Image
De daktent maakt een comeback. Hier zijn 3 vragen die je jezelf moet stellen voordat je tot een aankoop overgaat.

Vandaag lijkt de daktent wel te passen op elke SUV, break of klassieke personenwagen. Sinds de pandemie is de populariteit van daktenten zienderogen gegroeid, net als het aanbod. Logischerwijze volgt dan de vraag: hoe kies ik een model dat bij mij past? Volg de gids!

Er werden nog nooit zoveel motorhomes en buscampers verkocht als de afgelopen jaren. En wie daar geen budget voor heeft, kijkt reikhalzend uit naar alternatieven. Zo is de daktent bijvoorbeeld terug van nooit echt weggeweest. We kennen ze vooral in haar klassieke vorm: een plooitent op het dak van een stoere 4x4.

daktent


Dakdragers

De perceptie dat daktenten enkel gemaakt zijn voor 4x4’s is dus fout. In principe kan je een daktent monteren op elke wagen die dwarsliggende dakdragers heeft. Je hoeft alleen maar rekening te houden met het maximale gewicht dat je op je dak mag laden. Een cijfer dat je doorgaans vindt in de handleiding of de technische gegevens van je auto. Al is het wel even opletten met de interpretatie. Het gaat hier namelijk over het maximale gewicht dat je mag laden als je rijdt. Dat is immers beperkt om niet te fel over te hellen in scherpe bochten, laat staan om te kantelen bij een bruusk manoeuvre.


Het aanbod in België

Omdat elke wagen toch net dat tikkeltje anders is, en ook de eigenaars van die wagens verschillende behoeftes hebben, ontstond er op korte tijd een enorm verscheiden aanbod aan daktenten. In België kan specialist Daktenten.com je helpen om je weg te vinden in dat ruime assortiment.


Het gaat hier om een online shop, al is het ook vooral een fysieke winkel, in Landen nabij Sint-Truiden. Met gepassioneerde experts die je de juiste vragen stellen om uit te komen bij de voor jou meest geschikte oplossing. En die je ook nog eens helpen bij de initiële installatie van de daktent op de wagen en bij de eerste opstelling. Je vindt er trouwens ook heel wat andere kampeerspullen. Voor meer informatie kan je terecht op www.daktenten.com, of in de winkel op het volgende adres: Roosberg 20, 3400 Landen.


Hoe kies je je daktent?

Eigenlijk zijn er drie dingen die je jezelf moet afvragen. Wat is je budget? Met hoeveel mensen wil je in de tent slapen? En welke bestemmingen heb je in gedachten? Met het antwoord op deze drie vragen loodsen we jou door de drie types van daktenten die je doorgaans tegenkomt.


1. Welk budget?

De eerste vraag die je je moet stellen, betreft het budget. Dat varieert bij Daktenten.com tussen de 1200 en 7000 euro. Binnen die vork kan je drie categorieën onderscheiden. Een eenvoudige plooitent kan je al op de kop tikken vanaf 1200 euro. Een daktent met harde cover kost je minstens 3000 tot 3500 euro. En een hybride tent (een combinatie van de twee vorige) is nog iets duurder.


Binnen elke categorie heb je prijsverschillen die zich laten verklaren door de gebruikte materialen. Zo heb je binnen de categorie van de plooitenten exemplaren die volledig opgetrokken zijn in lichtgewicht synthetische stoffen. Dat is prima voor een occasioneel kampeerweekendje in onze contreien. Ga je echter wat vaker of verder weg, dan overweeg je best materiaal met een mengsel van polyester en katoen. Dit ‘ripstop’-textiel ventileert beter en is bestand tegen scheurtjes. Je kan kiezen uit verschillende diktes, die de prijs doen stijgen maar zich ook vertalen in een langere levensduur en meer comfort.

Hetzelfde speelt zich af in de categorie van daktenten met een harde cover. Die cover kan bestaan uit polycarbonaat, maar ook uit het duurdere en lichtere carbon. Of uit het zwaardere aluminium, dat tegen een stootje kan en daardoor beter geschikt is voor gebruik op een stoere 4x4. Ook de afwerking van zo’n daktent met harde cover – en dus de prijs – verschilt van model tot model. Let bijvoorbeeld altijd op de dikte van de matras die standaard bij de daktent geleverd wordt.


