Van plan om je auto van de hand te doen? Leg hem dan eens goed in de watten, om potentiële kopers te lokken en de beste prijs te bedingen.
Van plan om je wagen van de hand te doen en hem zelf te verkopen? Aan een particulier? Leg hem dan, los van de administratieve en financiële formaliteiten, eens goed in de watten om de beste prijs te bedingen. We geven je graag enkele tips!
We gaan ervan uit dat je je wagen wil verkopen aan een particulier. Op onze website vind je tips over de overname door of de verkoop aan een professional. Geef in het zoekvenster ‘verkopen’ of ‘tweedehands’ in voor een aantal nuttige artikels. Hetzelfde geldt voor de documenten die je nodig hebt. Zelf je wagen verkopen aan een particulier vergt geen bijzondere expertise. Enkel wat werk en grondigheid. Daar gaan we!
De juiste prijs bepalen
Net zoals bij vastgoed bestaat er ook voor auto’s een marktprijs. Bepalende elementen zijn de kilometerstand, het jaar van inverkeerstelling en de algemene staat. Sommige factoren die vroeger interessant waren, zijn vandaag uitgegroeid tot minpunten. Denk maar aan dieselmotoren, waarvan de populariteit gevoelig is gedaald. Om de juiste prijs te bepalen, kijk je het best even online naar wagens met dezelfde kenmerken als die van jou. Gespecialiseerde Belgische websites zouden je een goed idee moeten geven van de te hanteren prijsvork. Kijk maar eens op AutoScout24, Autogids, Gocar of op 2dehands.
Koetswerk, buitenkant en motor
Het is niet de bedoeling om de koper in de luren te leggen. Maar niemand koopt graag een vuile wagen. Een grondige poetsbeurt van het koetswerk, wat polish en eventueel een paar kleine retouches van de lak (je vindt hiervoor bij elke autospecialist speciale stiften) maken een groot verschil. Wees wel voorzichtig met het motorblok! De elektronica van je wagen vindt een poetsbeurt met de hogedrukreiniger bepaald onaangenaam! Hiervoor schakel je beter een professional in. Voor pakweg 50 euro heb je al een perfect resultaat.
Interieur en koffer
Ook hier willen we de koper geen rad voor de ogen draaien. Herstel wat je kan en zorg vooral voor een goede opknapbeurt van de binnenruimte. Er bestaan tal van producten om je stoelen er weer als nieuw te laten uitzien, de matten te reinigen en je ruiten te laten glanzen. Kleine opmerking voor interieurelementen in kunststof: vermijd producten die glans geven. Het resultaat is niet altijd even goed; je krijgt vaak een chemische geur en het voelt bovendien onaangenaam aan. Een slim alternatief is een beetje ruitenreiniger op een zachte doek. Werkt prima en is een pak goedkoper.
Een zoekertje dat de aandacht trekt
Niet alleen de foto’s (zie hieronder) zijn belangrijk. Ook de kwaliteit van je zoekertje is bepalend voor het aantal potentiële kopers. Uiteraard vermeld je de technische kenmerken, de prijs, de kilometerstand en belangrijkste opties zoals airco, leer, gps enzovoort. En om je te onderscheiden van de rest is het ook interessant om kort iets te schrijven over de geschiedenis van je auto. Praktische aspecten, hoe je de wagen onderhouden en ermee gereden hebt, noem maar op. Dat komt altijd oprecht over.
Wat kan je nog zoal doen?
- Goedkoop repareren wat mogelijk is - Kleine krasjes, beschadigde accessoires en slijtage zijn normaal voor een tweedehandswagen. Maar check toch wat er eventueel hersteld kan worden zonder al te veel geld uit te geven. Een paar matjes, een deurgreep van bij de sloper, een kapot lampje, … zulke dingen. Die kleine details maken vaak het verschil.
- Maak slimme foto’s - We hadden het al over de kwaliteit van je zoekertje, maar wat met de foto’s? Die zijn echt wel essentieel. Een geslaagde foto trekt de aandacht van de koper. Zorg dat je wagen netjes is en fotografeer hem buiten, in een aangename omgeving. Liefst in de zon. Neem voldoende foto’s van het koetswerk, zonder te overdrijven. Selecteer de beste en post er genoeg, zodat de koper niet voor verrassingen komt te staan.
- Zorg dat je over alle documenten beschikt - Inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, Car-Pass: zorg ervoor dat er niets ontbreekt om de verkoop af te ronden. Je hebt ook een correct opgemaakte factuur nodig. Twijfel je wat je allemaal moet vermelden? Kijk dan op de website van Touring. Je vindt er alle informatie die je nodig hebt.
Vergeet niet dat je ook langs de technische keuring moet als je van plan bent om je auto te verkopen. Hier zijn alvast een paar tips om je slaagkansen te vergroten.
Meest recente artikelen
Een ongeval of panne in Wallonië? Bel 112, en Touring is onderweg!
Sta je in panne of heb je een ongeval gehad op het Waalse snelwegennetwerk? Dan moet je sinds 2 januari het noodnummer 112 bellen, ook als je lid bent van Touring. Op die manier wordt er zo snel mogelijk een takelwagen gestuurd. Een woordje uitleg ...
Dit zijn de 5 redenen waarom Belgen hun reis annuleren
Wie een reis boekt, doet er goed aan een annuleringsverzekering te nemen. Dat zo’n verzekering geen overbodige luxe is, moet blijken uit de vele annuleringen vlak voor het afreizen. Maar wat zijn de hoofdredenen voor zo’n annulering?
Web Assist: vraag in een oogwenk bijstand aan
Web Assist, c'est l'application web de Touring pour demander facilement de l'assistance en cas de panne. Voici les avantages de cette solution pour votre marque.
Onze B2B-klanten aan het woord: Touring trekt eerste lessen uit zomer 2024
Heel het jaar door volgt Touring de reacties van zijn B2B-klanten op de voet. Zo blijven we onze diensten verbeteren om beter in te spelen op hun behoeften.
Op culinaire ontdekkingstocht in Slovenië
Slovenië is niet alleen een topbestemming voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers, maar ook voor foodies.