De zomer lijkt nog veraf, net als je autovakantie. Hoe dan ook: wacht niet te lang om de toestand van je wagen te controleren.
Om de grote drukte te vermijden, wordt het stilaan tijd om een afspraak te maken bij je garagehouder voor een klein (of groot?) onderhoud. Denk eraan: diezelfde auto, die meestal alleen kleine afstanden aflegt – en zonder zware lading – moet in enkele dagen tijd duizenden kilometers trotseren mét bagage, en dan vaak nog eens onder een loden zon.
Zelf controleren of laten controleren door je garagehouder, afhankelijk van je eigen deskundigheid:
- Vervanging en/of reiniging van de filters: olie, benzine/diesel, lucht, airco.
- Controle van de slijtbare onderdelen: remblokken, bougies, enz.
- Controle van de batterij en van het laadsysteem. Bij twijfel kan Touring je helpen.
- Drijfriemen, bougies, kwaliteit van de olie (verversing), uitlaat, schokdempers, remmen, staat van de balgen en de cardanassen.
Het peil van volgende vloeistoffen moet je regelmatig controleren, zowel vóór als tijdens de reis:
- Motorolie
- Koelvloeistof
- Remvloeistof
- Ruitenwisservloeistof
Zichtbaarheid:
Maak eerst de koplampen en de lichten schoon, zowel buiten als binnen. Ga tegelijk na of de voorruit niet gebarsten of beschadigd is. Controleer ook:
- Alle lichtbronnen, vooral de stoplichten en richtingaanwijzers. Zorg ervoor dat je altijd een doos reservelampen en -zekeringen bijhebt.
- Vul het ruitensproeierreservoir met een geschikt (insectenwerend) product.
- Vervang zo nodig de ruitenwisserbladen.
De banden: je levensverzekering!
Als er één element is dat absoluut grondig moet worden nagezien, dan zijn het wel je banden! Die waarborgen immers in de eerste plaats je veiligheid op weg naar je vakantiebestemming. Ze moeten dus absoluut in goede staat zijn voor je vertrek. Zijn ze ouder dan vijf jaar, laat ze dan hoe dan ook controleren, ook al zien ze er op het eerste gezicht nog degelijk uit. Het rubber slijt immers onvermijdelijk met de tijd.
Ander frequent probleem: een te lage bandendruk. Die verhoogt het verbruik en dreigt de band te doen springen door oververhitting. Ga dus na of je banden de juiste druk hebben: check het onderhoudsboekje en corrigeer zo nodig. Vergeet ook niet dat je die klus moet (laten) uitvoeren als je banden koud staan. Heb je een lange tocht voor de boeg op autosnelwegen en is je wagen zwaar geladen, verhoog dan de druk met ongeveer 0,3 bar. En vergeet ook je reservewiel niet!
Nuttige accessoires om mee te nemen:
- Reservevloeistoffen (olie, water …)
- Spuitbus tegen lekke band
- Noodmateriaal (schroeven, tangen …)
- Telescopische sleepstang
- Extra bevestigingen als je een dakbagagedrager gebruikt
- Zaklamp
- Zakmes
Beter voorkomen dan genezen!
Al die kleine voorzorgsmaatregelen zullen je eventuele problemen en vooral heel wat euro’s besparen! Banden, motorolie en zelfs ruitenwisservloeistof zijn immers bijzonder duur in servicestations langs autosnelwegen.
Tot slot nog dit: houd altijd je boorddocumenten en het telefoonnummer van Touring bij de hand, in geval van een incident/ongeval op je vakantieroute. Op die manier ‘gewapend’ ben je altijd en overal beschermd! Alle verdere info hierover vind je op de website van Touring.
Meest recente artikelen
Koopgids: is de gravelbike een gulden middenweg tussen racefiets en mountainbike?
Gravelbikes voelen zich thuis op en naast de weg.
Getest: Origine Help, de sportieve elektrische fiets die je meer doet fietsen
Het Noord-Franse merk Origine lanceert de Help als gravelbike met trapondersteuning.
Batterijen van elektrische auto's, duur en fragiel?
Private lease, de budgetvriendelijke oplossing in 10 punten
De compacte modellen van Hyundai
Partnerinfo - Je bent nog niet klaar voor een Plug-in Hybride of volledig elektrische wagen? Geen probleem. Benzinewagens blijven immers ook de komende jaren nog een vaste waarde.
Koga Colmaro Extreme gravelbike getest: veelzijdig en avontuurlijk
Koga heeft een familie van gravelbikes, die luisteren naar de naam Colmaro.