Image
Hybride, plug-in of elektrische motor: wat is het verschil?

Wat zijn de verschillen tussen een hybride wagen, een plug-inhybride en een elektrische auto? Een beknopte gids voor beginners.

De milieunormen nemen steeds draconischere proporties aan. Daarom zijn autobouwers minder vervuilende wagens gaan ontwikkelen en commercialiseren. Buiten lichtere modellen gaat er niets boven hybrides en elektrische modellen om het verbruik te verlagen. Maar hoe werken deze technologieën?

Hybrides: basisprincipe

De 15 jaar geleden gelanceerde Toyota Prius was de pionier van de hybrides. Een hybride beschikt over een ‘klassieke’ verbrandingsmotor plus één of meerdere elektrische motor(en). Die laatste werken meestal enkel wanneer de wagen met een lage snelheid rijdt. De wagen kan korte afstanden volledig elektrisch rijden. Het is in die fase dat er brandstof wordt bespaard. Soms kan de elektrische motor de verbrandingsmotor ook helpen wanneer deze snel moet optrekken.

De batterijen worden opgeladen in de remfases en bij het vertragen, wanneer de bestuurder de remmen gebruikt of ‘op de motor remt’.

Mild hybrid & full hybrid

Vandaag zijn er verschillende soorten hybrides op de markt:

  • de ‘mild hybrids’: de elektrische motor is enkel een hulpmiddel voor de verbrandingsmotor wanneer de bestuurder nadrukkelijk op het gaspedaal duwt. In dit geval kan de elektrische module het voertuig nooit alleen aansturen, aangezien het vermogen van de batterij te beperkt is. De module laat je vooral besparen op het verbruik en de aankoopprijs, aangezien dit een vrij goedkope oplossing is.

     
  • de ‘full hybrids’: het klassieke voorbeeld is de Toyota Prius. Full hybrids kunnen volledig elektrisch rijden voor relatief korte afstanden. De batterijen van deze wagens hebben een grotere capaciteit en het elektrisch beheersysteem is complexer dan bij een ‘mild hybrid’.

 

De gebruikte elektriciteit wordt zowel geproduceerd door de verbrandingsmotor als door de terugwinning van de energie die door het remmen en vertragen wordt gegenereerd.

De ‘full hybrids’ zijn dus krachtiger maar ook duurder dan de ‘mild hybrids’.

De plug-inhybride, een populair model

Zoals zijn naam het al zegt, is dit een hybride systeem waarvan je de batterijen oplaadt door ze aan te sluiten op een stopcontact. Dit stopcontact is ofwel hetzelfde als bij je thuis, of is een aangepaste versie om meer vermogen te leveren. De batterijen zijn groter dan voor een normale hybride. Door deze techniek beschikt de auto over een elektrische autonomie van om en bij de 50 km. Dat is voldoende voor een heuse rit door en buiten de stad!

Het ideale compromis voor:

  • Korte ‘elektrische’ verplaatsingen.
  • Lange afstanden dankzij de verbrandingsmotor.

Maar er zijn ook enkele nadelen:

  • Deze techniek is duurder dan een klassieke hybride.
  • Je moet een garage hebben of minstens een stopcontact.
  • In België zijn er onvoldoende openbare oplaadpalen.
  • Door de nieuwe belastingberekening lopen ze het risico afgestraft te worden als bedrijfswagen.

Fiscaliteit hybrides

In Vlaanderen: de BIV (belasting op de inverkeerstelling) hangt af van de emissienorm, de CO2-uitstoot, de brandstof, het fiscale vermogen en de ouderdom van het voertuig. Voor jaarlijkse verkeersbelasting worden dezelfde criteria gehanteerd. Op de site van het Vlaams Gewest is een onlinesimulator beschikbaar.

In Wallonië en Brussel: de BIV wordt berekend op basis van het fiscale vermogen en de motor. De jaarlijkse verkeersbelasting hangt af van de fiscale pk’s.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.