Cargobikes worden alsmaar populairder. De laadruimte is ideaal om kleine kinderen te vervoeren, om boodschappen te doen en om zo’n beetje alles te transporteren. En in steden waar geknipt wordt in parkeerplaatsen kunnen ze een handig alternatief zijn voor een kleine bestelwagen. Maar waar moet je op letten als je een nieuwe of tweedehands elektrische cargobike wil kopen?
1. Wat wil je vervoeren?
Denk om te beginnen goed na over wat je wil vervoeren met je cargobike. Wil je hem gebruiken om je kinderen naar hun school en sportclub te brengen en om boodschappen te doen? Of zoek je als zelfstandige een manier om gereedschap en materiaal te vervoeren als je klanten bezoekt waar geen parkeerplaats is voor een bestelwagen? Als je elke dag spullen op een pallet moet transporteren, ga je geen kleine gezinswagen aanschaffen. En zo hangt ook de keuze van een cargobike af van jouw project.
2. Welke types cargofiets bestaan er?
Een cargobike met een bak (een klassieke ‘bakfiets’ dus) is ideaal voor het vervoeren van kleine kinderen, huisdieren of grote voorwerpen. De houten of metalen bak staat meestal aan de voorkant van de fiets, zodat je tijdens het fietsen je kinderen in de gaten kan houden. Voor hun comfort kan je de bak ook uitrusten met kleine kinderzitjes. Maar dat gaat dan wel ten koste van de laadruimte. Zoek je een fiets voor dubbel gebruik (passagiers en vracht)? Kies dan voor verwijderbare zitjes.
De zogenaamde ‘Long John’ cargobike heeft een metalen rek tussen het voorwiel en het stuur. Op dit rek kan je een afsluitbare kist laten monteren – zelfs een koelkist, als je wil – of een verwisselbare lading plaatsen.
Een cargobike met aanhanger is een goede optie als je maar af en toe zware of lange voorwerpen wil vervoeren. De aanhanger wordt vastgemaakt aan de achterzijde van de fiets. Omdat je de aanhanger enkel meeneemt als je hem nodig hebt, is dit type flexibel en veelzijdig. Maar de keerzijde is dat hij meer ruimte inneemt en hoge eisen stelt aan je rijkunsten.
3. Op welke technische aspecten moet je letten?
Een belangrijk kenmerk van een cargobike is het maximaal gewicht (fiets + bestuurder + lading). Dat bepaalt hoeveel lading je (bovenop je eigen gewicht) veilig kan vervoeren. Het hangt af van de constructie van de fiets, de motor en de remmen. Cargobikes zijn uitgerust met krachtige motoren, vaak met een maximaal koppel van 85 Nm (Newtonmeter). Dat is een pak meer dan op een gewone e-bike. Om de massa van fiets, bestuurder en lading ook veilig tot stilstand te brengen als het licht op rood springt, zijn cargobikes voorzien van krachtige schijfremmen.
Net zoals bij andere elektrische fietsen komen cargobikes met verschillende aandrijfsystemen. De klassieke ketting met tandwielen is het goedkoopst, maar vraagt regelmatig onderhoud. Een versnellingsapparaat in de naaf van het achterwiel is onderhoudsvriendelijker, maar biedt minder verhoudingen. Het meeste rijcomfort bieden traploze of automatische versnellingen, maar die zijn wel duurder.
En last but not least: de langere wielbasis heeft invloed op de draaicirkel en de stuureigenschappen van een cargofiets. Er bestaan ook cargofietsen met drie wielen; die zijn minder wendbaar maar wel een pak stabieler. En als je voor een stoplicht staat, moet je geen schrik hebben dat je fiets omvalt.
4. En hoe zit het met de batterij?
De batterij bepaalt hoe ver je kan rijden met je cargofiets, afhankelijk van de capaciteit, de ondersteuningsstand, de lading en de wegomstandigheden. Als je maar een paar korte ritjes per dag doet, zal de meegeleverde batterij zeker volstaan. Maar doe je vaak lange ritten, of ben je de hele dag zwaar beladen onderweg, dan kan je beter investeren in een reservebatterij.
Lees ook onze ervaring aan het stuur van een cargobike, de Bergamont E-Cargoville LJ.
Pech onderweg met je cargobike?
Geen paniek. Touring heeft verschillende fietsbijstandsformules. In geval van pech, ongeval, lekke band, vandalisme of diefstal komen onze pechverhelpers je te hulp.
Ga voor het onderhoud van je cargobike en voor herstellingen naar onze website en kijk of de mobiele service van Touring actief is in jouw gemeente.
Meest recente artikelen
Een geslaagde herfstvakantie voor snelle beslissers
Les vacances d'automne arrivent et vous n'avez encore rien prévu? Les possibilités ne manquent pas. Trouvez de l’inspiration grâce ces conseils pour des sorties près de chez vous ou un peu plus loin.
Halloween 2024 in eigen land: van gezellig tot angstaanjagend
Halloween is in België uitgegroeid tot een groots evenement met activiteiten voor alle leeftijden. Van pretparken in halloweenstijl tot huiveringwekkende wandelingen en spookachtige kastelen, er is voor elk wat wils. Ontdek de leukste bestemmingen en beleef een onvergetelijke Halloween!
Touring autozoektochten
Ken je streek is een nieuwe rubriek in Touring Magazine. Leer België beter kennen via onze quizvragen hieronder.
De Brabantse Kouters: stille, eeuwenoude landschappen
De Brabantse Kouters vormen een rustige regio in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Onze route voert je door een gevarieerd landschap, met stops bij een aantal beroemde brouwerijen.
Een tweedehands auto kopen: waarop moet je letten?
Acheter une voiture, qu'elle soit neuve ou d'occasion, n'est pas une mince affaire. Voici quelques pistes et conseils pour bien choisir.
Een tweedehands elektrische auto kopen: hoe maak je de juiste keuze?
Autonomie, état de la batterie, recharge... Tout ce à quoi vous devez penser avant d'acheter une voiture électrique d'occasion.