Image
tips om de ideale camper aanschaffen
Mobilhomes spreken tot de verbeelding maar wie er een wil kopen, denkt beter goed na. Met deze tips stap je goed voorbereid naar je dealer.

Campers, motorhomes of mobilehomes bestaan in vele maten en gewichten, letterlijk. Om erachter te komen welke het beste bij jou past, dien je je vooraf een aantal pertinente vragen te stellen. Met deze tips bereid je je optimaal voor op je eerste bezoek aan de showroom want ‘wikken en wegen’ doe je beter niet in het bijzijn van de verkoper. Kortom: doe een groot deel van het denkwerk thuis want het aanbod is enorm, de modellen divers en de prijzen navenant.

1. Probeer ervaring op te doen

Voor je een paar tienduizend euro uitgeeft, is het belangrijk om praktijkervaring op te doen. Huur eens een camper en maak er een reis mee. Of ga met vrienden op vakantie die er een hebben. Of kun je hun camper een paar dagen lenen? Op die manier kom je erachter of de manier van reizen al dan niet bevalt alsook wat de voor- en nadelen zijn. Maak onderweg lijstjes met pro’s en contra’s en/of probeer op papier de ideale camper samen te stellen.

2. Hou rekening met je gezinssituatie

Gezin met twee? Alleen? Met 1 of meerdere kinderen? Voor elke situatie is er wel een type voertuig maar koop niet té groot. Een bed ‘op overschot’ mag dan aanlokkelijk klinken, het wordt in de praktijk echter heel snel ‘verloren ruimte’.

3. Prijs is niet het belangrijkste argument

Het aanbod is breed en de prijzen variëren danig. Vaak zitten de grote prijsverschillen in de afwerkingsgraad maar ook in het rijcomfort en de geboden opties. Je bepaalt uiteraard geheel zelf je budget maar het belangrijkste aankoopargument is wat je ermee wil doen, veeleer dan de kostprijs.

4. Welk rijbewijs heb je?

Weet dat je met een gewoon rijbewijs B een voertuig van maximaal 3,5 ton mag besturen. Een keer voorbij die 3500 kg heb je een rijbewijs C (vrachtwagen) nodig.

5. Budget is meer dan de aanschaf alleen

Voorzie in je budget niet enkel de aanschaf van de camper maar denk tevens aan de kosten van de financiering, toebehoren, eventuele parkeerplaats/garage en de nodige verzekeringen. Onderschat ook het nut en de voordelen van een eigen parkeerplaats niet, idealiter op een afsluitbare plek.

6. Huren of kopen?

Het lijkt een evidente vraag maar campers staan doorgaans langer op je oprit of in de garage stof te vergaren dan ze kilometers vreten en nieuwe horizonten verkennen. Wie de ambitie heeft om slechts twee keer per jaar op reis te gaan of op uitstap, kan beter huren dan kopen.

7. Toilet met tank of cassette?

Het lijkt een detail maar de praktijk is anders. Weet dat je met een cassette amper 2 dagen overbrugt met 2 personen. Een tank is makkelijk tot 5 keer groter maar is dan weer minder makkelijk te ledigen. Informeer je goed op voorhand en win advies in bij mensen of vrienden die ervaring hebben met campervakanties en/of een camper bezitten.

8. Test het bed

Met testen bedoelen we: breng (indien mogelijk) een nacht door in een camper want een bed boven de cabine – om maar een voorbeeld te noemen – mag dan leuk lijken, in de praktijk zou dat wel eens fors kunnen tegenvallen. Mensen met aanleg voor claustrofobie kunnen dergelijke slaapplaatsen maar beter vermijden. En check ook of het bed voor twee wel degelijk comfortabel is voor twee personen.

9. Volledige vrijheid? Helaas niet…

Wie voor het eerst met een camper reist, komt er al snel achter dat je niet zomaar overal mag en kan parkeren. En al zeker niet gratis. Lees zeker dit artikel: Kamperen onderweg: wat is toegestaan en wat niet? Vergewis je er ook van dat zo’n huis op wielen een pak langer, breder en hoger is dan een auto. In kleine dorpjes met smalle straatjes kom je bijgevolg beter niet. Alternatief? Voorzie fietsen of zoek (op voorhand) een parkeerplaats in de buurt van openbaar vervoer of een verhuurplaats voor fietsen of andere transportmogelijkheden.

De vier belangrijkste types campers

Maar welke wordt het nu? In grote lijnen kun je kiezen uit vier verschillende types campers:

De camperbus is de eenvoudigste versie en lijkt op een omgebouwde bestelwagen. Hij is compact maar net groot genoeg voor twee en kan ook voor dagelijks vervoer gebruikt worden. Nadeel: het is niet echt een camper vanwege onder meer de beperkte inrichting(smogelijkheden) en de te kleine opslagruimte.

De alkoof-camper is herkenbaar aan de grote ruimte boven de bestuurderscabine. In die ‘verhoging’ is een tweepersoonsbed ondergebracht. Voordeel: dit lijkt al veel meer op een camper want je kunt er een kleine familie in onderbrengen.

De half- of semi-integraal lijkt op een alkoof maar er bevindt zich in theorie geen bed boven de bestuurderscabine. In tegenstelling tot de alkoof is er hier wél een (beperkte) overgang tussen cabine en woonruimte.

De integraal heeft geen aparte cabine, vandaar de naam. Anders gezegd: alle faciliteiten, inclusief de zogeheten ‘drivers seat’, maken deel uit van het volume waardoor de beschikbare ruimte optimaal wordt benut. Deze campers zijn bijgevolg ook de duurste en niet meteen geschikt voor minder ervaren chauffeurs.

Reisbijstand en pechverhelping

Als je na het wikken-en-wegen uiteindelijk een keuze hebt gemaakt, vergeet dan je pech- en reisbijstand niet. Ontdek in dat verband onze nieuwe bijstandsformule 'Move On Wereld', een complete bijstand voor jou en je gezin, voor elke bestemming én al jouw voertuigen.