Er brandt een lampje op je dashboard: wat nu?

08/11/2017
dashboard

Door Vincent Hayez

De dag kan niet meer stuk. Met z’n allen gezellig op familie uitstap, de sfeer zit er goed in. Je zit ontspannen achter het stuur, tot er na enkele kilometers plots een lampje gaat branden op je dashboard. Wat nu?

Brandende lampjes en hun betekenis

Elk automerk en -model heeft een eigen dashboard. Een opsomming geven van alle mogelijke bestaande lampjes, is dus zo goed als onmogelijk. We overlopen de meest courante signalen:

 

De eerste categorie bestaat uit de werkingssignalen.

 

werkingssignalen

 

De tweede categorie bestaat uit de waarschuwingssignalen. Ze geven niet noodzakelijk een gevaar aan maar negeer de boodschap niet en vraag, indien nodig, raad aan een specialist.

 

waarschuwingssignalen

 

De derde categorie bestaat uit alarmsignalen die (meestal) om een onmiddellijke interventie vragen, of ten minste bijzondere aandacht vergen.

 

alarmsignalen

 

Ben je verplicht te stoppen, zorg ervoor dat het in alle veiligheid gebeurt en lees ons advies ‘’Pech op de weg, wat nu?’’.

Vincent Hayez

Vincent Hayez

Kennis en technische bagage maken van Vincent Hayez dé referentie in de autowereld, waarin veiligheid en ecologie steeds belangrijker worden.

Ook door Vincent Hayez: De herfst, vier tips om beter te zien en gezien te worden! | 6 vragen over Automatic emergency braking | Wegligging: 5 tips om veilig de herfst in te gaan | Hoe ontstaan files: een woordje uitleg | De zelfparkerende auto, mythe of werkelijkheid? | Meer info...

Verwante inhoud