Image

Waarom je toch beter een plaats op een camping op voorhand reserveert.

Ook al druist het soms lijnrecht in tegen de avontuurlijke aard van kampeerders, toch is het vaak een goed idee om op voorhand je camping vast te leggen. We leggen uit hoe en waarom.

Online hotels en vakantiewoningen reserveren is al jaren ingeburgerd, via bekende boekingsites als Trivago en Expedia bijvoorbeeld. Op deze websites kan je ook een camping reserveren, en dan meer bepaald specifieke delen van de camping zoals bungalows, chalets, stacaravans en lodges. Kampeerplaatsen boeken voor een tent, caravan of camper verloopt net een tikkeltje anders. Maar ook hier bestaat aangepaste software voor waarmee je als kampeerder eenvoudig je kampeerplek kan vastleggen.


Waarom reserveren?

Hoewel het ingaat tegen de natuur van de kampeertoerist, is vooraf reserveren soms echt wel een must. Tijdens het hoogseizoen en in toeristische regio’s zijn campings en camperplaatsen erg populair en snel volzet. Na een rit van honderden kilometers het bordje ‘complet’ aan de ingang zien hangen, wil je liever niet meemaken.

Zelfs tijdens het laagseizoen kan reserveren handig zijn. Je vakantie start relaxed, want alles is al mooi online geregistreerd. Het inchecken verloopt vlotter en het campingpersoneel heeft minder administratie. En als de camping toegang verschaft via nummerplaatherkenning, moet je zelfs niet meer langs de receptie passeren.

Als je een uitgestippelde route volgt met opeenvolgende stopplaatsen, neem dan geen risico en speel op zeker door vooraf te reserveren.

In je mailbox heb je wellicht al gemerkt dat veel campings uitpakken met mooie voordelen als je vooraf reserveert. Door die fikse kortingen kan je flink besparen op je kampeervakantie.

En hoe vaak besluit je niet bij het vertrek “hier komen we terug”, en dan liefst op die fantastische plek vlak aan het strand. Dan is er maar één advies: je favoriete plek veiligstellen met een vroegboeking.

Omstandigheden kunnen je verplichten om je reservatie te wijzigen of te annuleren. De meeste reserveringsplatformen zijn gelukkig flexibel en zijn hierop voorzien, zodat je zelf de nodige data kan aanpassen.

Reisplanners en boekingsplatformen

Intussen bestaan er tal van betrouwbare reisplanners en boekingsplatformen voor kampeerders. Ze zijn een onmisbaar hulpmiddel bij het uitstippelen, plannen en reserveren van je kampeervakantie. Je kan er informatie opzoeken over campings en hun faciliteiten, keuzes maken via allerlei filters (bestemming, thema, sterrenclassificatie, kortingskaart, hondvriendelijk, noem maar op) en locaties en bezienswaardigheden selecteren die je wenst te bezoeken. Belangrijk bij je beslissing is steeds rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en met wie je bent als kampeerder.

person holding space gray iPhone X

Voor handige modules om een camping te zoeken en te boeken, kan je terecht bij de automobielclubs ANWB en ADAC (Pincamp), bij Eurocampings, Campingdirect, Allcamps, Tussenstop, CampingFrance enzovoort. Ook individuele campings sluiten meer en meer aan bij deze grotere, Europese platformen. Zo profiteren ze van een groot aantal bezoekers. Daarnaast groeperen campings zich in ketens met soms uniforme websites. Bekende namen zijn Huttopia, Sandaya, Yellow, Flower, Leading en Orbitur.

Geen verrassingen

Nog een voordeel van een reservatie is dat je meteen het juiste bedrag weet van je verblijf. Geen onaangename verrassingen dus. Je deelt meteen ook alle belangrijke informatie, zoals het aantal personen, het kampeermiddel, de duur en de datum van je verblijf, en betaalt op het einde van de boeking. Het inchecken verloopt nadien een stuk vlotter, want er is geen poespas meer aan de receptie.

Beschikt de camping niet over een reserveringsmodule met betaalmogelijkheid, dan kan je nog altijd via een contactformulier of een e-mail je kampeerplaats vastleggen. Nog een tip: gebruik de platformen niet alleen voor de campingreservatie, maar ook en in eerste instantie als inspiratiebron voor je vakantieplanning.

Ergens onderweg ...

Is het toch niet gelukt om op voorhand te reserveren, dan blijven de mogelijkheden onderweg onbegrensd. Met de smartphone kan je tijdens de trip in real time campings en camperplaatsen opzoeken, controleren op de beschikbaarheid van een plekje en meteen online (of telefonisch) reserveren. En met de Europese gelijkschakeling van de roamingkosten is ook die kostendrempel verdwenen. Tenzij je in Zwitserland zit natuurlijk ...

Campinggids


Welke vorm van kamperen je ook kiest, haal de Touring Campinggids in huis en ga voorbereid op stap. En dankzij de CKE-kaart geniet je van fikse kortingen. Schrijf je hier in en blijf op de hoogte van al onze campinginitiatieven (inspiratie, ideeën, wedstrijden enzovoort).