Image
"Medieval city of Mantua in Lombardy, Italy."

In Frankrijk zijn er steden en departementen waar een lage emissiezone (LEZ) werd ingevoerd. Waar bevinden ze zich en hoe dek je jezelf in?

Concreet: om in die lage emissiezones te rijden heb je een bepaalde milieusticker (Crit’air) nodig. De regels gelden ook voor buitenlandse voertuigen.De verschillende ‘Crit’air’ vignetten

Sinds 1 juli 2016 is er in Frankrijk een milieuvignet genaamd Crit'Air ingevoerd:

vignetten LEZ Frankrijk


  • Er bestaan 6 categorieën milieustickers (van 0 tot en met 5, waarbij 5 het meest vervuilend is)
  • De sticker is geldig in heel Frankrijk
  • de beperkingen die voor de sticker gelden kunnen per milieuzone verschillen.
  • Het vignet kost je €4,76 (verzendingskosten inbegrepen) en blijft geldig zolang je niet van auto of nummerplaat verandert


Hoe bestel je het Crit'Air vignet?

  • Je kan het vignet via de Franstalige of Engelstalige website van de Franse overheid bestellen.
  • Je kan betalen met een kredietkaart, een debetkaart of met paypal.
  • We hebben alvast dit stappenplan voor jullie uitgewerkt zodat je meteen aan de slag kan.


Wanneer ontvang je het vignet?

24 uur nadat je jouw bestelling geplaatst hebt, krijgt je via mail een elektronische factuur (pdf) met onderaan een afbeelding van het door jou bestelde vignet. Print deze afbeelding af en leg deze op je dashboard. Je kan dit meteen gebruiken als tussentijds bewijs.

Na +/- 10 werkdagen valt het Crit’Air vignet in jouw brievenbus; stel de bestelling dus niet te lang uit.


Welke soorten van milieuzones zijn er in Frankrijk?

links: begin van een ZFE-m, midden: einde van een ZFE-m, rechts: pre-signalisatie van een ZFE-m @ministère de la transition écologique


De Franse lokale overheden kunnen een permanente (Zones à faibles émissions mobilité (ZFE)) of tijdelijke milieuzone instellen (Zones de protection de l'air, kortweg ZPA) De tijdelijke zones treden pas in werking bij een smogalarm (pic de pollution). Elke stad en gemeente kan zijn eigen toegangscriteria opleggen voor zijn milieuzone.

De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken. Oldtimers van ten minste 30 jaar oud met een buitenlandse nummerplaat zijn niet vrijgesteld. Enkel oldtimers met een Franse nummerplaat kunnen vrijgesteld worden. Voor gehandicapten met een Europese gehandicaptenparkeerkaart gelden de beperkingen van de milieuzone niet op voorwaarde dat de eigenaar van de kaart met de wagen rijdt of meerijdt. Hun wagen moet wel van een milieusticker voorzien zijn en de Europese gehandicaptenkaart moet goed zichtbaar aan de voorruit liggen.

Momenteel (augustus 2023) zijn er 12 steden met een milieuzone. Tegen 1 januari 2025 moeten 43 steden met meer dan 150.000 inwoners een milieuzone instellen. Je vindt een overzicht op de kaart hieronder.

Blauw: bestaande milieuzone ; Oranje: toekomstige milieuzone (voor 01-01-2025) -kaart van het Ministère Français de la Transition Ecologique et de la Cohésion des Territoires

Wie in de toekomst naar Frankrijk gaat, kan beter een Crit’Air -vignet aanschaffen om problemen te vermijden. Ga je naar een grote stad, controleer dan zeker op voorhand of er een milieuzone is ingesteld.

Op de site van de Franse overheid kan je de bestaande en toekomstige "zones à faibles émissions mobilité (ZFE)" terugvinden.

