Ben je in fout bij een ongeval of veroorzaak je schade met je fiets, dan zal je wettelijk verantwoordelijk zijn voor de schade berokkend aan de andere partij. Bijvoorbeeld: een automobilist wordt door jou gedwongen een noodstop uit te voeren, jammer genoeg met verkeerde afloop (gewonde voetganger, auto die tegen een paal rijdt). De financiële gevolgen van dergelijke spijtige blunder kunnen soms erg zwaar uitvallen! Er bestaat geen speciale verzekering voor fietsen. Heb je echter een "familiale" verzekering onderschreven, dan ben je ook ingedekt bij een fietsongeval.
Wat is een familiale verzekering?
De verzekering "burgerlijke aansprakelijkheid" - beter bekend onder de naam van “BA Familiale verzekering" - dekt alle incidenten van het dagelijks leven waarvoor je aansprakelijk zou kunnen gesteld worden, zoals bijvoorbeeld:
- je kinderen breken het raam van de buurman tijdens een balspel
- je hond bijt een andere hond of een onschuldige omstander
- je breekt een kostbare vaas tijdens een bezoek aan vrienden
- je kat stoot een bloempot om die op een auto onder je balkon belandt
De verzekering dekt eveneens jou, je echtgenoot en je kinderen bij een ongeval waarbij je in fout bent of bij schade veroorzaakt met een fiets.
Vergeet de verzekering rechtsbijstand niet!
Is de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering al erg nuttig, het is aan te raden er een “verzekering rechtsbijstand” aan toe te voegen. Deze dekking bespaart je de juridische kosten in geval van een incident waarbij je familiale BA tussenkomt. In het geval van de fiets, kan deze juridische rechtsbijstand tussenbeide komen wanneer jij de verantwoordelijkheid voor het ongeval betwist of wanneer je in je recht bent maar de andere partij weigert om jouw schade te vergoeden.
Kortom: ook al ben je als fietser niet verplicht om je aansprakelijkheid te verzekeren, het is beslist een aanrader!
Elektrische fietsen en Speed pedelec: opgelet
Indien de motor van jouw elektrische fiets of speed pedelec autonoom kan functioneren zonder te trappen, dan ben je niet gedekt door je familiale verzekering. In dat geval dien je een afzonderlijke verzekering af te sluiten.
Je kan je eveneens abonneren op onze Touring Bike service die je helpt bij problemen op de weg. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.