Garages, opritten, poorten: aan welke regels moeten automobilisten zich houden? Het antwoord in 9 hoofdstukken.
Inhoud
- Verboden te parkeren
- Ik riskeer dus een boete?
- Ook als de eigenaar van de garage of inrit niet naar de politie belt?
- En de takelwagen?
- Stilstaan toegestaan voor garage of inrit?
- Op welke afstand van garage of inrit?
- Ja, maar wat met een poort of een privé parkeerruimte?
- En als de garage niet meer gebruikt wordt ?
- De garage bevindt zich in een betalende zone of een blauwe zone.
1. Verboden te parkeren
Het verkeersreglement is duidelijk. Het bepaalt dat het verboden is een voertuig te parkeren voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op de inrij is aangebracht; (25.1.3°)
Het is met andere woorden verboden je voertuig te parkeren voor een garage, een poort of een inrit, behalve als er een bord hangt waarop jouw nummerplaat duidelijk vermeld staat.
2. Ik riskeer dus een boete?
Inderdaad. Dit soort overtreding is een overtreding van de eerste graad. Je kunt dus een bekeuring krijgen, waarna je een onmiddellijke inning van 58 euro wordt voorgesteld!
3. Ook als de eigenaar van de garage of inrit niet naar de politie belt?
Een van de taken van een politieagent is verkeersovertredingen vaststellen en een proces-verbaal opmaken. Als een patrouille ziet dat jouw voertuig voor een garage geparkeerd staat, kan ze dus beslissen om je te bekeuren. Maar in de praktijk gebeurt dit bijna altijd op vraag van de garage-eigenaar.
4. En de takelwagen?
De eigenaar van de garage kan altijd aan de politie vragen om het voertuig dat zijn garage blokkeert te laten takelen. Maar de politie is niet verplicht dat te doen. Veel hangt af van de concrete situatie en van de instructies die de politie heeft.
Dat betekent echter niet dat je er altijd mee wegkomt. Als de eigenaar van de garage nadeel ondervindt door jouw fout gedrag, kan hij schadevergoeding eisen. Een voorbeeld? Als de eigenaar gedwongen wordt om een taxi te nemen om naar de luchthaven of een zakelijke meeting te kunnen gaan, kan hij het uitgegeven bedrag terugeisen van jou of je verzekeringsmaatschappij. En als de politie de overtreding heeft vastgesteld, dan komt er nog een boete bovenop.
5. Stilstaan toegestaan voor garage of inrit?
Het verkeersreglement maakt daarentegen wel een onderscheid tussen stilstaan en parkeren. Stilstaan is de tijd nodig om iemand uit de auto te laten stappen of in te laten stappen of de tijd nodig om goederen te laden of te lossen. En aangezien artikel 25.1 duidelijk bepaalt dat parkeren verboden is, mag je wel stilstaan voor een garage.
6. Op welke afstand van garage of inrit?
In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
7. Ja, maar wat met een poort of een privé parkeerruimte?
Vanaf het ogenblik dat er een voertuig van op de openbare weg de eigendom kan op- of inrijden, gaat het om een inrij. Daar mag je dus niet vóór parkeren. Zelfs niet met de toestemming van de eigenaar (tenzij hij jouw nummerplaat aan zijn oprit heeft aangebracht).
8. En als de garage niet meer gebruikt wordt ?
Als de garage tijdelijk buiten gebruik is, b.v. omdat de eigenaar geen auto meer heeft of zijn garage gebruikt om er andere zaken in op te bergen, dan nog blijft het parkeerverbod van toepassing. De eigenaar kan immers op elk moment beslissen zijn garage opnieuw te gebruiken om er zijn voertuig of dat van vrienden of familie in te parkeren.
Is de garage definitief buiten gebruik en kan er geen auto meer in geplaatst worden, dan gaat het niet meer om een "inrij" en dan geldt er dus geen parkeerverbod meer. Dat is b.v. het geval van een garage waarin een verwarmingsketel werd geïnstalleerd of waar achter de toegangspoort een muurtje of een trap werd gebouwd.
9. De garage bevindt zich in een betalende zone of een blauwe zone.
Indien de garage zich in een blauwe zone bevindt, dan moet de bestuurder die zijn auto voor zijn eigen garagepoort parkeert en waarop de nummerplaat van zijn voertuig op die garagepoort is aangebracht, de parkeerschijf niet plaatsen. De bestuurder mag dus onbeperkt in de tijd voor zijn eigen garagepoort parkeren.
Maar indien de garagepoort in een betalende zone is gelegen, dan moet de bestuurder in dezelfde omstandigheden voor zijn parkeerplaats betalen, tenzij er een uitzondering is voorzien voor houders van een bewonerskaart.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je klant van Touring? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisverzekering, annulatieverzekering en fietsbijstand.