Image

Onze selectie van georganiseerde of individuele fietsreizen, en een paar geweldige bestemmingen om op twee wielen te ontdekken in Europa. Foto: Niko Laurila

Wij gingen op zoek naar fietsorganisaties en naar bestemmingen die de moeite waard zijn om op twee wielen te ontdekken. Daarnaast geven we ook nog een paar originele evenementen mee, voor de echte fietsfanaten. En dat allemaal buiten onze landsgrenzen.


Georganiseerde fietsreizen

1. Voor een breed publiek

Het Limburgse De Toerist Biking, een ervaren rot in het fietsvak, organiseert begeleide fietsvakanties voor een breed publiek. Naast traditionele wielerliefhebbers nemen ook recreanten met sportieve e-bikes en e-stadsfietsen deel aan deze reizen. De organisator vervoert de fietsen helemaal naar Spanje, Portugal of Slovenië (een nieuwe bestemming).


Nieuw dit jaar: een reis naar het Duitse Koblenz, met vertrek in België. In deze etappereis slaap je elke avond in een ander hotel en volgt je bagage met de vrachtwagen. Variatie gegarandeerd dus. Prijzen starten vanaf 995 euro per week.


2. Individueel georganiseerd

Ga je liever individueel op stap, als koppel, met vrienden of met het hele gezin, dan moet je zeker eens door het aanbod van Vos Travel snuisteren. Jij zorgt ervoor dat je ter plaatse geraakt, zij nemen de reservaties en het bagagetransport van je over.

De bestemmingen zijn verspreid over heel Europa, de lengte en de formule variëren naar wens. Van een tweedaagse in eigen land met vaste standplaats over een 7-daagse tocht langs schilderachtige wijnroutes in de Franse Elzas tot een week lang eilandhoppen in de Griekse Cycladen. Het accent ligt op genieten. En dus zijn ook minder sportieve fietsers meer dan welkom. Je kan je eigen fiets meenemen of er een huren.


3. Voer voor avonturiers

Bij Zuiderhuis kiezen ze voor hun groepsreizen resoluut voor offroad. Ze mikken op mountainbikers en gravelrijders om avontuurlijke fietsreizen af te trappen. Denk jeep-tracks, geitenpaden en zand- en grindwegen in bestemmingen als Marokko, Kirgizië, IJsland en Nepal. Eerder voor echte avonturiers dus. Maar aan het eind van elke dag wacht er wel een warme maaltijd en logeer je in comfortabele logies. Ook bagagetransport en technische ondersteuning zijn geregeld door de organisatie.


4. Langs tempels en rijstvelden

Ook bij Djoser hebben ze een aardig menu aan avontuurlijke fietsreizen. Al ligt het accent hier niet zozeer op de fietsbeleving, maar eerder op de ontdekking van het land of de regio. Een mooi voorbeeld is de 18 dagen durende fietsreis door Vietnam en Cambodja. Je fietst tussen de rijstvelden en van de ene tempel naar de andere. Waarbij je hier en daar halt houdt in een klein dorpje om kennis te maken met de lokale bevolking.

In Cambodja staat het wereldwonder Angkor Wat op het programma. De fietsafstanden zijn beperkt, zodat je genoeg tijd hebt om de lokale cultuur en natuur helemaal in je op te nemen.


5. Fietsen én een goed doel steunen in Afrika

Droom je van mountainbiken op de flanken van vulkanen, dwars door de jungle en met wildlife als toeschouwers? Dat kan, in Rwanda, Senegal, Kameroen, Zambia, Oeganda of Namibië. Niet alleen om je eigen grenzen te verleggen, maar ook om lokale onderwijsprojecten mogelijk te maken. Vélo Afrique koppelt elke fietsreis namelijk aan fondsenwerving voor hun goed doel: beter onderwijs in Afrika.

Eenmaal op je bestemming word je volledig ontzorgd, maar hou er wel rekening mee dat je vooraf genoeg trainingstijd inboekt. Want de ritten kunnen best pittig zijn, in lengte én aantal hoogtemeters. Prijsvoorbeeld voor 9 dagen Rwanda: 4250 euro per deelnemer, waarvan 1250 euro naar het goede doel gaat en fiscaal aftrekbaar is.


6. Voor sportieve fietsers

Wielerprofs gaan tijdens de koude en natte wintermaanden vaak trainen in het Spaanse Calpe. Ze vinden er asfaltwegen zo strak als biljartlakens, glooiend tussen de Middellandse Zee en de achterliggende bergketens en hoogvlaktes. Ook jij kan van dat decor genieten, mits de beentjes ietwat getraind zijn en je over een sportieve fiets beschikt. De organisatie Kortweg is gespecialiseerd in het volledig ontzorgen van sportieve fietsers op bestemmingen als Calpe, Mojacar en Mallorca. Jouw fiets gaat met een speciale vrachtwagen mee naar het zuiden, zelf vlieg je enkele dagen later naar de bestemming.

Ter plaatse kies je een groep die past bij jouw niveau en volg je een fietsbegeleider over de mooiste bergwegen. Onderweg wordt de innerlijke mens versterkt en worden technische of medische problemen opgelost indien nodig. De deelnemers verblijven in luxehotels en kunnen zelfs genieten van een massage achteraf. Echt zoals de profs dus. Er zijn tal van afreisdata en bestemmingen, zowel in de lente als in het najaar. Prijzen vanaf 1055 euro per week.


Fietsbestemmingen over de grens

1. De Green Velo-route in Polen

Polen heeft zich gerept om tegen 2024, het Europees jaar van de Fiets, zijn Green Velo langeafstandsroute tiptop in orde te brengen. Het parcours is niet minder dan 2000 km lang en doorkruist heel de oostkant van Polen, van noord naar zuid (of omgekeerd).

