Image

1300 km dwars door België? Check onze fiets- en motor/auto-routes. Of maak er zelf een aan de hand van onze handige workshop.

Ronde van België iemand? Wij stippelden alvast twee routes uit van meer dan 1300 km en leggen haarfijn uit hoe je zelf een gelijkaardige - en vermoedelijk kortere - route samenstelt. Om jou uit je luie stoel te lokken, serveren we hieronder ook nog eens honderden uit-tips in eigen land én een video van onze belevenissen onderweg.

Ronde van België


Benieuwd naar onze twee uitgestippelde routes? Check deze fietslus van iets meer dan 1300 km of deze route die je met je motor, auto of camper kan afleggen. De keuze is aan jou: integraal de Ronde van België afleggen of er de leukste plekjes uitkiezen om ter plaatse te gaan wandelen, fietsen, enzovoorts. Wat er zoal te beleven valt op onze uitgestippelde routes, hebben we voor jou samengevat in de onderstaande video.


Plan je Ronde van België zelf

Wellicht staat niet iedereen te springen om deze zomer 1300 km te gaan fietsen, maar we kunnen ons wél voorstellen dat je zelf een route wil samenstellen. Het maakt daarbij niet uit of je wil gaan wandelen of fietsen dan wel of je met de motor, auto of camper het land wil doorkruisen: op RouteYou kun je namelijk élk type route samenstellen, zelfs een fietslus van 20 km. Wat RouteYou is en hoe het werkt, verneem je in deze compacte workshop.

Meer dan 400 uit-tips in eigen land

Om jou te inspireren, hebben we hieronder uit onze archieven en recente ervaringen de beste uit-tips in eigen land geselecteerd. We hebben de tips verdeeld over onze 10 provincies zodat je gericht kan zoeken naar plekjes die je wil herontdekken of plaatsen die al langer op je bucketlist staan.

Antwerpen

Onze fietsroute loopt dwars door de stad Antwerpen.

Onze fietsroute van 1300 km loopt dwars door Antwerpen en Mechelen, het ideale excuus om tijdens je vakantie een kleine citytrip te ondernemen. Of wil je het rustiger aan doen en ben je bewust op zoek naar stille plekjes? Van de Kalmthoutse Heide over de Zeven Koloniën naar de Forten aan de zuidrand van Antwerpen, je vindt het allemaal in dit artikel, samen met nog 17 andere stille plaatsen.


Henegouwen

Ronde van België - Aulne
Verpozen aan de Abdij van Aulne, op 15 minuutjes fietsen van Thuin.

Henegouwen is de provincie bij uitstek om heen en weer over de taalgrens te wippen. Ook bijzonder is een bezoek aan de provinciehoofdstad Bergen of - aan de andere kant van het toeristische spectrum - een wandeling in het middeleeuwse Thuin met zijn unieke hangende tuinen. Een tikkeltje ‘anders’ is een uitstap in de Condroz of een ontdekkingstocht door het Park van Kanalen en Kastelen met zijn indrukwekkend Hellend vlak van Ronquières. En als dat niet zou volstaan, dan vind je wellicht inspiratie in deze lijst van 20 rustige plekjes.


Limburg

Een van de topattracties in Limburg: Fietsen Door De Bomen.


Limburg is de fietsprovincie bij uitstek, maar maak ook eens kennis met zijn gezellige en gastvrije hoofdstad: Hasselt. Te druk? Probeer deze historische hotspots. Is dit soort cultuur niks voor jou en zoek je liever de rust op? Blader eens door deze stille suggesties.


Luik

Het hoogste punt van België: Signal de Botrange.

Adembenemende landschappen, historische plekken, unieke monumenten, de provincie Luik heeft het allemaal. Ga eens rondwandelen in Spa en doe een gok in het oudste casino ter wereld of keer terug in de tijd in Haspengouw en de Condroz. En, waarom niet, boek een weekendje Luik met zijn indrukwekkende musea en smakelijke hotspots. In de provincie Luik vind je ook bijzondere plekjes waar je vermoedelijk nog nooit van hebt gehoord. De Toren van Eben-Ezer, Grenspaal 193 of Knuppelstock? Bijkomende info vind je in dit artikel.


Luxemburg

Het uiterste zuiden van het land - de Gaume - wordt weleens de Belgische Provence genoemd.

Onze Ronde van België brengt ons naar het hart van de Ardennen met onder meer de indrukwekkende Vallei van de Lesse. Minder bekend is het uiterste zuiden van het land dat wel eens de Belgische Provence wordt genoemd: de Gaume. Zeer de moeite, maar dat is het kasteel van Bouillon ook. Of de ruïnes van de Abdij van Orval? Blader eens door deze lijst voor nog meer leuke ideeën.


Namen

Naast de bekende Grotten van Han bevindt zich een indrukwekkend wildpark.


De Vallei van de Lesse, Haspengouw en de Condroz, het zijn de trekpleisters van de provincie. Maar er is meer. Niet in het minst de provinciehoofdstad Namen zelf met zijn citadel en gezellige benedenstad. Wie deze zomer naar rust snakt, moet beslist Hastière-sur-Meuse en omgeving overwegen of een van deze 20 bijzondere plekken.

Oost-Vlaanderen

Oost Vlaanderen
Fietsen langs de Schelde op het jaagpad nabij Temse.


Topbestemming in Oost-Vlaanderen is Gent, gesteld dat je van kunststeden houdt. Maar Oost-Vlaanderen is zoveel meer. Wandel of fiets door de Durmevallei, wip over de taalgrens in het zuiden van de provincie of blader eens door deze lijst met ideetjes zoals het rijden van je eigen Ronde van Vlaanderen, ‘oeverlopen’ in de polders, varen op de Schelde en nog veel meer.


Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel

Zoete Waters Zuid-Dijleland
Wandelen aan de Zoete Waters in Zuid-Dijleland.

Brussel wordt omringd door de provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant en alles samen levert dat een bijzonder veelzijdige regio op met oneindig veel uitstapmogelijkheden. Toppers zoals de Ruïnes van de Abdij van Villers en het Memoriaal van Waterloo vind je in Waals-Brabant en Vlaams-Brabant beschikt onder meer over het grootste bos van België: het Zoniënwoud (ca. 4420 ha). Verrassend buitenbeentje: Waver, de hoofdstad van de provincie Waals-Brabant.


West-Vlaanderen

Ronde van België - Damme
Damme, een van de mooiste plekjes in het Brugse Ommeland.


West-Vlaanderen is tijdens de zomer een populaire bestemming omwille van het hoogseizoen aan de kust. Onze kust telt maar één echte stad, Oostende, en dat betekent concreet dat het strand niet de belangrijkste trekpleister is. Ook Blankenberge en Koksijde hebben een fraai cultureel aanbod, elk op hun manier. Meer landinwaarts kunnen we het Brugse Ommeland aanbevelen of de strook tussen de Schelde en de Leie. Nog meer fraaie plekjes vind je in dit overzicht.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …