Image
Reflectoren, lichten, ... Hier is een overzicht van de verplichte accessoires om je fiets uit te rusten.


Is jouw fiets voorzien van alle verplichte accessoires? Controleer het met deze checklist en ga in alle veiligheid de weg op.


In België moet elke fiets de volgende uitrusting hebben:

 • 2 remmen die goed werken, één op het voorwiel en één op het achterwiel. Op een fiets met kleine wielen(1) volstaat één rem.
 • een fietsbel die hoorbaar is op minstens 20 meter afstand

Lees het volgende artikel om de staat van je remmen, je ketting en andere onderdelen van je stadsfiets te controleren: Controle- en onderhoudstips.


Reflectoren: welke vorm en welke kleur?

 • een witte reflector vooraan (rechthoekig of trapeziumvormig – goedkeuringsmerk I of IA – mag ingebouwd zijn in het voorlicht)
 • een rode reflector achteraan (rechthoekig of trapeziumvormig – goedkeuringsmerk IA – mag niet ingebouwd zijn in het achterlicht)
 • gele of oranje reflectoren op de pedalen (rechthoekig – goedkeuringsmerk I)
 • minstens 2 dubbelzijdige gele of oranje reflectoren in de spaken van elk wiel (in de vorm van een onregelmatige veelhoek of gebogen – goedkeuringsmerk IA) en/of een witte cirkelvormige reflecterende strook aan weerszijden op de banden van elk wiel

Uitzondering: reflectoren zijn niet verplicht op fietsen met kleine wielen(1), racefietsen(2) en alleterreinfietsen(3), behalve indien er 's nachts mee gereden wordt of in omstandigheden waarin de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt.

De witte reflector vooraan en de rode reflector achteraan zijn wel verplicht, ook overdag, op racefietsen en op alleterreinfietsen indien ze minstens één spatbord hebben.

Lichten

fietslichten
Fotograaf: Tower Electric Bikes | Bron: Unsplash
 • verplicht 's nachts of wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt
 • vooraan een wit of geel knipperlicht of vast licht
 • achteraan een rood knipperlicht of vast licht dat 's nachts, bij helder weer, minstens van op 100 meter afstand zichtbaar moet zijn
 • de lichten moeten niet noodzakelijk op de fiets zelf gemonteerd zijn; de fietser mag ze ook zelf dragen (vastgemaakt aan zijn kledij of aan een band rond de arm bijvoorbeeld)


(1) Fiets met kleine wielen
 = fiets met wielen van maximum 50 cm diameter (banden niet inbegrepen)
(2) Racefiets = fiets met koersstuur, zonder bagagedrager achteraan, en met banden met een doorsnede van maximum 25 mm
(3) Alleterreinfiets = fiets zonder spatborden, zonder bagagedrager achteraan, met minstens twee versnellingsraderen bediend vanaf het stuur, en met banden met een doorsnede van minimum 38 mm (voor wielen met een diameter van 65 cm) of 32 mm (voor wielen met een diameter van 70 cm)


En de helm?

Voor bestuurders en passagiers van een speed pedelec behoort de helm (een motor- of fietshelm) tot de verplichte uitrusting. Gaat het om een fietshelm, dan moet die goedgekeurd zijn volgens de norm EN 1078, met de bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd zijn. Deze norm wordt aangegeven op de helm (markering “CE”).

Hoewel een fietshelm in andere gevallen niet verplicht is, wordt hij wel aanbevolen, met name voor kinderen, senioren en sportieve fietsers. Ook in dat geval moet je erop letten dat de helm voorzien is van het Europese keurmerk EN 1078 (EN 1080 voor kinderhelmen).

fietshelm voor kinderen

Voor jouw veiligheid raden we aan om je helm te vervangen:

 • Na een impact, ook al lijkt de helm op het eerste gezicht niet beschadigd.
 • Na 5 jaar, vooral als de helm veel gebruikt wordt (de riempjes verslijten, er kunnen kleine scheurtjes ontstaan, materialen verouderen, …).

Nog meer informatie en tips lees je in ons artikel Hoe kies je een fietshelm.


Rijd zonder zorgen, dankzij fietsbijstand

Problemen met je remmen, een lekke band, een ongeval, vandalisme, ... Met de Touring Bike fietsbijstand geraak je altijd thuis, ongeacht of je nu met een gewone of een elektrische fiets rijdt. En zelfs als er zich een probleem voordoet voordat je thuis vertrekt, kan je een beroep doen op onze unieke fietsbijstand.