Image
LEZ in Griekenland

​In Griekenland is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Athene. Om in die lage emissiezones te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Om de luchtverontreiniging en de verkeersopstoppingen te verminderen zijn in Griekenland in Athene twee tijdelijke lage milieuzones (LEZ) ingesteld: het stadscentrum (binnen de kleine ring) en een zone die het hele stadsgebied omvat. Het reglement is niet van toepassing op voertuigen met een buitenlandse nummerplaat.


De kleine ring (dactylios)

LEZ in Athene
De zogeheten kleine LEZ-ring van Athene: daktylios


De beperkende maatregelen gelden van maandag tot en met donderdag van 07.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 07.00 tot 15.00 uur. Ze gelden niet op zaterdagen, zondagen, feestdagen en op dagen waarop het openbaar vervoer 24 uur lang staakt.

Voertuigen tot 2,2 ton mogen het gebied slechts op wisselende dagen betreden, afhankelijk van het laatste cijfer van hun kentekenplaat (even of oneven).

LEZ Athene
Verkeersbord: begin dactylios


De regelgeving is niet van toepassing op:

  • voertuigen met een buitenlands nummerplaat;
  • Griekse huurauto's (de eerste veertig dagen);
  • elektrische en hybride auto's;
  • bewoners binnen de ring (met de juiste vergunning);
  • voertuigen van politie, ambulances, medisch personeel;
  • voertuigen van staatsdiensten, lokale overheden, organisaties of nutsbedrijven;
  • consulaire voertuigen.


Athene (grondgebied)

Het reglement is enkel van toepassing voor voertuigen van meer dan 2,2 ton en bussen ingeschreven na 1.1.1998 (vanaf 2021) over het hele grondgebied van Athene. Elk kalenderjaar wordt de datum met een jaar verhoogd.

De regeling is geldig van maandag tot en met donderdag van 07.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 07.00 tot 15.00 uur maar niet op zaterdagen, zondagen, feestdagen en op dagen waarop het openbaar vervoer de ganse dag staakt.

De regeling geldt niét voor voertuigen met een buitenlandse nummerplaat.

Meer informatie over de lage-emissiezone van Athene (LEZ/ZBE)? Bezoek de website van de Griekse politie.

Zie ook: Milieuzones in de populairste reisbestemmingen.

Je vindt ook inlichtingen over de milieuzones in alle landen van de Europese Unie op de website van de EU.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.