Image
Met een elektrische fiets haal je in ideale omstandigheden een bereik van 100 km. Met deze tips haal je het meeste uit je batterij.


"Hoe ver kan ik ermee rijden?" is de meest gestelde vraag bij aankoop van een elektrische fiets. Moderne accu's bieden in ideale omstandigheden een bereik van pakweg 100 km. Maar de omstandigheden zijn niet altijd ideaal, en ook je rijstijl bepaalt mee hoe ver je op een volle lading geraakt. Met onderstaande tips haal je meer kilometers uit je e-bike.


Staar je niet blind op het resterende bereik van je elektrische fiets. Het is niet zoals met een elektrische auto, die stilvalt als de accu leeg is. Met een 'platte' batterij kan je nog steeds normaal fietsen, zonder trapondersteuning.


1. Kies een elektrische fiets met de juiste accu

Hoe hoger de capaciteit van de accu (gemeten in Wattuur), hoe langer ze zal meegaan. Maar een grotere batterij is ook zwaarder en duurder. Daarom is het belangrijk om van tevoren na te denken over het doel. Voor een pendelaar die na elke rit op het werk en thuis kan bijladen, volstaat een minder krachtige batterij dan voor een fietser die lange afstanden aflegt.


2. Gebruik niet te veel trapondersteuning

De mate van trapondersteuning heeft de grootste invloed op de batterijduur. Hoe meer ondersteuning, hoe sneller de batterij leeg is. Laat de trapondersteuning dus niet altijd op de hoogste stand staan. Gebruik de hoogste mate van ondersteuning alleen wanneer het nodig is, bijvoorbeeld om een steile helling te bedwingen.


3. Kies de juiste versnelling voor je elektrische fiets

De motor van een elektrische fiets is het efficiëntst bij 60 tot 70 pedaalslagen per minuut. Bij een te zware versnelling ga je trager trappen, en dan moet de motor harder werken. Schakel dan naar een lichtere versnelling. Je hoeft niet te overdrijven: bij een te hoge trapfrequentie ga je zweten. Vlot trappen zonder te veel inspanning is trouwens ook het gezondste voor je spieren, je bloedsomloop en je kniegewrichten.


4. Hou het warm

De buitentemperatuur speelt ook een rol: lithium-ion accu's werken het beste bij een temperatuurbereik van 10 tot 20 graden Celsius. Bij vriestemperaturen kan het bereik tot de helft lager liggen. Haal de batterij daarom uit je fiets en bewaar ze binnen. Tijdens het fietsen kan je een neopreen hoes om de batterij aanbrengen.

een hoesje voor een elektrische fiets
Een hoesje houdt de accu van je elektrische fiets warm (foto: www.fahrer-berlin.de).


5. Kies de slimste route

Omdat je met een elektrische fiets hogere gemiddelde snelheden kan aanhouden, kan je een langere route kiezen als die vriendelijker voor je batterij is. Een omweg via een fietsostrade kan efficiënter zijn dan een kortere route waar je vaak aan kruispunten moet afremmen en weer optrekken. Indien mogelijk, kies je een route met een zo vlak mogelijk profiel. Lange beklimmingen verbruiken batterijvermogen. Met een routeplanner zoals BikeToWork kies je de ideale route.


6. Hou je elektrische fiets in topvorm

Een soepel lopende e-bike haalt meer kilometers omdat er minder wrijving ontstaat door vuil op de aandrijfdelen. Concreet betekent dit: regelmatig de ketting reinigen en smeren. Een e-bike met riemaandrijving (belt drive) moet je niet smeren. Als de riem vuil wordt, spoel je hem gewoon af met water. Let ook op de juiste bandenspanning. Een te lage druk veroorzaakt een hogere rolweerstand, en dat gaat ten koste van de batterijduur.


7. Let op de lading

Voor woon-werkverkeer is dit misschien minder relevant, maar toch: neem niet meer mee dan nodig. Hoe zwaarder de e-bike wordt, hoe meer elektriciteit er wordt verbruikt. Als je lange afstanden wilt afleggen, reis dan zo licht mogelijk.

Meer advies nodig? Lees alles wat je moet weten om naar je werk te fietsen, en ons artikel over fiscale bonussen voor je woon-werkverkeer met de fiets.


Fietsbijstand – eigen land en thuis

Pech, lekke band, ongeval of vandalisme? Met Touring Bike geraak je altijd weer thuis. Elektrische of gewone fiets, het maakt niet uit. En zelfs als je fiets het laat afweten nog voor je thuis vertrekt, kan je beroep doen op onze unieke fietsbijstand.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.