Image
Waar mag je wildkamperen in België en in Europa?

Mag je je tentje opslaan of je camper parkeren om te overnachten waar het jou uitkomt? Veel kampeerders dromen ervan om vrij te wildkamperen. Maar wat houdt dat precies in? En laat de wetgever dit wel toe?

Wildkamperen doe je door de gebruikelijke paden te verlaten en bewust te kiezen om met je tent te bivakkeren in de vrije natuur. Anders is het met je camper of caravan; dan kies je ervoor om vrij ergens te staan en te overnachten, weg van officieel erkende plaatsen.


Verboden in België

De Belgische wetgeving is duidelijk: het is niet toegelaten om zomaar te kamperen waar je wil. Maar waar een wet is, zijn er uitzonderingen. Zo is het wel toegelaten bij bepaalde particuliere initiatieven en in zogenaamde bivakzones. Hier kan je op een legale manier wildkamperen, als je niet-gemotoriseerd toekomt tenminste, dus te voet of met de fiets. Daarnaast bestaat er ook zoiets als een gedoogbeleid wanneer een lokale autoriteit kamperen oogluikend toestaat voor een beperkte periode.

Sommige mensen nemen het risico om met hun camper te overnachten op een niet vergunde plaats. Dat kan goed uitdraaien voor één of twee nachtjes, maar evengoed klopt er ‘s nachts een lokale agent op je deur. Een zorgeloze nachtrust is met andere woorden nooit gegarandeerd. En als je met een tent in de Ardense bossen overnacht, weet je nooit welke fauna ‘s nachts aan je tentzeil komt snuffelen. Kortom, wildkamperen in eigen land is eerder iets voor durvers en niet voor doetjes.

wildkamperen
Fotograaf: Tim Foster | Bron: Unsplash


Gelukkig kan de liefhebber in verschillende Europese landen zijn hartje ophalen. Opvallend is dat die landen als een gordel om West-Europa liggen: van de Scandinavische landen, via de Baltische staten tot Roemenië. Groot-Brittannië, Zwitserland en Albanië sluiten de rij.


Wildkamperen in Scandinavië

De Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland zijn een paradijs voor fans van wildkamperen. Het recht om er overal in de natuur te kamperen, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. In Noorwegen en Zweden geldt dit voor niet-gemotoriseerde voertuigen. Campers mogen wel langs de kant van de weg staan of op stand- of rustplaatsen. Een Noorse grondeigenaar moet vanaf de derde nacht z’n toestemming geven. Finnen staan wildkamperen toe op onbebouwd terrein, maar niet in natuurgebieden, in nationale parken of op het strand.


Wat met andere landen?

In Engeland is wildkamperen en vrijstaan toegestaan op afgelegen plaatsen en na toestemming van de eigenaars van particuliere gronden. Verschillen per regio maken ook hier dat je bij de les moet blijven en je plaatselijk moet informeren. Schotland laat wildkamperen toe in de open natuur en op onbebouwd terrein.

wildkamperen met busje
Fotograaf: Krisztian Toth | Bron: Unsplash


In Albanië mag het overal, behalve in de nationale parken en in natuurreservaten, bij staatsgebouwen en op particuliere grond. In Roemenië riskeer je in de bergen dan weer een beer tegen het lijf te lopen. Opletten dus! Ook Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland staan wildkamperen toe, maar dit zijn helaas geen vakantieoorden die we kampeerders vandaag kunnen aanraden.

En dichter bij huis wildkamperen, wat kan daar? In Nederland is het in alle gevallen verboden, het Groothertogdom Luxemburg staat het toe voor één nacht, ver van toeristische locaties, en Duitsland knijpt hoogstens een oogje toe.


Wie niet waagt

Wil je toch eens proeven van de totale kampeervrijheid, controleer dan vooraf de nationale en lokale wetgeving of raadpleeg de app Caravanya. Dan is de kans toch al iets kleiner dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Waar wildkamperen is toegestaan, zijn overal kleine en grote beperkingen. Besef dat je de veiligheid van een camping of camperplaats inruilt voor een onbekende nachtelijke wereld om je heen. En neem ook altijd de algemene gedragsregels in acht, zoals de stilte respecteren, geen afval achterlaten en duurzaam kamperen.


Campinggids


Wil je gebruik maken van campings, haal de Touring Campinggids in huis en ga voorbereid op stap. En dankzij de CKE-kaart geniet je van fikse kortingen. Schrijf je zeker ook in op onze toekomstige camping nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.