Image
auto verkopen

Alle info over de twee belangrijkste manieren om als particulier je auto te verkopen.

Heb je een nieuwe wagen gekocht en mag je oude de deur uit? Dan vraag je je ongetwijfeld af, waar je het meeste geld krijgt voor een tweedehandsje en wat er bij komt kijken. We zochten het voor je uit.

Laten we met het goede nieuws beginnen: je wagen verkopen kan op tal van manieren. De ene brengt echter al wat meer op dan de andere, maar ook de rompslomp en de tijd die je er moet insteken kunnen fors verschillen.

Wij overlopen hier de twee belangrijkste mogelijkheden: particulier verkopen of de auto achterlaten bij je dealer.

Particulier verkopen

Je kan je wagen te koop aanbieden op tal van websites gaande van de klassieke zoekertjesportalen als 2dehands.be en Kapaza tot gespecialiseerde autosites als AutoScout24.be, Gocar.be of Autogids.be.

Hoe begin je eraan?

  •  Poets je best je wagen en maak je er een reeks foto’s van het interieur en de buitenkant. Verzorg je camerastandpunt, want aantrekkelijke foto’s zorgen voor meer respons.
  • Vergeet details als je kilometerteller, de staat van je banden of eventuele deukjes niet te fotograferen.
  • Verzamel vervolgens alle technische gegevens van je wagen en zet je achter je computer met internetverbinding. In een uurtje (of twee) kan je je auto ‘posten’ op verschillende sites.

Tot zover het leuke werk. Meestal krijg je binnen de eerste uren of dagen de meeste reacties omdat het over een nieuwe aanbieding gaat. Je maakt een of meerdere afspraken met de geïnteresseerden en hoopt dat ze ook echt langs komen.

Onze ervaring leert dat nogal wat mensen het begrip ‘afspraak’ licht opnemen. Vaak duikt er ook geen particulier op, maar een gehaaide opkoper die de staat van je wagen bekritiseert en vervolgens een bod doet dat mijlenver verwijderd ligt van jouw vraagprijs.

Met wat geluk vind je echter een bonafide koper en kan je beginnen aan het administratieve luik. Denk aan een verkoopcontract en het verplichte ritje naar de keuring. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar het kost je wel de nodige tijd.

Kortom, de verkoop aan een particulier levert je doorgaans het meeste geld oplevert. Aan jou om te beslissen of dat opweegt tegen de investering in tijd en werk.

Inruilen bij de dealer

Koop je een nieuwe wagen bij een officiële concessiehouder, dan krijg je doorgaans ook de mogelijkheid om je oude wagen over te laten. Dat is uiteraard bijzonder makkelijk, want je kan je afdankertje simpelweg laten staan wanneer je nieuwe wordt geleverd.

De autohandelaar zal wellicht niet moeilijk doen over een verplichte keuring of een deukje in de bumper, maar of hij je ook een goede prijs zal bieden, is weer een andere zaak. Autohandelaars moeten je oude wagen immers weer doorverkopen en ze doen dat uiteraard het liefst met (een beetje) winst.

Daarom raden we je het volgende aan:

  • Zeg nog niets over een eventuele overname als je informeert naar de prijs voor een nieuwe wagen.
  • Zorg dat je eerst een idee hebt van de werkelijke prijs van de nieuwe wagen en de eventuele korting.
  • Daarna kan je informeren naar een overname en krijg je een bod van de autohandelaar een bod voor je oude auto. Komt dat bedrag overeen met wat jij in gedachten had, dan is zo’n overname uiteraard een prima oplossing.
  • Hou er echter rekening mee dat je zelden de beste prijs zal krijgen als je je auto aanbiedt aan één potentiële koper.

Kortom, verkopen aan een dealer/garagist bespaart je een hoop gedoe tegenover verkopen aan een particulier. Maar je zal je wel tevreden moeten stellen met een minder interessante verkoopprijs.