Image
"Medieval city of Mantua in Lombardy, Italy."
In Italië zijn er steden met een zone voor beperkte toegang (zona a traffico limitato) en zijn ook steden waar je tol moet betalen om de stad binnen te rijden.


We sommen de verschillende regels hieronder op; ze zijn ook van toepassing op buitenlandse voertuigen, zoals voertuigen met een Belgische nummerplaat.Beperkte toegang: Zona Traffico Limitato

Om de verkeersdrukte en de luchtvervuiling te verminderen, is er in het historische centrum van de meeste grote Italiaanse steden (Bologna, Bolzano, Luca, Milaan, Pisa, Rome, Triest, Turijn, Verona etc. ) een ‘beperkte verkeerszone’ (ZTL) ingesteld.

Traffic restriction zone in Rome, Italy
De meeste grote steden, zoals hier in Rome, hebben een Zona Traffico Limitato (ZTL).


Enkel voertuigen met een ‘speciale vergunning’ hebben toegang tot deze zone.
Die uitzonderingen worden in de meeste steden bij het begin van de zone met specifieke ‘onderborden’ aangeduid. Zo zijn er onder meer uitzonderingen voor mindervaliden, bromfiets, motorfiets, stadsbus, taxi, politie, enzovoorts.

Het begin (links) en einde (rechts) van een zone voor beperkte toegang.


Het rijverbod kan algemeen zijn, het kan ook beperkt zijn tot bepaalde uren (over het algemeen tussen 8u en 18 u).

Vaak zijn de borden slecht herkenbaar of moeilijk terug te vinden. Bij twijfel is het aan te raden je voertuig in een parking buiten de binnenstad achter te laten.

Indien je zonder toestemming een ZTL binnenrijdt en in die zone parkeert moet je een dubbele boete betalen (een boete om de zone binnen te rijden, en een boete wegens foutief parkeren).

Als je hotel zich in een ZTL bevindt, kan je een tijdelijke vergunning verkrijgen. Contacteer eerst je hotel voor je de zone binnenrijdt, en vraag naar de modaliteiten om deze vergunning te verkrijgen.


Stadstol

Auto’s in het centrum van Milaan moeten een ecopas (AreaCpas) hebben. De zones worden aangeduid met een verkeersbord. De verplichting geldt overdag op werkdagen . Op zaterdagen, zon- en feestdagen geldt er geen vignetplicht. Het normaal tarief is €5 per dag.

Ook in Bologna en Palermo is er een stadstol waar u moet betalen om op bepaalde momenten en onder bepaalde voorwaarden het centrum van de stad binnen te rijden.

Waar je ook pech krijgt, bel ons op en je wordt meteen geholpen door een van onze bijstandspartners.


Zie ook
: Milieuzones en vignetten in Europa.Touring staat voor je klaar in heel Europa

Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Europa formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-lid? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 op werkdagen tussen 9 en 12u en tussen 14 en 17u of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.