Image
Fiets
Om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen in België ontwikkelde Binnenlandse Zaken een systeem waarbij je jouw rijksregisternummer in je fiets kan laten graveren.

De politie registreert in ons land gemiddeld zo’n 35.000 fietsdiefstallen per jaar. Volgens de laatste gegevens van de politie (2017) kennen deze cijfers weliswaar een lichte daling van 3,5% (-1.183 feiten), maar het is algemeen geweten dat we op dit vlak te maken hebben met een “gigantisch” aantal niet-geregistreerde feiten.

Veel mensen blijken de diefstal van hun fiets niet aan te geven, wat erop wijst dat het probleem eigenlijk nog veel groter is. Merk op dat ook de gewone elektrische fiets (met een maximumsnelheid van 25 km/u) in deze categorie valt, terwijl de speed pedelecs bij de bromfietsen gerekend worden.

Kortom, de diefstal van fietsen (inclusief die van elektrische fietsen of steps) is een plaag die met alle middelen bestreden moet worden. En alles begint bij preventie!

Je fiets vastmaken: investeer in goed materiaal

Als we je slechts één goeie raad mochten geven, zou het zijn om je fiets altijd op een correcte manier op slot te doen! Fietspromotiesites zoals Pro Velo geven tal van preventietips. En je kan ook de website van de overheid raadplegen.

Wij hebben voor jou alvast 9 interessante tips verzameld:

 • Probeer je fiets te parkeren op een plek waar veel circulatie is (van voetgangers), om kandidaat-dieven af te schrikken.
 • Doe ook binnen openbare plaatsen (toegang van gebouwen, garages, …) je fiets op slot.
 • Een U-hangslot is steviger dan een kabel of een ketting.
 • Een hangslot moet “zwaar” zijn, dik genoeg om je een optimale bescherming te garanderen.
 • Een hangslot is niet goedkoop; 50 euro is niet uitzonderlijk.
 • Het ankerpunt (paal, fietsrek, straatmeubilair, …) moet stevig vastzitten.
 • Maak het frame en het voorwiel vast; investeer indien nodig in twee hangsloten.
 • Vervang snelle vleugelmoeren door normale moeren.
 • Verwijder accessoires waar mogelijk, zoals de batterij van je elektrische fiets.

Maak je fiets uniek: laat hem graveren!

Maak foto’s van je fiets vanuit alle mogelijke hoeken voordat je hem begint te gebruiken. Ga op zoek naar decoratieve details of specifieke accessoires (soort derailleur, bagagerek, koplamp, kleurkabels, ...).

En aarzel niet om je fiets te laten graveren, want dat blijft een van de beste manieren om diefstal tegen te gaan!

Hoe gaat dat in zijn werk?

Dat verschilt van gewest tot gewest:

In Wallonië

Op Pro Velo vind je een hoop informatie met betrekking tot graveren.

In Vlaanderen

Gevonden fietsen bundelt alle informatie over het graveren van fietsen voor Vlaanderen en Brussel.

In Brussel

Er werd een nieuwe procedure ingevoerd. De site mybike.brussels is het gratis registratieplatform van het Brussels Gewest. Ze is bedoeld voor iedereen die in Brussel met de fiets rijdt en laat je toe je fiets te registreren en te identificeren aan de hand van een sticker.

De sticker bevat een unieke identificatiecode en een QR-code. Op die manier kan iedere potentiële koper, wijkagent of om het even welke andere persoon eenvoudig controleren of jouw fiets opgegeven is als gestolen: ofwel door de QR-code op de sticker te scannen, ofwel door de unieke identificatiecode in te geven op de website. De sticker kan niet verwijderd worden, is UV- en weerbestendig en zal het kader van je fiets niet beschadigen.

De procedure:

 • Registreer je fiets door een identificatiefiche te maken met zijn specifieke kenmerken en sla alle documenten op die van pas kunnen komen om hem te identificeren (aankoopfactuur, foto’s, …).
 • Bestel je sticker; een paar dagen later ontvang je hem met de post.
 • Kleef de sticker op het frame van je fiets, nadat je eerst het oppervlak hebt schoongemaakt.
 • Alle gegevens over jouw fiets zitten nu in de database.
 • Indien nodig kan je de fiets op de website opgeven als “gestolen”. Of als je hem wil doorverkopen, kan je op het platform mybike.brussels rechtstreeks de naam van de eigenaar veranderen.

Fiets gestolen?

Als je fiets ondanks dit handige systeem toch zou verdwijnen, kan je een klacht indienen op de website van de federale politie. Vandaar dat het zo belangrijk is om je fiets te graveren, hem te personaliseren en alle documenten te bewaren die hier betrekking op hebben.

Deel deze inhoud