Is jouw fiets voorzien van alle verplichte accessoires? Controleer het met deze checklist en ga in alle veiligheid de weg op.
In België moet elke fiets de volgende uitrusting hebben:
- 2 remmen die goed werken, één op het voorwiel en één op het achterwiel. Op een fiets met kleine wielen(1) volstaat één rem.
- een fietsbel die hoorbaar is op minstens 20 meter afstand
Lees het volgende artikel om de staat van je remmen, je ketting en andere onderdelen van je stadsfiets te controleren: Controle- en onderhoudstips.
Reflectoren: welke vorm en welke kleur?
- een witte reflector vooraan (rechthoekig of trapeziumvormig – goedkeuringsmerk I of IA – mag ingebouwd zijn in het voorlicht)
- een rode reflector achteraan (rechthoekig of trapeziumvormig – goedkeuringsmerk IA – mag niet ingebouwd zijn in het achterlicht)
- gele of oranje reflectoren op de pedalen (rechthoekig – goedkeuringsmerk I)
- minstens 2 dubbelzijdige gele of oranje reflectoren in de spaken van elk wiel (in de vorm van een onregelmatige veelhoek of gebogen – goedkeuringsmerk IA) en/of een witte cirkelvormige reflecterende strook aan weerszijden op de banden van elk wiel
Uitzondering: reflectoren zijn niet verplicht op fietsen met kleine wielen(1), racefietsen(2) en alleterreinfietsen(3), behalve indien er 's nachts mee gereden wordt of in omstandigheden waarin de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt.
De witte reflector vooraan en de rode reflector achteraan zijn wel verplicht, ook overdag, op racefietsen en op alleterreinfietsen indien ze minstens één spatbord hebben.
Lichten
- verplicht 's nachts of wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt
- vooraan een wit of geel knipperlicht of vast licht
- achteraan een rood knipperlicht of vast licht dat 's nachts, bij helder weer, minstens van op 100 meter afstand zichtbaar moet zijn
- de lichten moeten niet noodzakelijk op de fiets zelf gemonteerd zijn; de fietser mag ze ook zelf dragen (vastgemaakt aan zijn kledij of aan een band rond de arm bijvoorbeeld)
(1) Fiets met kleine wielen = fiets met wielen van maximum 50 cm diameter (banden niet inbegrepen)
(2) Racefiets = fiets met koersstuur, zonder bagagedrager achteraan, en met banden met een doorsnede van maximum 25 mm
(3) Alleterreinfiets = fiets zonder spatborden, zonder bagagedrager achteraan, met minstens twee versnellingsraderen bediend vanaf het stuur, en met banden met een doorsnede van minimum 38 mm (voor wielen met een diameter van 65 cm) of 32 mm (voor wielen met een diameter van 70 cm)
En de helm?
Voor bestuurders en passagiers van een speed pedelec behoort de helm (een motor- of fietshelm) tot de verplichte uitrusting. Gaat het om een fietshelm, dan moet die goedgekeurd zijn volgens de norm EN 1078, met de bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd zijn. Deze norm wordt aangegeven op de helm (markering “CE”).
Hoewel een fietshelm in andere gevallen niet verplicht is, wordt hij wel aanbevolen, met name voor kinderen, senioren en sportieve fietsers. Ook in dat geval moet je erop letten dat de helm voorzien is van het Europese keurmerk EN 1078 (EN 1080 voor kinderhelmen).
Voor jouw veiligheid raden we aan om je helm te vervangen:
- Na een impact, ook al lijkt de helm op het eerste gezicht niet beschadigd.
- Na 5 jaar, vooral als de helm veel gebruikt wordt (de riempjes verslijten, er kunnen kleine scheurtjes ontstaan, materialen verouderen, …).
Nog meer informatie en tips lees je in ons artikel Hoe kies je een fietshelm.
Rijd zonder zorgen, dankzij fietsbijstand
Problemen met je remmen, een lekke band, een ongeval, vandalisme, ... Met de Touring Bike fietsbijstand geraak je altijd thuis, ongeacht of je nu met een gewone of een elektrische fiets rijdt. En zelfs als er zich een probleem voordoet voordat je thuis vertrekt, kan je een beroep doen op onze unieke fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Autovrije Zondag in Brussel: Touring checkt jouw fiets
Autovrije Zondag in Brussel staat garant voor een unieke kijk op onze hoofdstad. Wie met de fiets komt, kan 'm laten checken bij Touring. Afspraak op 22/9.
Wat gaan we doen vandaag? Tips voor dagtrips met kids
En, wat gaan we doen vandaag?’ Dat is dé vraag die kinderen de komende twee maanden meermaals zullen stellen. Als je als ouder om ideetjes en tips verlegen zit, hou dan dit lijstje goed bij.
Op culinaire ontdekkingstocht in Slovenië
La Slovénie n'est pas seulement une destination de choix pour les amoureux de la nature et les vacanciers actifs, mais aussi pour les gastronomes.
Onze B2B-klanten aan het woord: Touring trekt eerste lessen uit zomer 2024
Heel het jaar door volgt Touring de reacties van zijn B2B-klanten op de voet. Zo blijven we onze diensten verbeteren om beter in te spelen op hun behoeften.
Week van de Mobiliteit: de belangrijkste evenementen op een rij
De Week van de Mobiliteit vindt dit jaar plaats van 16 tot 22 september. Een overzicht van de belangrijkste evenementen in Wallonië, Brussel en Vlaanderen.
Een ongeval of panne in Wallonië? Bel 112, en Touring is onderweg!
Sta je in panne of heb je een ongeval gehad op het Waalse snelwegennetwerk? Dan moet je sinds 2 januari het noodnummer 112 bellen, ook als je lid bent van Touring. Op die manier wordt er zo snel mogelijk een takelwagen gestuurd. Een woordje uitleg ...