Image
Je kind veilig vervoeren met de motor
Je bent gewonnen voor een gemotoriseerde tweewieler en je wil ook dochter- of zoonlief met de motor vervoeren? Wij zorgen voor veiligheidstips en voor de specifieke verkeersregels.

Check in de eerste plaats het gelijkvormigheidsattest van het voertuig. Dit zal uitwijzen of je tweewieler passagiers mag vervoeren of niet. Neem ook de tijd om vóór jullie eerste rit  de veiligheidsregels uit te leggen aan je kind.

Welke leeftijd voor welk motorrijwiel?

Je kind mag je niet op alle tweewielige motorvoertuigen vergezellen. Ga na of je voertuig is aangepast aan de leeftijd van het kind.

Tweewielig voertuig Jonger dan 3 jaar Van 3 tot 8 jaar Ouder dan 8 jaar
Sidecar √  √  √ 
Bromfiets en scooter van maximum 125 cc X
Motorfiets en scooter van meer dan 125 cc X X √ 

Welke bescherming moet je voorzien?

In België mogen kinderen jonger dan 8 jaar enkel vervoerd worden op een tweewieler van maximum 125 cc die voorzien is van een speciaal kinderzitje. Ook voor kinderen ouder dan 8 jaar van wie de voeten het voetensteuntje nog niet raken, is een kinderzitje ten zeerste aan te raden.

Er bestaan gordels en harnassen om het kind vast te gespen aan het zitje of aan de bestuurder, maar dit is niet aan te raden! Bij een val blijft het kind immers aan jou of aan het voertuig vastgehecht, wat fataal kan zijn.

Voor een maximale veiligheid moet het kind zich tijdens de rit goed kunnen vasthouden aan de handgrepen. Kies bij voorkeur een kinderzitje met ingebouwde handgrepen waar het kind makkelijker zal bij kunnen. Is dit niet mogelijk, dan kan je ook een speciale riem gebruiken die je vastmaakt rond het middel van de bestuurder en waaraan het kind zich kan vasthouden.

Net zoals jij dient je kind een correcte uitrusting te dragen:

  • Een helm die aangepast is aan zijn/haar grootte
  • Stevige handschoenen
  • Een jas met lange mouwen
  • Een motorbroek of -pak
  • Laarzen of bottines die de enkels beschermen

Heb je alle nodige uitrusting en ken je alle specifieke verkeersregels om met een scooter of motorfiets te rijden? Dan ben je klaar om een veilige rit te maken met je kind. Veel plezier!