Duitsland hanteert niet alleen vignetten voor milieuzones, op sommige plaatsen is er zelfs een rijverbod. Wie er het fijne wil van weten, vindt hieronder alle details.
Je hebt sowieso een vignet nodig om in de milieuzones in Duitsland te rijden. Maar steden kunnen ook extra rijverbodsmaatregelen nemen tegen dieselvoertuigen en oudere voertuigen in bepaalde zones (Dieselfahrverbot).
Milieuzones en dieselverbod
- Waar zijn de milieuzones in Duitsland?
- Welk verkeersbord duidt het begin en einde van een zone aan?
- Wie moet een vignet hebben?
- welke vignetten bestaan er?
- Waar kan je het vignet kopen?
- Wie moet geen vignet hebben?
- Dieselverbod - Dieselfahrverbot in Duitsland
Duitsland telt 58 milieuzones
Sinds begin 2008 werden er 'milieuzones' (Umweltzone) afgebakend in bepaalde steden in Duitsland. Er zijn op dit ogenblik 58 milieuzones in Duitsland.
Begin en einde van een ‘Umweltzone’
De toegang tot die zones wordt aangeduid met een verkeersbord 270,1 het einde van de zone met een verkeersbord 270.2

Wie moet een vignet hebben?
Enkel wagens voorzien van een geldig milieuvignet (Umweltplakette) worden in deze zones toegelaten. Alle auto's, campers, bussen, vrachtwagens, op alle brandstofsoorten, moeten binnen de milieuzones een sticker hebben. Ook elektrische wagens moeten dus een milieusticker hebben. Enkel in Beieren geldt een uitzondering: het Ministerie van Binnenlandse zaken van Beieren heeft de politie gevraagd elektrische wagens zonder milieusticker niet meer te beboeten. Dit geldt ook voor auto's met een buitenlands kenteken. Het rijden in een Umweltzone zonder de juiste sticker kan een boete opleveren van circa 100 euro.
Er zijn drie vignetten

Er bestaan drie kleuren stickers: groen, geel en rood. De kleur die wordt toegekend aan het voertuig, is afhankelijk van de uitstoot. De toekenning geschiedt aan de hand van het kenteken. De gele sticker is alleen nog geldig in Neu-Ulm, de rode sticker wordt nergens meer toegelaten en is ook niet meer verkrijgbaar. De veelbesproken ‘blauwe sticker’ voor diesels met lage NOₓ-uitstoot is er vooralsnog niet.
Waar kan je het vignet kopen?
Je kan de sticker bij Touring aankopen. In Duitsland kan je de zogeheten Umweltplakette aanschaffen bij gemeenten en bij keuringstations zoals onder meer DEKRA en TUV.
Wie moet geen vignet hebben?
- motorfietsen, snorfietsen, bromfietsen
- voertuigen ingeschreven als oldtimer (ouder dan 30 jaar) en in goede staat van onderhoud. Je moet een kopie van het inschrijvingsbewijs achter de voorruit plaatsen (met fluostift het eerste jaar van inschrijving hierop aanduiden)
- bestuurders in het bezit van een Europese gehandicaptenparkeerkaart (plaats deze duidelijk achter je voorruit als je een Umweltzone binnenrijdt)
Dieselverbod - Dieselfahrverbot in Duitsland
- Sinds november 2019 kunnen steden naast de milieuzones ook rijverboden voor dieselvoertuigen op bepaalde plaatsen in de stad instellen.
- De steden kunnen zelf bepalen wat de minimaal vereiste euro-emissienorm is en welke voertuigen geweerd worden (bijvoorbeeld alleen vrachtwagens: LKW, Lastkraftwagen).
- Voor een dieselverbod is de milieusticker niet van toepassing.
- In sommige steden worden ook sterk vervuilende benzinevoertuigen geweerd in de zone waar een dieselverbod geldt. Een dieselverbod kan ook voor oldtimers gelden. De regels verschillen per plaats, informeer bij de gemeente.
- Het dieselverbod wordt aangegeven met een onderbord.

- Momenteel geldt er in een viertal steden een dieselverbod, nl. in Hamburg, Munchen, Stuttgart en Darmstadt
- Hamburg: dieselverbod in de Max-Brauer-Allee tussen de Chemnitzstraße/Gerichtstraße/Julius-Leber-Straße en de Holstenstraße voor alle dieselvooertuigen tot en met euronorm 5 en in de Stresemannstraße tussen de Kaltenkircher Platz en Neuer Kamp enkel voor vrachtvervoer tot en met euronorm 5, niet voor personenwagens.
- Munchen: in de bestaande milieuzone voor alle dieselvoertuigen tot en met euronorm 4. Vanaf oktober voor alle dieselvoertuigen tot en met euronorm 5.
- Stuttgart: verbod voor alle dieselvoertuigen tot en met euronorm 4 in de volledige milieuzone en tot en met euronorm 5 in de zogenaamde kleine milieuzone.
- Darmstadt: rijverbod in de Hügelstraße en de Heinrichstraße voor dieselvoertuigen tot en met euronorm 5 en benzinevoertuigen van euronorm o, 1 en 2.
Je vindt ook inlichtingen over de milieuzones in alle landen van de Europese Unie op de website van de EU.
Zie ook: Milieuzones en vignetten in Europa
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Veilig op de fiets of bromfiets in de winter
10 keer energie tanken onder de zon
Winter: hoe onderhoud je je auto en maak je hem winterklaar?
Sneeuwkettingen monteren
Op een besneeuw wegdek komen sneeuwkettingen goed van pas. Met onze raadgevingen kom je alvast beslagen ten ijs.
Ellio Max speed pedelec getest: ideale metgezel voor lange afstanden
Hoe presteert de Ellio Max, de grote broer van de Ellio Original?
West-Zeeuws-Vlaanderen, lekker dichtbij
Culinair toerisme? In West-Zeeuws-Vlaanderen hebben ze er alvast hun eigen kijk op. Hier focust men namelijk op de korte voedselketen: van de zee en de polders quasi rechtstreeks op je bord. Of nog korter: zelf plukken en klaar.