2. Welk gezelschap?

Belangrijk bij je keuze is het gezelschap waarmee je op reis gaat. Ben je maar met twee, dan kan je in elke categorie je keuze vinden. Wil je op stap met kinderen en bijvoorbeeld met vier in een daktent slapen, dan zal je eerder terechtkomen bij de plooitenten. Die hebben namelijk het voordeel dat ze zich letterlijk ontvouwen op je dak. Eén helft blijft daarbij op het dak van je auto, de andere helft komt naast, achter of vooraan over de auto te hangen. Zo krijg je een slaapoppervlak dat potentieel twee keer zo groot is als het dak van je auto.

Een daktent met harde cover doet dat niet, en zal dus een slaapoppervlak opleveren dat maximaal zo groot is als het dak van je auto. De buitenranden moeten immers binnen de afmetingen van je auto blijven, zijspiegels meegerekend.

Je vraagt je wellicht af waarom er dan überhaupt daktenten met harde cover ontwikkeld worden, als ze sowieso kleiner zijn dan de klassieke plooitent. Wel, dat heeft vooral te maken met gebruiksgemak. Een daktent met harde cover laat zich letterlijk in enkele seconden opstellen: ontgrendelen, licht opwaarts drukken, en de gasveren doen de rest. Ook het opbergen van zo’n tent is vaak in minder dan een minuut gefikst. Bij de meeste modellen kan je slaapzakken en kussens zelfs gewoon in de daktent laten liggen bij het dichtklappen.

Bij het opstellen en afbreken van een plooitent komt net wat meer kijken. Al blijft het ook hier beperkt tot 2 à 3 minuten voor het opstellen en pakweg het dubbele voor het opbergen. Zeker als je met twee bent en thuis al wat geoefend hebt, valt het wat dat betreft ook bij plooitenten erg goed mee.

Een nadeel dat onlosmakelijk met de plooitent verbonden blijft, is de hogere luchtweerstand. Het blijft een vierkant pak textiel dat op je dak flink wat wind pakt, wat zich vertaalt in een hoger verbruik. En bij gewone personenwagens ook in een ietwat gek gezicht.

Het heeft dan ook niet lang geduurd vooraleer daktentenbouwers een hybride vorm bedachten van bovenstaande categorieën: de daktent met harde cover én plooimechanisme. Hiermee worden de voordelen van beide categorieën gecombineerd. Maar uiteraard is deze categorie van tenten wel het duurst.


3. Welke bestemming?

Blijft nog de vraag waar je je daktent mee naartoe wil nemen. Voor bestemmingen met relatief normale klimatologische omstandigheden zijn de meeste soorten tenten geschikt. Vooral als je maar af en toe gaat kamperen.

Maar als je ook in de winter gaat kamperen of langere periodes op reis wil, zijn duurzame daktenten met een betere isolatie aan te raden. Je kan je tent zelfs uitrusten met een verwarmings- of aircosysteem.

Geef je de voorkeur aan een 4x4-avontuur in de wilde natuur? Dan kies je beter voor een daktent met een harde aluminium cover, want die kan tegen een stootje. Kortom, aan opties geen gebrek, maar je denkt best goed na over je toekomstige bestemmingen voor je een keuze maakt.


De daktent: voor iedereen?

Het korte antwoord is neen, want niet iedereen houdt van kamperen. Je bent dus best avontuurlijk ingesteld, zeker als je voor de volledige vrijheid van ‘wildkamperen’ gaat en geen gebruik kan maken van sanitair op een camping. Flexibiliteit is uiteraard dé grote troef van de daktent. Je zet je huisje neer waar je maar wil, binnen de wettelijke normen welteverstaan. Hoe die in elkaar zitten, lees je in ons artikel over wildkamperen.

Kies je voor een camping, dan heb je het voordeel dat je aan een klein plaatsje genoeg hebt voor je auto én daktent. Hou er wel rekening mee dat je niet meer mobiel bent eens je tent is opgesteld. Tenzij je op een fietsendrager fietsen meeneemt, een oplossing die ook door gebruikers van motorhomes gesmaakt wordt.

Enkele voordelen van de daktent

  • De positie: ’s ochtends vanuit je venstertje de omgeving observeren vanuit de hoogte, het heeft iets.
  • Die positie zorgt er ook voor dat je tent langs alle kanten goed kan ventileren. En bij regenweer of een vochtige ondergrond zal je geen last hebben van een vochtig grondzeil.
  • Een daktent komt altijd met matrassen die doorgaans een pak comfortabeler liggen dan de kampeermatjes of luchtmatrassen die je in een tent legt.
  • De tijd die je nodig hebt voor het opstellen en weer opbergen van de tent hangt natuurlijk af van het type, maar doorgaans ben je sneller geïnstalleerd en weer weg met een daktent.

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?