Image
Parijs

Sinds 1 juli 2016 is er in Frankrijk een milieuvignet genaamd Crit'Air ingevoerd. Dat heb je nodig als je met je wagen door bepaalde regio’s of steden in Franrijk wil rijden. Waar precies en hoe je aan zo’n vignet geraakt, lees je hier.

Sinds de invoering van de milieuzones in Frankrijk, zijn er heel wat vragen gerezen. Bijvoorbeeld met  betrekking  tot de verschillende soorten stickers: er bestaan 6 categorieën milieustickers (van 0 tot en met 5, waarbij 5 het meest vervuilend is) voor verschillende types van wagens. Bij iedere categorie hoort een andere kleur vignet. De sticker is geldig in heel Frankrijk maar de beperkingen die voor de sticker gelden, kunnen per milieuzone verschillen.

Hoe bestel je het Crit'Air vignet?

Het vignet kost je €4,21 (verzendingskosten inbegrepen) en blijft geldig zolang je niet van auto of nummerplaat verandert. Je kan het enkel via een Franstalige of Engelstalige website bestellen en betalen met een kredietkaart. We hebben alvast een stappenplan voor jullie uitgewerkt zodat je het meteen kan bestellen. Ongeveer 24 uur nadat je jouw bestelling geplaatst hebt krijgt je via mail  een elektronische factuur (pdf) met onderaan een afbeelding van het door jou bestelde vignet. Print deze afbeelding af en leg deze op je dashboard. Je kan dit gebruiken als tussentijds bewijs. Het duurt immers 10 werkdagen vooraleer het Crit’Air vignet in jouw brievenbus belandt. Maak er dus op tijd werk van.

Soorten milieuzones

Een milieuzone kan bestaan uit een permanente zone waar beperkt verkeer toegestaan is. In het Frans wordt dit een Zone à Circulation Restreinte genoemd, kortweg ZCR. Er zijn echter ook tijdelijke zones, of Zones de protection de l'air, kortweg ZPA. Die treden pas in werking bij smogalarm of Pic de pollution.

De Franse lokale overheden kunnen zelf een permanente of tijdelijke milieuzone instellen en beslissen welke categorie van voertuigen toegelaten zijn. De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

Boetes

Als je geen geldige sticker hebt of als je sticker niet op de juiste plaats is aangebracht, dan riskeer je een boete van €68 bij betaling binnen 45 dagen of €45 bij onmiddellijke betaling ter plekke (Amende minorée). Betaal je laattijdig, dan kan de boete zelfs oplopen tot €180 (amende majorée).

Franse steden met milieuzone

Er bestaat op dit ogenblik geen officiële website waarop je informatie van alle milieuzones en maatregelingen in Frankrijk kan terugvinden. Het aantal steden die een milieuzone instellen wordt wel steeds groter. En sommige steden passen de regels omtrent hun ingestelde milieuzone aan. Denk maar aan Parijs. Daarom hebben we hieronder enkele voorbeelden met een Crit’Air zone opgesomd.

Milieuzones Parijs en omgeving

In Parijs is de permanente zone (ZCR) gelegen binnen de ring of de zogenaamde Boulevard Périphérique. Ze blijft dus het hele jaar actief op weekdagen (uitgezonderd feestdagen) tussen 08.00 en 20.00 voor voertuigen tot categorie 4. Voertuigen van categorie 5 zijn niet toegelaten tijdens die periode. Vanaf 1 juli 2019 wordt het verbod in de binnenstad uitgebreid naar voertuigen met een Crit'Air 4-sticker. In 2022 verschuift dat naar Crit'Air 3.

Vanaf 1 juli 2019 is ook er een permanente zone (ZCR) tussen de A86 en de Périphérique inbegrepen. Enkel voertuigen met minimum een vignet crit’air 4 worden vanaf dan nog binnen de A86 toegelaten. Op de A86 is een vignet is niet nodig.

Parijs heeft ook een tijdelijke milieuzone (ZPA) in geval van smogalarm. In dat geval wordt de ZPA geactiveerd in de Île-de-France en heb je dus ook een vignet nodig in de Parijse buitenwijken, Parijse "périphérique" en autosnelwegen. Je raadpleegt dus best de informatie van de Franse overheid, de Préfecture de Paris en de Franse pers om te achterhalen wanneer die zones actief worden en welk vignet specifiek vereist is.

Milieuvignet op autosnelweg

Een milieuzone kan soms van toepassing zijn op stukken autosnelwegen die door een stad lopen. Straatsburg en Grenoble kunnen bijvoorbeeld tijdens een smogalarm enkel voertuigen met een bepaald Crit’Air vignet toelaten.

In LyonToulouse ,Chambéry AnnecyRennes  en Lille mag je tijdens een smogalarm zonder Crit’Air vignet doorrijden via de snelweg en belangrijke assen. In Lyon mag je bijvoorbeeld wel de A6 en A7 (en de Fourvièretunnel) en de A46 (ring rond Lyon) nemen zonder vignet. In Lille zijn dat de A1, A22, A25, N227 en de D652. En in Toulouse mag je tijdens een “pic de pollution” zonder vignet rijden op de A61, de A62 en de l'A620.

Ben je niet zeker van je vakantietraject of wil je zeker zijn dat je geen boete oploopt wanneer je alsnog een bepaalde stad wil binnenrijden, dan bestel je best op voorhand een vignet.

Goeie reis!

Deel deze inhoud