Image
Frankrijk tolwegen
In Frankrijk wordt op de meeste autosnelwegen tol geheven. Maar wat is de makkelijkste manier om te betalen en hoe worden de bedragen berekend?


De toltarieven worden berekend op basis van de werkelijk afgelegde kilometers op de tolwegen en de categorie van het voertuig.Classificatie van de voertuigen

De voertuigen worden opgedeeld in vijf verschillende categorieën. Aan elke categorie is een bepaald tarief verbonden. Hieronder kan je de opdeling in een notendop terugvinden.

  • Klasse 1: voertuig/voertuig met aanhangwagen waarvan de maximale hoogte minder of gelijk is aan 2 meter en waarvan het gewicht minder of gelijk is aan 3.5 ton maximaal toegelaten massa. Accessoires zoals een dakkoffer of een bagagerek hebben geen invloed op de berekening van de totale hoogte en het tarief.
  • Klasse 2: voertuig/voertuig met aanhangwagen waarvan de hoogte meer is dan 2 meter en minder of gelijk is aan 3 meter bedraagt en waarvan het gewicht minder of gelijk is aan 3.5 ton maximaal toegelaten massa.
  • Klasse 3: vrachtwagens, autobussen en andere voertuigen met 2 assen waarvan de hoogte meer of gelijk is aan 3 meter en het maximale toegelaten gewicht meer dan 3.5 ton bedraagt.
  • Klasse 4: vrachtwagens, autobussen en andere voertuigen met 3 of meer assen waarvan de hoogte meer of gelijk is aan 3 meter en het maximale toegelaten gewicht meer dan 3.5 ton bedraagt.
  • Klasse 5: Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhangwagentje) en vierwielers.


Je kan meer gedetailleerde informatie terugvinden op de site van autoroutes.fr. Opgelet: de A63 is de enige snelweg die werkt met een alternatief classificatiesysteem.


Betaalmiddelen

Er zijn verschillende manieren om tol te betalen:

  • Tolbadge: met een badge kan je automatisch betalen aan tolpoorten die hiervoor speciaal gereserveerd zijn. Je kan deze badge via Touring bestellen. Met deze badge kan je ook de tol in Spanje, Portugal en eventueel Italië betalen.
Deze topEurop badge kan je gratis bestellen via Touring.
  • Kredietkaarten: Visa, MasterCard, …
  • Je kan de tol ook betalen met cash geld. Let op: sommige tolmaatschappijen accepteren alleen munten vanaf 10 cent en biljetten tot maximaal € 20. En op sommige trajecten - een zeer beperkt aantal - is het betalen van de tol volledig geautomatiseerd en kan je enkel nog betalen met kredietkaarten of met een tolbadge.
  • Debetkaarten: bij sommige tolmaatschappijen is het mogelijk om met een debetkaart met het maestro-logo te betalen. Aangezien betalen met gewone debetkaarten niet overal mogelijk is, raden wij aan om steeds cash of een kredietkaart bij te hebben.


Toltarieven

De tarieven van een aantal populaire routes vind je hieronder (opgemaakt op 3/3/2021).

De tarieven (euro) van de meest relevante klassen voertuigen.

Bijkomende informatie over de tarieven in Frankrijk vind je op autostrade.fr.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Europa formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-lid? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 op werkdagen tussen 9 en 12u en tussen 14 en 17u of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.