeer dwars op de lawine te ontsnappen want verder skiën/snowboarden en hopen dat de lawine jou niet inhaalt, is de minst slimme optie.

7. Probeer aan de oppervlakte te blijven

Word je toch door een lawine gegrepen, probeer dan zo snel mogelijk je ski’s en skistokken te lozen. Probeer aan de oppervlakte te blijven door zwembewegingen te maken. Onderwijl probeer je je vast te klampen aan bomen, rotsen of wat dan ook.

Als de lawine eenmaal tot stilstand is gekomen, probeer dan zo snel als mogelijk ruimte te creëren rond je lichaam. Op die manier creëer je ruimte voor zuurstof.

8. Geen paniek

Het is makkelijk gezegd natuurlijk, maar panikeren heeft geen zin en kost energie. Spaar die energie op, concentreer je op je ademhaling en wacht hulp af. Dankzij je lawinepieper kunnen de hulpdiensten jou snel vinden en uitgraven.

Deel deze inhoud