Image
Koga en Origine gravelbikee

Gravelbikes voelen zich thuis op en naast de weg.

Gravelbikes winnen enorm aan populariteit. Ze lijken op klassieke racefietsen, maar hebben ook kenmerken van mountainbikes. Wat zijn die kenmerken precies, en waarom wordt die combinatie gemaakt? Een koopgids!

De gravelbike is veel meer dan een modegril of marketingtruc van fietsenbouwers. Het is een gulden middenweg voor fietsers die sportief én comfortabel willen rijden. Fietsers die niet willen afstappen als het fietspad ophoudt en overgaat in een onverhard pad. Gravelbikes zijn ook perfect inzetbaar als woon-werk- of reisfiets. En bij verschillende merken vind je modellen die voorzien zijn van een accu én elektrische motor. Veelzijdigheid troef dus. Maar waarin verschillen ze met gewone fietsen, racefietsen en mountainbikes?


Bandenkeuze

Racefietsen gebruiken relatief smalle bandjes zonder profiel die behoorlijk hard worden opgepompt om zo snel mogelijk vooruit te geraken (lage rolweerstand). Op een gravelbike zie je bredere banden mét profiel, zoals op mountainbikes. Daarmee heb je meer grip op onverhard terrein en geniet je ook van extra veercomfort op een slecht wegdek.

Copyright: Johannes Vande Voorde

Zeker als je tubeless banden (zonder binnenband) laat monteren, kan je met een lagere bandendruk rijden die het comfort en de grip ten goede komen. Het gebruik van bredere banden met profiel gaat door de hogere rolweerstand wel ten koste van pure snelheid.


Geometrie van de gravelbike

De geometrie van een fiets wordt bepaald door de verschillende buislengtes (zitbuis, bovenbuis, liggende achtervork, …) en de hoeken die gemaakt worden tussen deze buizen. De geometrie bepaalt in grote mate de rijhouding op en het stuurgedrag van de fiets.

Photographer: Johannes Vande Voorde | Copyright: Johannes Vande Voorde


Hoewel fabrikanten hier volledig vrij in kunnen variëren, heeft een gravelbike doorgaans een meer relaxte rijhouding en een stabieler, vertrouwenwekkend rijgedrag dan een klassieke racefiets.


Bagagemogelijkheden

Een racefiets heeft enkel nokken op de zitbuis en de schuine onderbuis om twee drinkbussen in te stoppen. Een gravelbike heeft vaak ook nokken op de voorvork en staande achtervork. Daarmee kan je zowel vooraan als achteraan bagagedragers monteren.

Photographer: Johannes Vande Voorde | Copyright: Johannes Vande Voorde


Om je laptop mee te vervoeren naar en van het werk bijvoorbeeld, of om je fiets helemaal te voorzien van reistassen en eropuit te trekken als bikepacker. Ook spatborden en verlichting met dynamo-aandrijving zijn op veel gravelbikes verkrijgbaar als accessoire.


Ook elektrische gravelbike

Je kan een gravelbike voorzien van elektrische ondersteuning. Al zijn de accu en de motor doorgaans wel veel lichter en compacter dan bijvoorbeeld de Bosch- en Bafang-modellen op gewone elektrische fietsen. Ze zijn dan ook vooral bedoeld als extra hulp wanneer het bergop gaat, de wind tegenzit of de bagage wat begint door te wegen. Niet om sneller te rijden dus, want de ondersteuning stopt rond de 25 km/u.

Origine Help gravelbike
De Origine Help gravelbike biedt ondersteuning met een bijna onzichtbare achterwielmotor.


Ook bij sportieve fietsen kan je opteren voor modellen met middenmotor of achterwielmotor en modellen met een uitneembare of ‘vaste’ accu of een combinatie ervan.

We hebben voor jullie twee varianten uitgebreid getest: de avontuurlijke Koga Colmaro Extreme en de elektrische Origine Help Gravel.