Op de site van Bison-Futé kan je in realtime nagaan waar er door smogalarm beperkende maatregelen van kracht zijn. Klik je op een oranje of rood gekleurd departement, dan krijg je een overzicht van de maatregelen.


Boetes

Als je geen geldige sticker hebt of als je sticker niet op de juiste plaats is aangebracht, riskeer je een boete van 68 euro bij betaling binnen 45 dagen of 45 euro bij onmiddellijke betaling ter plekke (Amende minorée). Betaal je laattijdig, dan kan de boete zelfs oplopen tot 180 euro (amende majorée).


Enkele steden met milieuzones uitgelicht

Parijs

De milieuzone in Parijs en Groot Parijs (Métropole du Grand Paris) omvat het hele gebied binnen de A86 (middenring van Parijs). De beperkingen gelden ook op de Boulevard Périphérique, maar NIET op de A86. Wie zonder vignet langs Parijs wil rijden kan zonder probleem de A86 nemen.

Milieuzone Parijs : Donkerblauw gebied binnen de stippellijn.- Kaart: Ville de Paris

Beperkingen voor personenvoertuigen, lichte vracht en moto’s : van maandag tot vrijdag tussen 8 en 20 uur (niet op feestdagen) worden enkel voertuigen met een vignet Crit’air 3 of minder toegestaan (2, 1 of 0).

Verstrenging van de normen:

  • vanaf 1 januari 2025 hebben enkel nog voertuigen met een vignet Crit’air 2, Crit’air 1 of Crit’air 0 toegang tot de lage emissiezone
  • 100% schone voertuigen tegen 2030

Voor informatie over beperkingen voor vrachtvervoer en bussen klik je hier.

Image: Métropole du Grand Paris

Lyon

Je kan nog over Lyon (ZFE-m) rijden zonder milieuvignet via de A6 en de Fourvièretunnel naar de A7 of via de A46 (ring rond Lyon). Vanaf 1 januari 2024 moet je voor de weg via de Fourvièretunnel of op de périphérique Nord en boulevard périphérique Laurent Bonnevay ook een geldig Crit’airvignet hebben. Zonder geldig Crit’airvignet kan je dan nog enkel via de A46 (de ring rond Lyon) rijden.

Kaart Métropole Grand Lyon

Straatsburg

In Straatsburg (ZFE-m) mag je zonder vignet rijden op de A4 (ten noorden van knooppunt A4/A35 Vendenheim), op de A35 (ten noorden van knooppunt A4/A35 Vendenheim tot tot knooppunt 10 bij Geispolsheim) en op de M353.

Op de rode assen gelden geen ZFE-beperkingen - kaart Strasbourg EuroMétropole

Rouen

Als je door Rouen rijdt op weg naar Caen, Le Mans of ergens anders, rijd je door de lage-emissiezone en moet je in het bezit zijn van een geldige Crit'air-sticker. Het is onmogelijk om de LEZ van Rouen te vermijden als je de A13 of het andere stuk van de A28 wilt bereiken.

Geen enkele straat in de ZFE-zone is een uitzondering - Kaart Métropole Rouen-Normandie

Grenoble

In Grenoble vallen bepaalde wegen en straten in deze zone niet onder de LEZ-regelgeving, zoals stadssnelwegen en toegangswegen naar de bergen. Ritten die geen enkele relatie hebben met de agglomeratie Grenoble (bijv. naar Gap, Chambéry of Briançon) vallen daarom niet onder de ZFE, zodat doorgaand verkeer geen langere route hoeft af te leggen.

Op de grijze assen gelden de LEZ-beperkingen niet - Carte Grenoble Métropole

Ben je niet zeker van je vakantietraject of wil je zeker zijn dat je geen boete oploopt wanneer je alsnog een bepaalde stad wil binnenrijden, dan bestel je best op voorhand een vignet.

Je vindt ook inlichtingen over de milieuzones in alle landen van de Europese Unie op de website van de EU.


Zie ook
: Milieuzones en vignetten in Europa.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.