Image
monter un porte-vélo

Een fietsendrager monteren op je auto is niet echt moeilijk. Toch kunnen sommige tips van pas komen om dit goed te doen en in alle veiligheid te vertrekken. Bekijk de video en volg het advies van onze wegenwachter.

Tutorial: een fietsendrager monteren in 6 stappen

Image
Monter un porte-vélo
Image
monter un porte-vélo

1) Kies je fietsendrager

De fietsendrager die je het snelst en het makkelijkst monteert, is de kantelbare versie op de trekhaak van je auto (zie hieronder). Meestal zijn deze systemen bedoeld voor 2, 3 of zelfs 4 fietsen, afhankelijk van het model.

Image
Monter un porte-vélo

2) Let bij het monteren van de fietsendrager op de volgende punten:

  • De drager beschikt over eigen lichten, die verbonden worden met het verlichtingssysteem van de wagen.
  • Je fietsendrager moet uitgerust zijn met een kopie van de nummerplaat van je voertuig.
  • Controleer hoeveel gewicht je fietsendrager aankan (zie instructies van de fabrikant), zeker als je een of meerdere (zwaardere) elektrische fietsen wil vervoeren.
Image
Monter un porte-vélo

3) Zet de fietsendrager op zijn plaats en vergrendel hem

Plaats de fietsendrager met de snelkoppeling op de trekhaak en vergrendel het systeem. Schud even met de drager om zeker te zijn dat er geen speling meer op zit. Span de verschillende bevestigingselementen eventueel nog wat beter aan.

Image
Monter un porte-vélo

4) Sluit de lichten aan

Als de aansluitingen van je auto en van de fietsendrager niet overeenkomen (13 pinnen aan de ene kant en 7 aan de andere bijvoorbeeld), dan kan je online of in een winkel die accessoires verkoopt een adapter aanschaffen. Check dat zeker voordat je vertrekt!

Image
Monter un porte-vélo

5) Monteer je fiets op de fietsendrager

  • Zet je fiets(en) op de fietsendrager
  • Maak je fiets vast met behulp van de klem en de spanriemen
  • Er zijn evenveel rails en bevestigingen als er fietsen op de drager mogen. Plaats er dus niet meer fietsen op dan de fabrikant voorzien heeft!
Image
Monter un porte-vélo

6) Vooraleer je achter het stuur kruipt

Ga na of alles goed vastzit. En denk eraan om regelmatig (bij elke pauze) alle bevestigingen en de positie van de fietsen te controleren.

Welk type fietsendrager kiezen?

Er bestaan 3 bevestigingssystemen, elk met zijn voor- en nadelen:

1) Vervoer je elektrische fietsen? Vergeet niet dat die een pak zwaarder zijn, zelfs zonder batterij! Kies in dit geval zeker voor het trekhaaksysteem en controleer het maximumgewicht dat de fietsendrager aankan.

 

2) Zogenaamde “rugzaksystemen” die je op de koffer monteert zijn vrij goedkoop, maar je kan wel je koffer niet meer in. Bovendien moet alles goed vastzitten, dus controleer tijdens je rit regelmatig de spanning van de riemen. En niet vergeten: zorg ervoor dat de nummerplaat duidelijk leesbaar is en de achterlichten goed zichtbaar.

 

3) Met de “dakdrager” is je koffer vlot toegankelijk. Maar de hoogte kan dan weer voor problemen zorgen aan parkings of tolstations. Bovendien ligt je verbruik een stuk hoger dan met de andere systemen.

 

Lees meer over de verschillende soorten fietsendragers.

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
 


 

Zin om nog meer de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan ook zeker onze andere Doe het zelf video’s

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.