Kamperen staat voor totale vrijheid. Maar eerst moet je wel je reis plannen, organiseren en de juiste bagage inpakken. Bereid je vakantie voor met behulp van deze complete checklist.
Voor je vertrekt
(Eco)vignetten
Bovenop de klassieke péages werken heel wat steden en regio’s vandaag ook met milieustickers. Zo bestaan er voor Frankrijk alleen al liefst zes categorieën van deze milieuvignetten. Daarnaast duiken er ook steeds meer lage-emissiezones op. Om te weten welke sticker(s) je nodig hebt, controleer je best op voorhand de euronorm van je camper of je auto.
Touring heeft al deze informatie netjes voor jou verzameld per land.
Je kampeerplaats reserveren
Kamperen is reizen in alle vrijheid, en dat voert je misschien naar de ideale camping waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Maar omdat het aantal kampeerders in Europa de laatste jaren sterk is toegenomen, lopen de campings en vakantieparken in de zomer snel vol. Op voorhand een kampeerplaats reserveren is dan ook de enige manier om het bordje ‘Complet’ – ‘Volzet’ te vermijden.
Er bestaan tal van online boekingsplatformen waar je je favoriete kampeerplek rechtstreeks kan reserveren en betalen: campingdirect.com, camping.info, pincamp.ch, anwbcamping.nl enzovoort.
Inspiratie nodig om jouw camping te vinden? Bestel de Touring Camping Gids.
Check-up voor vertrek
Na een lange winterslaap heeft je kampeeruitrusting een aantal essentiële zorgen nodig vooraleer je weer op pad gaat:
- Zet je tent eens open, controleer of er nergens gaatjes zijn, of de rits nog soepel open en dicht gaat en of de naden nog intact zijn.
- Inspecteer grondig je camper of caravan. Een dealer kan je advies geven en zeggen welke zaken je best allemaal controleert.
- Geef je voertuig en je materiaal een grondige poetsbeurt om het hardnekkigste vuil te verwijderen.
- Respecteer de vervaldata van alle wettelijke en technische controles en zorg ervoor dat de verplichte keuring niet nét tijdens jouw vakantieperiode valt.
- Inspecteer zelf je voertuig: de lichten, de banden en de rubbers, de gasleidingen, het oliepeil, de ruitenwissers, de vloeistoniveaus (olie, ruitenwissers), de spiegels, de gordels en de remmen.
Twijfel je of stel je een defect vast, maak dan een afspraak met je garagist. Na een check-up in de garage kan je met een gerust gemoed vertrekken.
Kampeeraccessoires: voorzichtig met het laden
Als je gaat kamperen, mag je natuurlijk de essentiële spullen niet vergeten. Maar je mag je voertuig ook niet overladen! De reglementering hieromtrent is erg strikt in heel Europa. Bewaak dus goed de lading en respecteer de aangegeven maxima.
Bij een kampeeruitrusting horen tal van accessoires en hebbedingetjes. Ze maken het kampeerleven comfortabeler en veiliger. Bij elke dealer vind je een kampeershop met een ruime keuze aan kampeerbenodigdheden.
Is je uitrusting compleet? Berg dan alles ordelijk op, met de nodige aandacht voor veiligheid en gebruiksgemak. Handige opbergsystemen scheppen orde in de chaos en zorgen voor rust bij het vertrek en een veilige rit. Informeer bij je dealer naar de oplossingen.
(Boord)documenten
Vertrek sowieso niet zonder de juiste boorddocumenten. Berg je papieren op in een handig mapje en check of je alles bij hebt: het inschrijvingsbewijs met de juiste gegevens, het verzekeringsbewijs, het keuringsbewijs en het gelijkvormigheidsattest.
Neem ook altijd je Europese ziekteverzekeringskaart mee, die je kan aanvragen bij je mutualiteit. De kaart bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering.
Reizen je huisdieren mee? Leg dan het Europees Paspoort voor Gezelschapsdieren bij je boorddocumenten. Hierin staan onder meer de data van de verplichte vaccinaties die je altijd moet kunnen bewijzen. Contacteer voor je vertrek je dierenarts en overloop alle vereiste vaccinaties, afhankelijk van welk land of landen die je zal bezoeken.
Verzekeringen
Eenmaal gepakt en gezakt weet je wat er allemaal meegaat en wat de waarde is van al die bagage. Of net niet. Bescherm je kostbare spullen met een goede verzekering. Vraag raad aan je verzekeringsagent. En ga na wat via de omnium van je camper of caravan al dan niet verzekerd is. En hoeveel de franchise bedraagt.