1. Wiadukty kolejowe
Wiadukty kolejowe. | Fotograaf: FlashStudio1

Je hoeft uiteraard niet het hele traject af te leggen, maar kan ook kiezen uit deeltrajecten. Daarbij kan je zelf het accent leggen op cultureel erfgoed of natuur (bossen, meren, rivieren). Of je mixt de twee natuurlijk. Op de Engelstalige website van Green Velo kan je alles zelf goed plannen en voorbereiden.


2. Het prachtige landschap van de Dordogne

Fotograaf: Gregory Cassiau | Copyright: agence les conteurs


In de Zuid-Franse Dordogne meandert de Isle van Périgueux tot aan Le Pizou (in de Gironde), weg van alle drukte. Er is plaats genoeg voor zogenaamde ‘voies vertes’, waar enkel niet gemotoriseerd vervoer toegelaten is. Het is gewoon een kwestie van de groene bordjes te volgen (meer dan 100 km lang als je wil) en je te laten leiden door prachtige natuur met mooie vergezichten, over fraai ontworpen fietsbruggen en langs tal van historische plaatsen: kastelen, kartuizerkloosters, kerken, abdijen en kathedralen. Zonder onderweg de gastronomie te vergeten.


3. Variatie troef in de Loire

Tussen het Centraal Massief in het westen en de Alpen in het oosten biedt het departement van de Loire een ongekende variatie voor fietsers. En dan hebben we het niet alleen over de omgeving, maar ook over aangepaste accommodaties, eetgelegenheden en verhuurcentra

Met twee bergketens in de buurt kan het niet anders dan dat er emblematische cols te bedwingen zijn – voer voor sportievelingen met racefietsen. De bosrijke omgeving is dan weer de gedroomde speeltuin voor mountainbikers. En de Loire-rivier laat zich flankeren door talrijke voies vertes die ideaal zijn om in gezinsverband te verkennen. Kers op de taart zijn de Route des Vins die door het departement lopen en de Bourgondiërs doen likkebaarden.


4. Langs de EuroVelo 3 door Frankrijk

De EuroVelo 3 is een langeafstandsfietsroute van wel 5700 km lang, van het Noorse Trondheim tot het Spaanse Cap-Fisterra. Het Franse gedeelte, de Scandiberique genoemd, begint in Charleroi. Maar je kan de fietsroute uiteraard ook gedeeltelijk rijden. Tot in Parijs bijvoorbeeld, om van daaruit terug te reizen met de trein. Het leuke aan deze route is dat ze een traject volgt langs bezienswaardigheden allerhande én langs plaatsen die interessant zijn voor fietsers. Fietsvriendelijke logies bijvoorbeeld. Alles staat verzameld op de gelijknamige website, waarmee je in een handomdraai je fietsvakantie samenstelt doorheen Frankrijk.


Fietsevenementen in het buitenland

Door de nacht in het hoge Noorden

In het Finse Imatra vindt op 28 en 29 juni 2024 de Saimaa Cycle Tour 2024 plaats. Op dat moment baadt het merengebied van Saimaa nog in het magische licht van de Midzomernacht, en dat is geen overbodige luxe. De 300 km lange hoofdroute loopt over kronkelende geasfalteerde wegen langs ontelbare meertjes, door schilderachtige landschappen en lieflijke dorpjes.


De Saimaa Cycle Tour is geen wedstrijd en staat open voor fietsliefhebbers van alle niveaus die zichzelf individueel of met een groep vrienden willen uitdagen. Kies je eigen uitdaging uit routes van 300, 85 of 38 kilometer. Onderweg zijn er meerdere servicepunten waar drankjes, snacks, warme maaltijden en zelfs massages worden aangeboden. Meer info: www.voigt-travel.nl


Nature is Bike: voor gravelaars

Gravelfietsen slaan de brug tussen racefietsen en mountainbikes. Dat maakt ze uitermate geschikt voor meerdaagse bike-packings of ritten in de natuur. En da’s precies wat het festival Nature is Bike wil bieden.

Liefhebbers van gravelbikes kunnen hun hart ophalen tijdens Nature is Bike in de buurt van Angers. © F-BOUKLA


Dit festival van de fiets slaat zijn tenten op nabij Angers (op 90 minuten van Parijs) en is een mix van fietsritten (verschillende lengtes voor verschillende condities), expo’s (80 exposanten), workshops en een muziekfestival. Het vindt plaats tijdens het weekend van 14 tot 16 juni aan het meer van Maine, op een steenworp van Angers. Inschrijven is een must. Twijfel niet te lang, want het festival wint snel aan populariteit.


Dichter bij huis

Dynamobile is een vrijwilligersorganisatie die de fiets in de kijker wil zetten, in België en daarbuiten. Al meer dan 25 jaar organiseren ze jaarlijks een meerdaagse tocht door Europa voor 120 fietsers, zowel volwassenen als kinderen. De organisatie wil verkozen politici er op die manier van overtuigen hoe belangrijk het is om een veilig en comfortabel fietsnetwerk aan te leggen en om de fiets te promoten als vervoermiddel.

Voor de editie van 2024 neemt Dynamobile je van 19 tot 26 juli mee op een tocht langs Doornik, Loos-en-Gohelle, Ennetières-en-Weppes en Kortrijk. Inschrijven kan via deze link.


Europese Campinggids 2024


Een fietsvakantie laat zich uitermate goed combineren met een kampeertrip. Haal daarom de Touring Campinggids in huis om je reis voor te bereiden. En dankzij de CKE-kaart geniet je van fikse kortingen in een netwerk van meer dan 2.000 campings. Schrijf je zeker ook hier in en blijf op de hoogte van al onze campinginitiatieven (inspiratie, ideeën, wedstrijden enzovoort).