Image
default

De meest ontspannende manier om nieuwe plekken te ontdekken in eigen land? Volg een van onze wandel- of fietsroutes.


In onze rubrieken ‘wandelroute’ en ‘fietsroute’ in Touring Magazine verkennen we bekende en minder bekende plekken in ons land. Als je niet in je magazine wil knippen, klik dan hieronder door naar alle praktische informatie. Veel wandel- en fietsplezier!


Trappen en lucht happen in Picardisch Wallonië

(TM 266 - fietsroute 33 km)


Het fietsknooppuntennetwerk van Picardisch Wallonië werd de afgelopen winter vernieuwd en uitgebreid. Voortaan is het netwerk goed voor 1.600 km fietsplezier, voor een groot stuk dwars door de natuur, ver weg van de openbare wegen. We fietsen een lus van ongeveer 33 km vanaf het kasteel van Beloeil.

Opgelet: deze route loopt deels over onverhard terrein; het gebruik van een stevige fiets of mountain bike is wenselijk.

Downloads: volledige reportage - routebeschrijving


Van Knokke naar De Panne en/of omgekeerd

(TM 265 - fietsroute 74 km)

Trappen met zicht op zee


Onze hele kustlijn afrijden per fiets? Een fluitje van een cent voor wie ‘goeie benen’ heeft… of geholpen wordt door een batterij. Trouwens,elektrisch fietsen is wel degelijk sporten en bijgevolg bevorderlijk voor je conditie. En ook de verkwikkende zeelucht is heilzaam, dus waar wacht je nog op?

Downloads: Volledige reportage - routebeschrijvingTijdreis door de Borinage

(TM 264 -fietsroute 30 km)


Vincent van Gogh verbleef een tijdje in België. Hij woonde onder meer in de Borinage, waar hij zich als lekenpreker onder de mijnwerkers begaf. Hoe het hem in de Borinage verging, weten we uit de correspondentie met zijn broer Theo. Was het hier, bij ons, dat hij het prediken inruilde voor de kunst? Het korte antwoord: ja!

Lees de volledige reportage
Dowwnload: routebeschrijvingDe dorpjes van Heuvelland

(TM 263 - wandelroute 9,9 km)

wandelroute in Heuvelland


Wandelen in en om de gemeente Heuvelland, de mogelijkheden zijn legio. Populair is de kleine lus die in hartje Kemmel vertrekt, maar wij stippelden een wandelroute uit van net geen 10 km met verrassende haltes en indrukwekkende vergezichten onderweg.

Downloads:
volledige reportage - routebeschrijvingHet Drielandenpunt

(TM 262 - wandelroute 12 km)

wandelroute in het Drielandenpunt


Deze wandelroute brengt ons naar het drielandenpunt in het noordoosten van de provincie Luik. Bijzonder en door velen vergeten, is dat hier ooit nog vier landen bij elkaar kwamen. Dat vierde land heette Neutraal Moresnet en was een tijdje ‘niemandsland’. Bereid je voor op een verrassende wandeling op het ‘snijpunt’ van België, Duitsland, Nederland en .... ‘niemandsland’.

Downloads:
volledige reportage - routebeschrijvingGrensgevallen in Baarle

(TM 261 - wandelroute 17 km)

wandelroute in de gekste gemeente ter wereld


Voor deze ‘wandeling in eigen land’ trekken we héél even de grens over. Baarle-Hertog is namelijk een exclave, ofwel een stukje België in Nederland. Tot dusver de eenvoudige uitleg, want ter plaatse blijkt de enclavesituatie nog een pak complexer. Welkom in de gekste gemeente ter wereld.

Downloads:
volledige reportage - routebeschrijvingDe rustige kant van Meetjesland

(TM 259 - fietsroute 36 km)

fietslus in Meetjesland


Een fiets- en wandellus van net geen 36 km langs de kanalen in Meetjesland, meer bepaald het zogeheten 'Schipdonkkanaal' en het Kanaal Gent-Brugge. De jaagpaden verleiden ons om naar de hoogste versnelling te schakelen maar we doen het toch rustig aan en tonen jou de mooiste plekjes op deze uitgestippelde route.

addendum

In deze reportage heeft onze routeplanner helaas een fietsknooppunt over het hoofd gezien. Na knooppunt 88 moet je eerst naar knooppunt 4 om uiteindelijk naar knooppunt 1 te kunnen fietsen. Onze excuses.

Downloads:
volledige reportage - routebeschrijvingHet Land van de Meren

(TM 258 - fietsroute 42,3 km)

fietslus rondom de grootste stuwdam van het land


Een fiets- en wandelroute (lus) van 42,3 km rondom de grootste stuwdam van België. Het parcours is niet vlak maar er zijn voldoende rustplaatsen onderweg met panoramisch zicht op de vijf aaneengesloten meren.

Downloads:

volledige reportage - routebeschrijvingStille Waters: de mooiste plekjes langs de Schelde

(TM257 - fietsroute 29,3 km)

de mooiste plekjes langs de Schelde per fiets of te voet


Deze lus van 29,3 km in de buurt van Temse toont de mooiste en meest rustige plekjes aan de Schelde. Je kunt dit parcours integraal met de fiets afleggen maar het parcours is tevens een perfecte wandelroute.

Downloads:

volledige reportage - routebeschrijving

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …