Image

Een uitstap waar je altijd mee scoort: beestjes kijken. Onze dierenparken liggen verspreid over het land zodat er altijd wel een in jouw buurt is. Of zoek je een excuus om de taalgrens over te steken? 9 suggesties! © Jonas Verhulst - ZOO Antwerpen

Mens en dier oog in oog met elkaar, het blijft een fascinerend tijdverdrijf voor jong en oud én het familie-uitje bij uitstek. De dierenparken in Antwerpen, Planckendael en Pairi Daiza zijn samen goed voor miljoenen bezoekers per jaar. Maar je kan ook elders in het land ‘beestjes kijken’.


Historisch monument: ZOO Antwerpen

De dierentuin naast het station Antwerpen-Centraal ging open in 1843 en is daarmee een van de oudste dierentuinen ter wereld. Typerend zijn de karaktervolle gebouwen en tuin die beschermd zijn als monument.


Als je er al ettelijke jaren niet meer bent geweest, weet dan dat ZOO Antwerpen mooier oogt dan ooit. Wandel in de Mensapenvallei tussen de mensapen of geniet van de Buffelsavanne waar Kaapse buffels grazen. Of trek naar de Savanne waar je op de selfie kunt met giraffen en zebra’s. Voor je huiswaarts keert, mag je de Skywalk niet over het hoofd zien met zijn prachtig zicht op de tuinen.


Op avontuur in Planckendael

Het dierenpark Planckendael nabij Mechelen wordt net als ZOO Antwerpen beheerd door de KMDA en heet om die reden ZOO Planckendael.


Net als in Antwerpen is het dierenpark in Planckendael eveneens opgedeeld in zones, in dit geval in 5 continenten. Doch Planckendael is ruim vier keer groter dan zijn Antwerpse evenknie waardoor bezoekers en dieren hier toch wat extra bewegingsruimte hebben.


Betoverend mooi: Pairi Daiza

Voor het meest populaire dierenpark moet je naar het zuiden van ons land. Qua aankleding en invulling een fascinerende plek getuige de vele labels en prijzen die Pairi Daiza al meermaals won.

Pairi Daiza Resort
© Pairi Daiza

Ongezien is het resort in het park. Concreet: gasten kunnen op deze plek een accommodatie, van tweepersoonskamers tot lodges voor 8 personen, met zicht op dieren boeken. Het is in elk geval een onvergetelijke ervaring om ’s morgens te ontwaken of ’s nachts wakker te blijven in de nabijheid van beren, damherten, wolven en zeeleeuwen.


Inheemse fauna in Han

In Han – bekend van de grotten – tref je geen olifanten of giraffen aan want wat dit wildpark zo apart maakt, is dat er enkel diersoorten zijn te spotten die in onze streken voorkomen (of geleefd hebben): everzwijnen, herten, damherten, steenbokken en uiteraard onze drie grote roofdieren de wolf, de lynx en de beer.

Daarnaast zijn ook zeldzame dieren te zien zoals de Europese bizon en het Przewalski-paard, of wedersamengestelde soorten zoals de oeros. De genoemde dieren leven hier in hun natuurlijke omgeving en dat maakt dit wildpark zo bijzonder.


5 beestige alternatieven

Maar er zijn nog meer bijzondere dierenparken in ons land. Bellewaerde nabij Ieper bijvoorbeeld dat bekend staat als attractiepark maar daarnaast ook de mogelijkheid biedt om exotische dieren van dichtbij te bekijken. Eveneens in Vlaanderen kan je de komende weken en maanden heerlijk wandelen in de internationale luchthaven voor vogels: het Zwin. En als je dan toch aan de kust bent, ga dan eens langs bij de schattige Humboldtpinguïns in Sea Life.

Aan de andere kant van België, nabij Luik, zijn er nog twee dierenparken die een bezoek meer dan waard zijn: Forestia in Theux en Le Monde Sauvage in Aywaille. In Forestia tref je voornamelijk dieren en roofdieren van bij ons aan terwijl Le Monde Sauvage een heus safaripark is met exotische dieren.

Kortom, het aanbod in ons land is bijzonder gevarieerd en er staat beslist een dierenpark in dit overzicht waar je nog nooit bent geweest. Dus, waar wacht je nog op?

Ga met een gerust hart op stap

Een probleem onderweg naar jouw favoriete dierenpark? Onze wegenwachters helpen je dag en nacht, overal in België en zelfs aan je voordeur! Check onze verschillende pechverhelpingsformules.