Image
bergen hoofdpijn

Je trekt naar de bergen en nog geen dag later krijg je barstende hoofdpijn. Of je landt in Bogotá en ook daar word je snel misselijk. In beide gevallen is de kans groot dat je met hoogteziekte kampt. Maar geen paniek. 

Dit zijn de symptomen: hoofdpijn, moeheid en misselijkheid. Het overkomt voornamelijk wintersporters want tegenwoordig skiën we steeds hoger en de liften brengen ons sneller dan ooit naar de hoger gelegen pistes. Idem dito voor wie het vliegtuig neemt en bij aankomst op grote hoogte landt: de Andes, de Himalaya, de Rocky Mountains, etc.

In alle voornoemde gevallen krijgt het lichaam niet de nodige tijd om zich aan te passen aan de ijle lucht met de omschreven ongemakken tot gevolg. De eerste symptomen zijn moeheid waarna de meesten vroeger dan anders naar bed gaan en vervolgens tot overmaat van ramp ook nog eens slecht slapen. De ochtend nadien: barstende hoofdpijn!

Wie fit is, is gevoeliger

Is er reden tot paniek? Dat hangt van de hoogte af én van de aanpassingscapaciteit van de persoon in kwestie. In veel gevallen is het simpelweg vervelend, maar het is toch opletten geblazen als je boven de 3000 à 3500 meter zware inspanningen overweegt: skiën, wandelen, klimmen, etc. Ook mensen met overgewicht lopen meer risico evenals jonge kinderen.

Maar dit wil helaas niet zeggen dat fitte mensen beter tegen de hoogte zouden kunnen. Volgens de gezondheidswebsite gezondheid.be zijn net fitte mensen in staat om sneller te klimmen (dan minder fitte sporters) waardoor zij onvoldoende tijd krijgen om zich aan te passen aan de grote hoogte. Wie minder fit is, zal sneller afhaken en daardoor dus meer tijd creëren om zich aan te passen aan de ijle lucht.

Beste remedie: onmiddellijk dalen!

Hoogteziekte kan men voorkomen door in eerste instantie niet te snel te stijgen. Helaas heb je daartoe niet altijd de mogelijkheid want skiliften en gondels hebben geen variabele snelheid. Als je de mogelijkheid hebt, ga dan niet meteen de eerste dag op de hoogste pistes skiën maar doe het rustig aan op een piste ergens tussenin om een dag of twee dagen later pas op grote hoogte te gaan sporten. Ontwikkel je een van de symptomen, zet dan meteen de daling in; de symptomen zullen dan snel vanzelf verdwijnen.

Niet onbelangrijk: drink voldoende en regelmatig om uitdroging tegen te gaan. En tot slot nog dit: zwangere vrouwen en personen ouder dan 55 en/of met hart- of longaandoeningen kunnen beter vooraf advies inwinnen bij hun arts. Excursies op grote hoogtes zijn voor hen namelijk sowieso geen goed idee.

Klim je hoger dan 4000 meter? Informeer je dan goed want vanaf die hoogte en nog hoger blijft het helaas niet bij de genoemde milde symptomen. Ernstige vormen van hoogteziekte kunnen zelfs levensbedreigend zijn!

Toch (ernstig) ziek geworden?

Krijg je last van zware hoofdpijn, geheugenverlies, apathisch (of vreemd) gedrag, verlammingsverschijnselen enzovoorts? Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Als de effecten minder mild zijn, weet dan dat je dag en nacht op onze reisbijstand kan rekenen. Denk eraan, voor je vertrekt want hoogteziekte kan iedereen overkomen.

Deel deze inhoud