Image
Ik ga kamperen en ik neem mee…

Een gezellige kampeervakantie met de kinderen of een trektocht met vrienden? Ga steeds goed doordacht te werk bij het uitzoeken van je kampeermateriaal.

Kamperen is vandaag niet meer te vergelijken met vroeger. De vereisten op gebied van comfort en hygiëne liggen een stuk hoger. Je kan nog altijd je eigen tent inpakken - de goedkoopste oplossing - maar je kan ook voor een volledig uitgeruste camper of mobilhome gaan. Wat planning betreft, is de periode van januari tot maart ideaal om je zomervakantie te reserveren. Dat geldt vooral als je richting Frankrijk trekt, de populairste vakantiebestemming bij Belgen. Surf voor last-minute vakanties naar www.campingfrance.com/nl 

En daarna is het tijd om alle materiaal te verzamelen en vooral te testen! Dat bespaart je teleurstellingen en een slecht begin van je vakantie. Alvorens je naar een sportwinkel als Decathlon of AS Adventure spurt, valt het aan te raden om even rond te vragen welke spullen je eventueel kan lenen van familie en vrienden.

Het materiaal

Het spreekt voor zich dat je tent het belangrijkste onderdeel van je kampeeruitrusting is.

De bungalowtent voor het gezin

Je kiest ze afhankelijk van de bestemming en de buitentemperatuur en de grootte hangt af van het aantal personen dat ze moet herbergen. Voor de zomer kies je een drie- of vierseizoenstent in polyester of een katoenen tent die ontworpen is voor gebruik bij hitte en maximale ventilatie biedt.

De meeste tenten zijn ontworpen voor 2 tot 5 personen, maar je vindt er ook die plaats bieden aan wel twaalf personen. Die kosten natuurlijk wel iets meer. Wat het gewicht betreft, kan je tot 20 kilo gaan. De vorm die je kiest hangt af van de hoeveelheid ruimte die je wil hebben en of je binnenin rechtop wil kunnen staan. Voor meer ruimte koop je een koepeltent, als je met minder ruimte genoegen neemt, kan je een tunneltent kiezen. Tenten met 4 slaapplaatsen bieden ook een gemeenschappelijke ruimte, waar de slaapruimtes rondom liggen. Ten slotte kan je, als je 's avonds of 's nachts aankomt, best een model kiezen dat eenvoudig op te zetten is.

De bivaktent (voor trekking of wildkamperen)

Deze tenten zijn uiteraard lichter, maar blijven nog altijd het zwaarste stuk in je bagage. Je kiest ze in de eerste plaats afhankelijk van de ruimte die ze innemen. Dat betekent dat je compromissen moet sluiten op het gebied van comfort en binnenruimte. Sommige tenten bestaan uit een enkele laag. Dat is natuurlijk lichter, maar betekent dat je condensatie krijgt aan de binnenkant van het zeil. Andere hebben een binnentent met betere ventilatie, maar die zijn dan weer zwaarder en nemen meer ruimte in beslag. Andere criteria waar je op moet letten: waterdichtheid, stevigheid en de bodembevestiging (als de bevestiging gebeurt met tentharingen, zal je extra bevestiging nodig hebben bij slecht weer.)

Welk type tent je ook kiest, denk altijd aan: haringen, een (houten) hamer, een klein schopje om een geul rond de tent te graven (soms volstaat een stok), een zaklamp, een grondzeil, luchtmatrassen, slaapzakken en - als minimale luxe - je hoofdkussen, dat je een goede nachtrust verzekert.

Image
Camping

 

Ontbijt en diner

De eerste morgen van je vakantie. Je wordt wakker in een stralende zon. Je verkent even de camping en installeert je vervolgens naast je tent voor het eerste ontbijt.

Wat moet je bij je hebben? Onmisbaar zijn een kampeertafel en één vouwstoel per persoon. Maar ook voor elke maaltijd: een kookstel, lucifers of een aansteker, borden en kopjes, keukengerei, kleine kookpotjes, een zakmes, een blikopener en natuurlijk een kurkentrekker (om zalig te aperitieven in de late namiddag!). Wat eten meenemen is altijd de veiligste optie. Daarna doe je je inkopen in de campingwinkel of in de lokale supermarkt.

Het bovenstaande geldt natuurlijk voor het reizen met de auto. Trekkers beperken hun uitrusting tot het strikte minimum.

Wildkamperen

Gezinnen verkiezen doorgaans een afgesloten en goed uitgeruste camping met sanitair, winkels, bars, een zwembad en zo mogelijk een zwemparadijs. Jongeren verkennen de wereld vaak liever op een minder georganiseerde manier en aarzelen niet om te gaan wildkamperen.

Belangrijk daarbij is om je eerst op de hoogte te stellen van de geldende wetgeving rond wildkamperen. Die verschilt van land tot land.

Kies zo mogelijk een donker gekleurde tent, die gaat beter op in de natuur.

En vergeet de onmisbare spullen niet: luchtmatras, slaapzak, campinggas, een touw om je kleren te drogen en een plastic zeiltje om voor je tent te kunnen zitten.

Image
camping regen kleden

 

Kleed je als een echte trekker

Je moet op twee zaken letten: gewicht en kwaliteit van de stof. In sportwinkels als Decathlon en AS Adventure vind je alles wat je nodig hebt, van schoenen en T-shirts tot regenkledij. Ervaren trekkers zullen je vertellen dat het ideale materiaal voor je trekkerskleding - inclusief ondergoed en T-shirt - merinowol is, ook al is dat geen goedkope optie. De kledingstukken zijn zacht, isolerend, extreem licht en hebben antibacteriële eigenschappen. Zelfs na verschillende dagen zullen ze niet ruiken. Wanneer je soms dagenlang geen douche tegenkomt, is dat wellicht een goede zaak. Als je daarentegen naar een warmer land trekt, is het lichtst mogelijke katoen de perfecte keuze.

Welk materiaal je ook verkiest voor je kleding, we geven je alvast een voorbeeld van een modelgarderobe trekkerskledij:

  • 3 boxershorts (bestaan in merinowol)
  • 3 paar sokken (bestaan in merinowol)
  • 2 T-shirts (bestaan in merinowol)
  • 1 T-shirt uit biokeramiek
  • 1 trui
  • 1 hoodie
  • 1 paar jeans
  • 1 chinobroek (licht en aangenaam om te dragen)
  • 1 short
  • 1 windjak / regenjas
  • 1 paar goede polyvalente schoenen, geschikt om mee te stappen en voor 's avonds.
  • 1 zwembroek / badpak

Vergeet niet dat je zo nodig ook ter plekke kledij kan aanschaffen.

 

Campinggids

Welke vorm van kamperen je ook kiest, haal de Touring Campinggids in huis en ga voorbereid op stap. En dankzij de CKE-kaart geniet je van fikse kortingen. Schrijf je zeker ook in op onze toekomstige camping nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte.