Image

Het is nodig om de ketting van je fiets af en toe schoon te maken. Anders zal die veel sneller verslijten door stof en vuil. Zo ga je te werk!

Om nog maar te zwijgen van het vervelende piepgeluid dat je fiets na verloop van tijd begint te maken. Om dat te voorkomen, moet je je fietsketting goed onderhouden.


Hieronder vind je in detail de 5 stappen van de video.


1. Verzamel het materiaal dat je nodig hebt

Je hoeft geen specifieke kennis of veel materiaal te hebben om je fietsketting te reinigen. Al wat je nodig hebt is een doek en een spuitbus met reinigingsproduct.

benodigde materiaal
De juiste spullen en weten wat je moet doen, veel meer is er niet aan!


2. Verwijder het vuil

Om de ketting van je fiets efficiënt te reinigen en het vuil dat zich over de kilometers heeft opgehoopt te verwijderen, moet je gewoon de ketting vasthouden met een doek. Vervolgens draai je de trapas tegen de klok in. Op deze manier zal je het meeste vuil al kunnen verwijderen.

Hou de ketting vast met een doek en draai de trapas naar achteren
Hou de ketting vast met een doek en draai de trappers naar achteren.


3. Spuit het reinigingsmiddel

Richt de bus met reinigingsvloeistof op de achterderailleur. Begin met spuiten terwijl je de ketting tegen de klok in draait.

Draai de ketting rond terwijl je het product erop spuit
Draai de ketting rond terwijl je het product erop spuit.


4. Verwijder het overtollige product

Om de ketting van je fiets schoon te maken, gebruik je gewoon dezelfde doek (neem wel een propere kant) om het overtollige product te verwijderen.

Verwijder het overtollige reinigingsmiddel
Vergeet niet het overtollige reinigingsmiddel te verwijderen.


5. Smeer je ketting

Je kan dit onderhoud afronden door je ketting te smeren met speciale kettingolie (verkrijgbaar in de speciaalzaak). Dit doe je op dezelfde manier als met het reinigingsmiddel: breng de olie aan ter hoogte van de achterderailleur en draai de trapas tegen de klok in om de olie gelijkmatig over de ketting te verdelen. Om de fietsketting helemaal schoon te maken, veeg je de overtollige olie weg met een laatste doekje.

Gebruik speciale kettingolie
Gebruik speciale kettingolie om je ketting te smeren

Kijk eens aan! Alles loopt weer op wieltjes. Zin om nog meer de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan ook zeker onze andere Doe het zelf video’s.


Pech onderweg met je fietsketting?

Stap met een gerust gevoel op je fiets. Dankzij de Touring Bike fietsbijstand geniet je 24 uur op 24, zeven dagen op zeven overal in België van bijstand voor je fiets of e-bike, zelfs voor je voordeur.

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?