Image

Waar en hoe vind je staanplaatsen voor campers?

Wie op vakantie gaat met de camper droomt van vrijheid en zorgeloos rondtrekken. Hij maakt liever geen te vaste plannen vooraf. Onderweg met een klein hongertje picknicken aan een idyllisch meertje bijvoorbeeld. En ‘s avonds bij maanlicht overnachten op een rustige camperplaats waar de stilte het overneemt van het drukke leven ... Maar waar kan je met je camper zoal terecht?


Te weinig camperplaatsen

Reizen met de camper is vandaag erg in. Omdat het tijdens de covid-jaren een veilige manier van reizen was, nam het sterk in populariteit toe. In 2022 waren er in ons land liefst 70.000 campers ingeschreven. En die grote toename zorgde ook voor een groeiende vraag naar geschikte staanplaatsen. Helaas moesten Belgische camperaars dikwijls uitwijken naar de buurlanden, want het aantal beschikbare camperplaatsen in ons land was beperkt.

Veel steden en gemeenten twijfelden om motorhomes op hun grondgebied te verwelkomen. Gelukkig beginnen de vooroordelen stilaan te sneuvelen. De reputatie van het frigoboxtoerisme en de kwalijke vooringenomenheid ebben weg. Geleidelijk aan groeit het besef dat ook camperaars bijdragen aan de lokale economie.

België heeft wel nog veel werk voor de boeg. Een inhaalbeweging in de aanleg van nieuwe camperplaatsen blijft een uitdaging. Al staan overheidssteun en begeleiding potentiële investeerders bij. De komende maanden starten er gelukkig heel wat nieuwe initiatieven en zal het aanbod groeien.

camper


Staanplaatsen op de camping

Campers of motorhomes hebben nood aan een specifieke plaats die verschilt van een gewone kampeerplaats. Door het grotere gewicht van het voertuig zal een klassiek grasperk meestal niet volstaan en is een verharde ondergrond noodzakelijk. Er zijn camperplaatsen op gemeentelijk of privéterrein.

De voorzieningen kunnen verschillen per plaats. Belangrijke services zijn een aftappunt voor water, een voorziening voor het legen van het chemisch toilet, een lozingspunt voor het afvalwater (grijs water) en een aansluiting voor elektriciteit. Meestal zijn deze diensten betalend en krijg je via een betaalterminal met een slagboom toegang tot het terrein.

Ook campings maken meer en meer ruimte vrij om campers aan te trekken. Ze investeren in aparte staanplaatsen die al dan niet 24/7 afzonderlijk bereikbaar zijn. Naast een verhard gedeelte ligt een grasperk met plaats voor een tafel en stoelen onder een opengedraaide luifel.

Opvallend is de stijgende verkoop van grotere campermodellen, die langer en zwaarder zijn. Dit stelt uitbaters van camperplaatsen voor uitdagingen, want zij moeten hun verhardingen en afmetingen aanpassen.

camper
Campers worden alsmaar groter en zwaarder, zodat campinguitbaters hun accommodatie moeten aanpassen.


Aires de services in Frankrijk

Frankrijk heeft een lange traditie van staanplaatsen voor campers op de zogenaamde Aires de service. Het gezaghebbende Le Monde du Camping-Car publiceert jaarlijks een atlas met een overzicht van de beschikbare plaatsen in Frankrijk. In 2022 zakte het aantal Aires lichtjes, van 3.900 naar 3.800. Daarnaast stijgt wel het aantal betaalparkings met slagboom. Het gemiddelde tarief bedraagt 10,83 euro. Op 1.143 Aires kan je nog altijd gratis terecht.

Opvallend is de (bescheiden) beschikbaarheid en toename van staanplaatsen met minimale voorzieningen in de buurt van supermarkten. Zo zijn er bij een 200-tal winkels van de ketens Système U, Les Mousquetaires en E. Leclerc ook services voor camperaars beschikbaar. Inkopen doen, water bijvullen en tanken, het kan allemaal in één beweging. Overnachten is er wel niet mogelijk. Een volledig overzicht van de Aires is gebundeld in de jaarlijkse gids Le Guide national des Aires de Services camping-cars van Editions Larivière.


Camperen bij de lokale boer

Wil je de lokale sfeer opsnuiven, streekproducten proeven en intussen ook de plaatselijke ondernemers een duwtje in de rug geven? Ontdek 6.200 unieke plaatsen in Europese landelijke gebieden waar je een warm welkom wacht met je camper bij boeren, fokkers, wijnbouwers, ambachtslieden, kaasmakers, bierbrouwers enzovoort. Luister naar hun boeiende verhalen, leer er meer over het reilen en zeilen van de landbouwbedrijven, en ervaar hoe lekker en authentiek hun verse producten zijn. En verblijf er één of meerdere nachten.

Tien organisaties groepeerden zich in de Fédération Européenne de la Formule Invitation. Stichter en bezieler is France Passion, het bekendste netwerk in Frankrijk met 2.100 camperlocaties. Ook in de volgende landen kan je terecht: Denemarken (Pintrip, 350 hosts), Duitsland (Landvergnügen, 1.400 hosts), Spanje (Espana Discovery Travel, 206 hosts), Zweden (Swede Stops, 100 hosts), Oostenrijk (Bauernleben, 520 hosts), Groot-Brittannië en Ierland (Brit Stops, 1.100 hosts), Zwitserland (Swiss Terroir, 50 hosts), Noorwegen (Nortrip, 150 hosts) en Italië (Agri Camper, 240 hosts).

Bij elke organisatie kan je een lidkaart kopen; klik door naar het land van je keuze. Je ontvangt dan een informatiepakket met een sticker om op je voorruit te kleven. Hiermee geniet je onbeperkt toegang tot het netwerk in je vakantieland.

Waarom niet kamperen bij de lokale wijnboer?

Apps en websites

De toegenomen populariteit van het kamperen dwingt camperaars er helaas toe om tijdens hun reizen toch vooraf een plaatsje te boeken. Zeker tijdens vakantieperiodes en in toeristische regio’s. Om het reizen met de camper te vergemakkelijken, bestaan er naast de klassieke camper- en kampeergidsen (Michelin, ACSI, ANWB enzovoort) ook tal van apps en websites. In real time geven ze aan waar zich in de buurt camperplekken bevinden. Een paar voorbeelden: Aires de services, ACSI, Park4Night, Campercontact, Camping-car Park, Airpark, Caramaps en Camper Tribe.


Campinggids

Welke vorm van kamperen je ook kiest, haal de Touring Campinggids in huis en ga voorbereid op stap. En dankzij de CKE-kaart geniet je van fikse kortingen. Schrijf je zeker ook in op onze toekomstige camping nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte.


Vertrek met een gerust hart

Een probleem onderweg naar je vakantiebestemming? Onze wegenwachters komen je dag en nacht te hulp, niet alleen in België maar ook in het buitenland! Ruim 7000 wegenwachters staan in Europa dag en nacht voor je klaar. Ga onbezorgd op reis en check onze verschillende pechverhelpingsformules.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …