Image
Combineer cultuur en natuur tijdens onze fietstocht door Picardisch Wallonië.


Het fietsknooppuntennetwerk van Picardisch Wallonië is goed voor ruim 1.600 km fietsplezier, voor een groot stuk dwars door de natuur, ver weg van de openbare wegen. We fietsen een lus van ongeveer 33 km vanaf het Kasteel van Beloeil.



Bekijk al onze wandel- en fietsroutes in België.


De regio

Picardisch Wallonië is een omvangrijk en groen gebied met 330.000 inwoners, dat zich uitstrekt tussen Rijsel, Brussel, Bergen en Kortrijk. De regio telt 23 gemeenten, twee natuurparken en drie erfgoed- en winkelsteden: Doornik, Aat en Moeskroen.


De route

Deze route van 33 km begint bij fietsknooppunt 89, vlak bij de gratis parking van het Kasteel van Beloeil.


Vertrekpunt: het Kasteel van Beloeil

Het Kasteel van Beloeil moet je minstens één keer bezocht hebben. Naar Belgische normen is het echt een indrukwekkende verschijning, en in die context wordt het qua architectuur al eens vergeleken met het Kasteel van Versailles.

Wat Beloeil uniek maakt, is dat het sinds de 14de eeuw nog altijd in handen is van dezelfde familie: het adellijk geslacht de Ligne. Het kasteel dateert uit de late middeleeuwen en is een zogeheten waterburcht, rijkelijk omgeven door afschermende waterpartijen. Maar het zijn toch vooral de tuinen die het Kasteel van Beloeil zijn grootse uitstraling geven. Voor je begint te fietsen (of erna), moet je beslist wat tijd uittrekken om deze prachtige tuinen te bezoeken. De Engelse tuinen kan je jammer genoeg niet bezoeken, want die behoren tot het private deel van het kasteel.

Meer info over het kasteel vind je bij het toeristisch kantoor van Beloeil, vlak bij de ingang van het kasteel, of op de website van het kasteel zelf.

Er is gratis parkeergelegenheid, maar in het weekend kom je best niet te laat.

Heb je geen fiets bij? Contacteer dan tijdig het toeristisch kantoor, waar je (elektrische) fietsen kan huren.


Langs het kanaal Blaton-Aat

We starten onze fietstocht door Picardisch Wallonië nabij fietsknooppunt 89 en fietsen een stukje langs de tuinen van het Kasteel van Beloeil. Bij knooppunt 29 rijden we nog even rechtdoor tot aan knooppunt 30, om daar af te dalen naar de oevers van het Kanaal Blaton-Aat. Hier kom je op RAVeL 1 richting Blaton. Maar let op: na de knooppunten 32, 31 en 93 fietsen we rechtdoor tot aan knooppunt 92.

Picardisch Wallonië
Langs de RAVeL liggen tal van ongebruikte sluizen. © Johannes Vande Voorde

RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes) is een veilig en comfortabel netwerk van groene wegen voor de trage weggebruiker, aangelegd op jaagpaden en oude spoorlijnen. Hier fietsen we op een jaagpad en onderweg botsen we op heel wat werkloze sluizen. Tot na de Eerste Wereldoorlog was er behoorlijk wat trafiek van steenkool op deze waterweg tussen Aat en Blaton, maar vandaag is er haast geen verkeer meer en is het er heerlijk genieten langs het ruisende groen.


Door open velden

Vanaf het dorpje Blaton fietsen we voornamelijk door open velden, over het algemeen op vlakke wegen met hier en daar wat ‘vals plat’. Onze route loopt dwars door Tourpes, een deelgemeente van Leuze-en-Hainaut.

Ben je een bierliefhebber? Hou dan zeker even halt bij Brasserie Dupont, een oude boerderij uit 1759, in 1844 omgevormd tot boerderij-brouwerij. Deze gerenommeerde brouwerij is onder meer bekend om haar Saison, een biersoort die typisch is voor de streek (en bij uitbreiding voor heel Henegouwen).


Aubechies, een van de mooiste dorpjes van Wallonië

Net voorbij de brouwerij sla je rechtsaf in de smalle Rue Communale, om vervolgens via de Rue Collin naar Aubechies te trappen. Deze deelgemeente van Beloeil is opgenomen in de lijst van ‘Les plus Beaux Villages de Wallonie’. Parkeer je fiets en breng een bezoek aan de Archéosite, een unieke verzameling van archeologische reconstructies. Tijdens een rondleiding met gids wandel je van de prehistorie tot het Romeinse tijdperk. Meer informatie vind je op de website van het museum.

Daarna gaat het opnieuw richting Beloeil. Je rijdt langs rustige wegen en komt voornamelijk boerderijen en landbouwgebied tegen. Vanaf knooppunt 44 wordt het landschap geleidelijk groener .

Tussen de knooppunten 27 en 29 bevind je je weer in de bossen. Hou de linkerkant van de Chemin du Major in de gaten, want op een bepaald moment doemt het Kasteel van Beloeil weer op. Vanaf deze plek krijg je een goed beeld van de omvang van het domein.


Een weekend in Picardisch Wallonië

Zin om van je uitstap een weekendje te maken? Dan zijn hier alvast een paar adresjes:


Fietsen met een gerust gemoed

Een lekke band, een ongeluk, ... Met de hulp van Touring Bike geraak je altijd weer thuis. Een klassieke of een elektrische fiets, het maakt niet uit!