Image
Frankrijk tolwegen

In Frankrijk wordt op de meeste autosnelwegen tol geheven. Maar wat is de makkelijkste manier om te betalen en hoe worden de bedragen berekend?


De toltarieven worden berekend op basis van de werkelijk afgelegde kilometers op de tolwegen en de categorie van het voertuig. Sinds november 2022 is er een nieuwe, automatische betaalmethode toegevoegd. Hoe je daar gebruik van maakt lees je hieronder.



Classificatie van de voertuigen

De voertuigen worden opgedeeld in vijf verschillende categorieën. Aan elke categorie is een bepaald tarief verbonden. Hieronder kan je de opdeling in een notendop terugvinden.

Classificatie van de voertuigen
  • Klasse 1: voertuig/voertuig met aanhangwagen waarvan de maximale hoogte minder of gelijk is aan 2 meter en waarvan het gewicht minder of gelijk is aan 3.5 ton maximaal toegelaten massa. Accessoires zoals een dakkoffer of een bagagerek hebben geen invloed op de berekening van de totale hoogte en het tarief.
  • Klasse 2: voertuig/voertuig met aanhangwagen waarvan de hoogte meer is dan 2 meter en minder of gelijk is aan 3 meter bedraagt en waarvan het gewicht minder of gelijk is aan 3.5 ton maximaal toegelaten massa.
  • Klasse 3: vrachtwagens, autobussen en andere voertuigen met 2 assen waarvan de hoogte meer of gelijk is aan 3 meter en het maximale toegelaten gewicht meer dan 3.5 ton bedraagt.
  • Klasse 4: vrachtwagens, autobussen en andere voertuigen met 3 of meer assen waarvan de hoogte meer of gelijk is aan 3 meter en het maximale toegelaten gewicht meer dan 3.5 ton bedraagt.
  • Klasse 5: Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhangwagentje) en vierwielers.


Je kan meer gedetailleerde informatie terugvinden op de site van autoroutes.fr. Opgelet: de A63 is de enige snelweg die werkt met een alternatief classificatiesysteem.


Hoe kan je betalen?

Afhankelijk van de autosnelweg waarover je rijdt, kan je betalen met verschillende betaalmiddelen.

Automatische betaling

De weginfrastructuur in Europa wordt hoe langer hoe meer betalend en dat gebeurt steeds vaker met automatische systemen voor de zogenaamde ‘péage’ zoals in Frankrijk het geval is.

Men noemt deze systemen “FreeFlow”. De bedoeling is om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken en de files aan de betaalkiosken te verminderen op de autosnelwegen. Dat bespaart tijd, is goed voor de verkeersveiligheid en zorgt voor minder pollutie.

Frankrijk heeft in november 2022 een stuk autosnelweg in gebruik genomen waarbij zo’n automatisch betaalsysteem wordt toegepast, de A79 in de departementen Saône-et-Loire en Allier (centraal Frankrijk).

In de nabije toekomst zullen ook andere autosnelwegen volgen: de A13 (Normandië) en A14 , de A69 (open vanaf 2024) tussen Toulouse en Castres en de A40 in de Haute-Savoie.

Indien je een van die trajecten met automatisch betaalsysteem neemt, kan je op drie manieren betalen:

  • Heb je een elektronische tolbadge, dan gebeurt de betaling vanzelf wanneer je onder een portaal rijdt. Die ‘brug’ bevat naast infraroodcamera's en camera’s voor nummerplaatherkenning ook een scanner voor tolbadges.
  • Je kan betalen via een van de 16 betaalterminals op de snelwegparkings langs het traject.
  • Je kan ook online betalen, door je nummerplaat door te geven. Hetzij vóór je het traject neemt, hetzij erna maar wel binnen de 72 uur. Je kan ook een abonnement nemen als je het traject frequent gebruikt.

Alvast deze tip: informeer je goed als in het buitenland autosnelwegen gebruikt en bestel alvast gratis je tolbadge bij Touring.

Zonder automatische betaling

Er zijn verschillende manieren om tol te betalen:

  • Tolbadge: met een badge kan je automatisch betalen aan tolpoorten die hiervoor speciaal gereserveerd zijn. Je kan deze badge via Touring bestellen. Met deze badge kan je ook de tol in Spanje, Portugal en Italië betalen.
Deze topEurop badge kan je gratis bestellen via Touring.
  • Kredietkaarten: Visa, MasterCard, …
  • Je kan de tol ook betalen met cash geld. Let op: sommige tolmaatschappijen accepteren alleen munten vanaf 10 cent en biljetten tot maximaal € 20. En op sommige trajecten - een zeer beperkt aantal - is het betalen van de tol volledig geautomatiseerd en kan je enkel nog betalen met kredietkaarten of met een tolbadge.
  • Debetkaarten: bij sommige tolmaatschappijen is het mogelijk om met een debetkaart met het maestro-logo te betalen. Aangezien betalen met gewone debetkaarten niet overal mogelijk is, raden wij aan om steeds cash of een kredietkaart bij te hebben.


Toltarieven

Voor een overzicht van de toltarieven klik je hier.

Je kan de toltarieven voor jouw reisroute berekenen op de website van de Franse snelwegen.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …