Image
Een verzekering voor verplaatsingen per fiets?
In tegenstelling tot rijden met een auto of motor, kan je met de fiets rijden zonder verzekering. Maar is dat wel een goed idee?

Ben je in fout bij een ongeval of veroorzaak je schade met je fiets, dan zal je wettelijk verantwoordelijk zijn voor de schade berokkend aan de andere partij.  Bijvoorbeeld: een automobilist wordt door jou gedwongen een noodstop uit te voeren, jammer genoeg met verkeerde afloop (gewonde voetganger, auto die tegen een paal rijdt). De financiële gevolgen van dergelijke spijtige blunder kunnen soms erg zwaar uitvallen! Er bestaat geen speciale verzekering voor fietsen. Heb je echter een "familiale" verzekering onderschreven, dan ben je ook ingedekt bij een fietsongeval.

Wat is een familiale verzekering?

De verzekering "burgerlijke aansprakelijkheid" - beter bekend onder de naam van “BA Familiale verzekering" - dekt alle incidenten van het dagelijks leven waarvoor je aansprakelijk zou kunnen gesteld worden, zoals bijvoorbeeld:

  • je kinderen breken het raam van de buurman tijdens een balspel
  • je hond bijt een andere hond of een onschuldige omstander
  • je breekt een kostbare vaas tijdens een bezoek aan vrienden
  • je kat stoot een bloempot om die op een auto onder je balkon belandt

De verzekering dekt eveneens jou, je echtgenoot en je kinderen bij een ongeval waarbij je in fout bent of bij schade veroorzaakt met een fiets.

Vergeet de verzekering rechtsbijstand niet!

Is de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering al erg nuttig, het is aan te raden er  een “verzekering rechtsbijstand” aan toe te voegen. Deze dekking bespaart je de juridische kosten in geval van een incident waarbij je familiale BA tussenkomt. In het geval van de fiets, kan deze juridische rechtsbijstand tussenbeide komen wanneer jij de verantwoordelijkheid voor het ongeval betwist of wanneer je in je recht bent maar de andere partij weigert om jouw schade te vergoeden.

Kortom: ook al ben je als fietser niet verplicht om je aansprakelijkheid te verzekeren, het is beslist een aanrader!

Elektrische fietsen en Speed ​​pedelec: opgelet

Indien de motor van jouw elektrische fiets of speed pedelec autonoom kan functioneren zonder te trappen, dan ben je niet gedekt door je familiale verzekering. In dat geval dien je een afzonderlijke verzekering af te sluiten.

Je kan je eveneens abonneren op onze Touring Bike service die je helpt bij problemen op de weg. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …