Je trekt naar de bergen en nog geen dag later krijg je barstende hoofdpijn. Of je landt in Bogotá en ook daar word je snel misselijk. In beide gevallen is de kans groot dat je met hoogteziekte kampt. Maar geen paniek.
Dit zijn de symptomen: hoofdpijn, moeheid en misselijkheid. Het overkomt voornamelijk wintersporters want tegenwoordig skiën we steeds hoger en de liften brengen ons sneller dan ooit naar de hoger gelegen pistes. Idem dito voor wie het vliegtuig neemt en bij aankomst op grote hoogte landt: de Andes, de Himalaya, de Rocky Mountains, etc.
In alle voornoemde gevallen krijgt het lichaam niet de nodige tijd om zich aan te passen aan de ijle lucht met de omschreven ongemakken tot gevolg. De eerste symptomen zijn moeheid waarna de meesten vroeger dan anders naar bed gaan en vervolgens tot overmaat van ramp ook nog eens slecht slapen. De ochtend nadien: barstende hoofdpijn!
Wie fit is, is gevoeliger
Is er reden tot paniek? Dat hangt van de hoogte af én van de aanpassingscapaciteit van de persoon in kwestie. In veel gevallen is het simpelweg vervelend, maar het is toch opletten geblazen als je boven de 3000 à 3500 meter zware inspanningen overweegt: skiën, wandelen, klimmen, etc. Ook mensen met overgewicht lopen meer risico evenals jonge kinderen.
Maar dit wil helaas niet zeggen dat fitte mensen beter tegen de hoogte zouden kunnen. Volgens de gezondheidswebsite gezondheid.be zijn net fitte mensen in staat om sneller te klimmen (dan minder fitte sporters) waardoor zij onvoldoende tijd krijgen om zich aan te passen aan de grote hoogte. Wie minder fit is, zal sneller afhaken en daardoor dus meer tijd creëren om zich aan te passen aan de ijle lucht.
Beste remedie: onmiddellijk dalen!
Hoogteziekte kan men voorkomen door in eerste instantie niet te snel te stijgen. Helaas heb je daartoe niet altijd de mogelijkheid want skiliften en gondels hebben geen variabele snelheid. Als je de mogelijkheid hebt, ga dan niet meteen de eerste dag op de hoogste pistes skiën maar doe het rustig aan op een piste ergens tussenin om een dag of twee dagen later pas op grote hoogte te gaan sporten. Ontwikkel je een van de symptomen, zet dan meteen de daling in; de symptomen zullen dan snel vanzelf verdwijnen.
Niet onbelangrijk: drink voldoende en regelmatig om uitdroging tegen te gaan. En tot slot nog dit: zwangere vrouwen en personen ouder dan 55 en/of met hart- of longaandoeningen kunnen beter vooraf advies inwinnen bij hun arts. Excursies op grote hoogtes zijn voor hen namelijk sowieso geen goed idee.
Klim je hoger dan 4000 meter? Informeer je dan goed want vanaf die hoogte en nog hoger blijft het helaas niet bij de genoemde milde symptomen. Ernstige vormen van hoogteziekte kunnen zelfs levensbedreigend zijn!
Toch (ernstig) ziek geworden?
Krijg je last van zware hoofdpijn, geheugenverlies, apathisch (of vreemd) gedrag, verlammingsverschijnselen enzovoorts? Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Als de effecten minder mild zijn, weet dan dat je dag en nacht op onze reisbijstand kan rekenen. Denk eraan, voor je vertrekt want hoogteziekte kan iedereen overkomen.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.