Image
Kind op de motor met motorhelm

Hoe neem je een kind veilig mee op de motor? We overlopen de verkeersregels, bekijken kinderzitjes en geven tips voor een veilige trip.

Of je kind mee mag op je gemotoriseerde tweewieler, hangt van zijn leeftijd af (van het kind, niet van de tweewieler). Dit zegt de wegcode:

  • Kinderen onder de 3 jaar mogen niet vervoerd worden op tweewielige bromfietsen of motorfietsen.
  • Kinderen tussen 3 en 8 jaar mogen vervoerd worden op een bromfiets of motorfiets met een cilinderinhoud van maximum 125cc. Je moet een geschikt kinderbeveiligingssysteem gebruiken, en het kind moet aangepaste kledij en een helm dragen.
  • Kinderen vanaf 8 jaar mogen vervoerd worden op een bromfiets of motorfiets van meer dan 125cc. Het kind moet aangepaste kledij en een helm dragen.
  • Kinderen van minder dan acht jaar mogen vervoerd worden in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem dat geplaatst is in de zijspanwagen van een motorfiets.


Een kind op de motor: welk beveiligingssysteem?

Voor kinderen tot 8 jaar is een kinderbeveiligingssysteem verplicht, en ook voor kinderen ouder dan 8 jaar die nog geen 135 cm groot zijn is zo’n ‘kinderzitje’ aangeraden. De wegcode stelt immers dat passagiers van bromfietsen en motorfietsen de voeten op de voetsteunen moeten hebben. En kleine kinderen kunnen nog niet aan de vaste voetsteunen van de bromfiets of motorfiets.

Kind op de motor in een kinderzitje
Tot 8 jaar moet een kind in een aangepast zitje plaatsnemen. © Stamakis.


Het kinderzitje moet compatibel zijn met de bromfiets of motorfiets. Let erop dat het gemakkelijk en stevig te bevestigen is. Het kind moet zich tijdens de rit kunnen vasthouden. Sommige kinderzitjes hebben ingebouwde handgrepen die voor kinderen beter bereikbaar zijn dan die van de bromfiets of motor. Je kan ook een speciale riem gebruiken die je rond je midden draagt en waar het kind zich aan kan vasthouden.

Er bestaan zelfs riemen en harnassen waarmee je een kind vastgespt aan het zitje of aan de bestuurder, maar deze zijn absoluut af te raden! Bij een val blijft het kind dan immers vastzitten aan de bestuurder of aan het voertuig , wat fataal kan zijn.


Aangepaste kledij voor kinderen

Net als de bestuurder moet een kind op de motor aangepaste kledij dragen. Daaronder verstaan we:

  • Stevige handschoenen
  • Een jas of vest met lange mouwen
  • Een motorbroek of motorpak
  • Laarzen of hoge schoenen die de enkels beschermen
  • Een helm die aangepast is aan het hoofd van het kind, niet te zwaar is, en gehomologeerd is volgens de Europese norm ECE-R 22.05
Kinderen moeten een aangepaste motorhelm dragen. © IXS


Een kind op de motor: hoe rijden?

Tot slot nog een paar tips om een rit met de bromfiets of motorfiets voor bestuurder en kind zo aangenaam mogelijk te maken.

Zorg ervoor dat je kind zich comfortabel en veilig voelt. Praat met hem of haar over wat je gaat doen, waar je naartoe gaat en hoe lang het duurt. Leg uit wat de mogelijke risico's zijn en hoe je die kan vermijden.

Maak duidelijk dat het kind achterop de motor stil moet blijven zitten. En spreek tekens en signalen af waarmee het kind je aandacht kan trekken als het wil stoppen. Bij oudere kinderen kan je met een intercom in de helm werken.

Pas je rijstijl aan. Rij rustiger, voorzichtiger en defensiever dan normaal. Vermijd plotselinge bewegingen, hard remmen of optrekken en manoeuvres waar het kind van zou kunnen schrikken.

Zorg ook voor voldoende pauzes tijdens het motorrijden met een kind achterop. Een kind is sneller moe of verveeld. Stop regelmatig om te rusten, iets te eten of te drinken of naar het toilet te gaan.

Heb je alle nodige uitrusting en ken je alle specifieke verkeersregels om met een scooter of motorfiets te rijden? Dan ben je helemaal klaar om een veilige rit te maken met je kind. Veel plezier!