Image
Fiets

De fietsmarkt wordt alsmaar groter, en sinds het begin van de Covid-crisis zit met name de verkoop van elektrische fietsen in de lift. Maar helaas gaat ook het aantal diefstallen de hoogte in!

Vorig jaar telde de politie in ons land meer dan 30.000 fietsdiefstallen. Een cijfer dat ongetwijfeld onderschat wordt, aangezien veel slachtoffers niet de moeite nemen om een klacht in te dienen. Veel mensen doen met andere woorden geen aangifte van hun gestolen fiets, wat erop wijst dat het probleem eigenlijk veel groter is. Merk op dat de gewone elektrische fiets (met een maximumsnelheid van 25 km/u) in deze categorie valt, terwijl de speed pedelecs bij de bromfietsen gerekend worden.

Logischerwijs komen fietsdiefstallen vooral voor in grote steden als Antwerpen en Brussel. En België is lang niet het enige land dat met deze plaag te kampen heeft. Van Amsterdam via Parijs tot Montreal, het is een verhaal dat zich eindeloos herhaalt.

Kortom, de diefstal van fietsen en steps (klassiek of elektrisch) is een plaag die met alle middelen bestreden moet worden. En alles begint bij preventie!

 

Je fiets vastmaken: investeer in goed materiaal

Als we je slechts één goeie raad mochten geven, zou het zijn om je fiets altijd op een correcte manier op slot te doen! Fietspromotiesites zoals Pro Velo geven tal van preventietips. En je kan ook de website van de overheid raadplegen.

Wij hebben voor jou alvast 9 interessante tips verzameld:

 • Probeer je fiets te parkeren op een plek waar veel circulatie is (van voetgangers), om kandidaat-dieven af te schrikken.
 • Doe ook binnen openbare plaatsen (toegang van gebouwen, garages, …) je fiets op slot.
 • Een U-hangslot is steviger dan een kabel of een ketting.
 • Een hangslot moet “zwaar” zijn, dik genoeg om je een optimale bescherming te garanderen.
 • Een hangslot is niet goedkoop; 50 euro is niet uitzonderlijk.
 • Het ankerpunt (paal, fietsrek, straatmeubilair, …) moet stevig vastzitten.
 • Maak het frame en het voorwiel vast; investeer indien nodig in twee hangsloten.
 • Vervang snelle vleugelmoeren door normale moeren.
 • Verwijder accessoires waar mogelijk, zoals de batterij van je elektrische fiets.

 

Maak je fiets uniek: laat hem graveren!

Maak foto’s van je fiets vanuit alle mogelijke hoeken voordat je hem begint te gebruiken. Ga op zoek naar decoratieve details of specifieke accessoires (soort derailleur, bagagerek, koplamp, kleurkabels, ...).

En aarzel niet om je fiets te laten graveren, want dat blijft een van de beste manieren om diefstal tegen te gaan!

 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Dat verschilt van gewest tot gewest:

In Wallonië

Op Pro Velo vind je een hoop informatie met betrekking tot graveren.

 

In Vlaanderen

Gevonden fietsen bundelt alle informatie over het graveren van fietsen voor Vlaanderen en Brussel.

 

In Brussel

Er werd een nieuwe procedure ingevoerd. De site mybike.brussels is het gratis registratieplatform van het Brussels Gewest. Ze is bedoeld voor iedereen die in Brussel met de fiets rijdt en laat je toe je fiets te registreren en te identificeren aan de hand van een sticker.

De sticker bevat een unieke identificatiecode en een QR-code. Op die manier kan iedere potentiële koper, wijkagent of om het even welke andere persoon eenvoudig controleren of jouw fiets opgegeven is als gestolen: ofwel door de QR-code op de sticker te scannen, ofwel door de unieke identificatiecode in te geven op de website. De sticker kan niet verwijderd worden, is UV- en weerbestendig en zal het kader van je fiets niet beschadigen.

 

De procedure:

 • Registreer je fiets door een identificatiefiche te maken met zijn specifieke kenmerken en sla alle documenten op die van pas kunnen komen om hem te identificeren (aankoopfactuur, foto’s, …).
 • Bestel je sticker; een paar dagen later ontvang je hem met de post.
 • Kleef de sticker op het frame van je fiets, nadat je eerst het oppervlak hebt schoongemaakt.
 • Alle gegevens over jouw fiets zitten nu in de database.
 • Indien nodig kan je de fiets op de website opgeven als “gestolen”. Of als je hem wil doorverkopen, kan je op het platform mybike.brussels rechtstreeks de naam van de eigenaar veranderen.

 

Fiets gestolen?

Als je fiets ondanks dit handige systeem toch zou verdwijnen, kan je een klacht indienen op de website van de federale politie. Vandaar dat het zo belangrijk is om je fiets te graveren, hem te personaliseren en alle documenten te bewaren die hier betrekking op hebben.

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.