Voor mensen die meerdere keren per jaar gaan kamperen, is een goede reisverzekering een must. Ook een annulatie- en bagageverzekering kunnen van pas komen bij onvoorziene omstandigheden. Bekijk de verschillende reisformules van Touring.
En last but not least, zorg dat je medische verzekeringen in orde zijn en neem de nodige papieren mee: van de verplichte ziekteverzekering of van je hospitalisatieverzekering.
Onderweg
Plan je route
Voor wie gaat kamperen, zijn er specifieke apparaten op de markt die niet alleen navigeren, maar ook informatie verstrekken over campings en camperplaatsen. In sommige gevallen kan je zelfs de afmetingen van je camper of caravan ingeven, waardoor je naadloos langs berijdbare wegen gebracht wordt en smalle en kleine straatjes vermijdt.
Bekende merken zijn TomTom en Garmin. Een populaire app is ook Sygic, een veel gebruikte toepassing in de transportsector met ook software voor caravans en campers. Deze app kan je gebruiken op je smartphone of tablet.
Fietsen mee?
Kampeerders nemen vaak hun fietsen mee op vakantie. Handig om ter plaatse naar de winkel te gaan of om de streek te verkennen. Maar fietsen, en zeker de elektrische modellen, zijn zwaar en log. Dus zorg dat je ze veilig vastmaakt aan je voertuig.
Hoe vervoer je een fiets?
Dat hangt af van het soort camper waarmee je op vakantie gaat. Op de grotere modellen heb je vaak een garage voor de fietsen. En buscampers zijn uitgerust met een speciale drager waarbij de achterdeur nog open kan zonder je fiets van het rek te halen.
Caravangebruikers plaatsen de fietsen dan weer op de dissel en in sommige gevallen in de caravan. Heb je een vouwwagen? Dan vervoer je de fietsen op speciale houders bovenop de aanhanger.
Elke situatie is verschillend, afhankelijk van het kampeervoertuig. Informeer bij je dealer wat de beste en veiligste oplossing is.
Ter plaatse
Inchecken
Wanneer je aankomt op een camping of camperplaats volgt er altijd een vast ritueel. Je meldt je aan bij de receptie, je vult de nodige papieren in en noteert de wificode.
Heb je al een CKE-kaart? Laat die dan zien bij aankomst. Touring-klanten krijfen € 5 korting op de aankoop van deze kaart (€ 17,95).
Vervolgens denk je na over de keuze van je kampeerplaats. Hou daarbij rekening met de schaduw en de positie van de zon. Zorg ook dat alles waterpas staat (hiervoor kan je een app gebruiken), breng de aansluitingen in orde enzovoort. Maak na je installatie een korte wandeling om kennis te maken met de camping en alle faciliteiten. Noteer het sluitingsuur van de bakker, de openingstijden van het restaurant, ... en lees ook aandachtig de zwembadvoorschriften.
Gecontroleerde campings
Elk jaar worden duizenden campings in heel Europa onafhankelijk en objectief gecontroleerd. De inspecteurs gebruiken een uitgebreide lijst met aandachtspunten en overlopen alle facetten van het campingleven. Daarnaast gaan ze ook in gesprek met de campinggasten over hun grieven en ervaringen. Na deze controles krijgen de campings een beoordeling, een classificatie en een sticker. Zo kan je een weloverwogen keuze maken voor je vakantiebestemming.
Huisdieren
Gaat je hond mee op vakantie? Controleer of je viervoeter welkom is vooraleer je een kampeerplaats boekt, want er zijn campings waar dat niet het geval is. En hou er rekening mee dat sommige campings het liever op één exemplaar houden.
Meestal betaal je een vaste prijs per dag en per hond. Op sommige campings krijg je in ruil wat extra service zoals een welkomstpakket, of staan er poepzakjesautomaten ter beschikking.
Respecteer altijd en overal de regels, wees hoffelijk en hou je hond aan de lijn. Vermijd nachtlawaai: kijk erop toe dat je hond niet (te veel) blaft tussen 22u en 7u. En vooraleer je ergens iets wil gaan eten of drinken, vraag je best even aan het personeel of dat niet stoort.
Maak op campings gebruik van de hondenweide en zorg dat je steeds poepzakjes bij de hand hebt. Aan de kust zijn er soms campings met afgescheiden stroken zandstrand, speciaal voor je viervoeter.
Nog meer campingnieuws?
Schrijf je hier in en blijf op de hoogte van al onze campinginitiatieven (inspiratie, ideeën, wedstrijden enzovoort).